Ühenda meile

põllumajandus

Põllumajandus: ELi põllumajandustoiduainete kaubanduse rekordväärtus 2022. aasta novembris

JAGA:

avaldatud

on

Komisjon on avaldanud viimase igakuise põllumajandus- ja toiduainetekaubanduse aruande, mis näitab, et ELi igakuised põllumajandustoodete ja toiduainete kaubavood saavutasid 36.9. aasta novembris uue rekordilise väärtuse – 2022 miljardit eurot. Alates 2022. aasta algusest on ELi põllumajandus- ja toidukaupade kaubandus ulatus kokku 369 miljardi euroni, mis on 23% rohkem kui 2021. aasta sama perioodiga (jaanuar-november). Seda võib seletada nii EL-i põllumajandustoodete ekspordi kui ka impordi väärtuse kasvuga vastavalt 17% ja 34%. Samal perioodil on ELi kaubandusbilanss 53.5 miljardit eurot.

Võrreldes 2022. aasta oktoobriga EL põllumajandus-toiduaine ekspordi kasvas veidi võrreldes eelmise kuuga, jõudes 21.2 miljardi euroni, mis on 2% kasv. 2022. aasta jaanuarist novembrini jõudis ELi põllumajandustoiduainete eksport € 211bn. Kui vaadata konkreetseid sektoreid, siis andmed kinnitavad ELi suuremat nisueksporti 2022. aasta jaanuarist novembrini. ELi toodete kaks peamist sihtkohta on Ühendkuningriik ja Ameerika Ühendriigid. ELi sealiha, teravilja ja taimeõlide eksport Hiinasse vähenes samal perioodil, samas kui ELi eksport Venemaale vähenes märkimisväärselt nii koguseliselt kui ka väärtuseliselt mitmes sektoris.

EU impordi põllumajanduse ja toiduainete osakaal jäi 2022. aasta novembris eelmise kuuga võrreldes üsna stabiilseks. Toiduainete kõrgemate hindade tõttu maailmaturgudel tõusis aga EL-i impordi väärtus ja jõudis selleni € 157bn 11. aasta 2022 kuu jooksul. Kolm peamist päritoluriiki, kes ekspordivad EL-i põllumajanduslikke toiduaineid, on Brasiilia, Ühendkuningriik ja Ukraina. 2022. aastaga suurenes enim esmatarbekaupade, nagu mais (+9 miljonit tonni), sojakook (+737 tuhat tonni) ja rapsiseemned (+1.3 miljonit tonni) import.

Viimases igakuises põllumajandus-toidukaupade kaubanduse aruandes keskendutakse ka linnu- ja veiseliha tootmise ja tarbimise arengule aastatel 1961–2019 Euroopas, Kesk-Aasias, Aasias-Okeaanias, Aafrikas ja Ameerikas.

Rohkem teadmisi ja üksikasjalikud tabelid on saadaval uudistes Internetis.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid