Ühenda meile

põllumajandus

ELi põllumajanduse tööviljakus langes 7. aastal 2023%.

JAGA:

avaldatud

on

Põllumajanduse arvepidamise (EPA) 2023. aasta esimestel esialgsetel andmetel on põllumajanduse tööviljakuse indeks XNUMX. aastaks. EU Hinnanguliselt on 6.6.–2019. aasta kasvu järel vähenenud aastaga 2022%. Seda langust toetas põllumajandusliku tootmistegevusega tegelevate üksuste teenitud tulu reaalväärtuse (teguritulu) 7.9% vähenemine ja põllumajandustööjõu mahu edasine vähenemine (-1.4%) (mõõdetuna aasta tööühikutes, mis vastavad täistööaja tööjõu ekvivalentidele). 

See teave pärineb andmed Eurostat avaldas täna põllumajanduse kohta.

Enamikus ELi riikides (19) registreeriti 2023. aastal madalam põllumajanduse tööviljakus (mõõdetuna põllumajanduse tegurite reaalsissetuleku indeksiga aastase tööühiku kohta). Kõige järsemad langused olid Eestis (-57.9%), Rootsis (-31.7%), Iirimaal (-30.3%), Leedus (-30.2%) ja Bulgaarias (-28.6%). 

Sellegipoolest oli see kõrgem 7 ELi riigis; kõige järsem kasv oli Belgias (+31.0%), järgnesid Hispaania (+11.1%), Portugal (+9.9%), Ungari (+5.5%), Itaalia (+4.2%), Malta (+3.3%). ja Sloveenia (+0.3%). Need tõusud olid tingitud väetiste ja sisendi madalamatest hindadest ning nendes riikides spetsialiseerunud toodete (nt oliiviõli, kartulite või seatoodete) kõrgematest hindadest.
 

Tulpdiagramm: tööviljakus (näitaja A), 2023. aasta esimene hinnang (% muutus võrreldes 2022. aastaga)

Lähteandmestik: aact_eaa06
ELi põllumajandustööstuse kogulisandväärtus, mis on põllumajandustoodangu väärtuse ja tootmisprotsessis kasutatavate teenuste ja kaupade kulude vahe (vahetarbimine), püsis 0.9. aastal pärast 2023. aastal suhteliselt stabiilset (+15.1%). 2022. aastal järsk tõus (+2021%). See omakorda kajastas hindu, mis jäid pärast 2022. ja 0.5. aasta tugevat kasvu suhteliselt muutumatuks nii toodangu (+0.9%) kui ka vahetarbimise (-1.0%) osas, aga ka mahtusid, mis toodang (-0.6%) ja vahetarbimine (-XNUMX%) langesid vaid veidi. 

ELi põllumajanduse tööviljakus 35. aastal 2023% kõrgem kui 2015. aastal

Vaatamata 2023. aasta langusele jäi EL-i reaalteguritulu indeksitase 2023. aastal 10.1% kõrgemaks kui 2015. aastal. See tulu jagati nominaalselt palju väiksema tööjõu vahel; põllumajanduse tööjõusisendi indeks langes samal perioodil 18.2%. Nende muutuste tulemusena oli ELi põllumajanduse tööviljakus (näitaja A) 34.6. aastal 2023% kõrgem kui 2015. aastal, hoolimata 2023. aasta hinnangulisest langusest.
 

Trendijoon: tööviljakus (näitaja A) ja komponendid (ELi reaalne teguritulu ja tööpanus), 2015-2023 (2015=100),

Lähteandmed: aact_eaa05, aact_eaa06 ja aact_ali02

reklaam

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

  • Kõik andmed on hinnangulised. Selle uudise EL-i koondnäitajad on selle väljaande jaoks tehtud Eurostati hinnangud. Prantsusmaa kohta pole andmed saadaval.
  • Need PAP esimesed hinnangud on koostatud olemasoleva osalise teabe põhjal. 2023. aasta EKA andmed vaadatakse üle ja avaldatakse 15. mail 2024.
  • Põllumajandustööstuse tööviljakust saab mõõta tegurituluna, mida väljendatakse täistööaja tööjõu ekvivalendi kohta. See mõõdab kõigi tootmistegurite (maa, kapital, tööjõud) töötasu iga põllumajandustööstuse täistööajaga töötaja ekvivalendi võrra, esitatuna reaalväärtustes (korrigeeritud inflatsiooniga) ja väljendatuna indeksina. 
  • Põllumajanduse tööviljakust ei tohiks segi ajada talumajapidamiste kogusissetuleku või põllumajanduses töötava inimese sissetulekuga.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid