Ühenda meile

Tiibetis

André Lacroix: ITAS ja tibetoloogia olukord

JAGA:

avaldatud

on

Hr Lacroix on pensionil kolledži professor ja raamatu Dharamsalades autor.

Ta realiseeris ka Tashi Tseringi, William Siebenschuhi ja Melvyn Goldsteini teose "Võitlus kaasaegse Tiibeti eest".

Peagi toimub Prahas IATSi korraldatav rahvusvaheline tibetoloogiakonverents.
Kas olete Rahvusvahelise Tiibeti Uuringute Assotsiatsiooniga tuttav?

Ausalt öeldes, enne kui sa mulle sellest rääkisid,
Ma ei teadnud Rahvusvahelist Tiibeti Uuringute Assotsiatsiooni, inglise keeles IATS-i.
Ma andsin end täna hommikul sellest küsimusest teada ja märkasin, et see oli ühendus, mis asutati Oxfordis 1979. aastal ja ma ütlen, et 1979. aasta on kummaline, see on just see aasta, mil Deng Xiaoping tahtis Tiibeti probleemi seljataha jätta. oli korraldanud kõrgetasemelisi konverentse Dharamsala esindajate, seega dalai-laama ja Hiina Rahvavabariigi esindajate vahel. Need läbirääkimised ebaõnnestusid lõpuks Tiibeti läbirääkijate nõudmiste tõttu. Nad tahtsid luua, see ei olnud taotlus, see oli nõue, et luua suurem Tiibet, mis oleks Hiina veerandist oma territooriumist ära lõiganud, mis ilmselgelt oli Hiina esindajate jaoks vastuvõetamatu nõue.
Märgin ka, et selle ühenduse järgmine koosolek toimus Jaapanis Naritas 1989. aastal, st täpselt aastal, mil dalai-laama sai Nobeli rahupreemia. On veidraid kokkusattumusi ja avastasin ka, et just sellel koosolekul Jaapanis kirjutas ühing oma põhikirja ja nende põhikirjade hulgas on ka asjaolu, et liikmed koopteerivad üksteist, mis paneb mind mõistma, et töö, mis praegu toimub Selle ühenduse Praha ei ole läbi imbunud kõige täielikuma objektiivsusega. Ma kardan, et see on enam-vähem Hiina-vastastest tunnetest rikutud.

Mis on teie arvates hea tiibetoloogia?
Keda peate tiibetoloogi eeskujuks?

Ideaalis peaks tibetoloogia loomulikult hõlmama ajalugu, tekstide uurimist, filosoofia, müütide, legendide, religiooni ja religioonide uurimist. Sest sageli arvatakse, et Tiibetis on ainult budism, samas kui seal oli olemasolev religioon böni religioon, millest on ilmseid jälgi ka tänapäeval. Niisiis, seda kõike vaatenurgast, mis ei varja geopoliitilist mõõdet, sest on kindel, et alates Mandžu impeeriumi lõpust, langemisest, on Tiibet olnud kõigi lääne, venelaste ja brittide imperialistlike katsete ristteel. ja nii edasi, see on alati olnud osa Hiina impeeriumist, mida rahvusvahelise Tiibeti kampaania inimesed praegu eitavad. Kuid see on ajalooline reaalsus.
Kasutades ära tõsiseid raskusi, mis tekkisid 1911. aastast pärit noore Hiina Vabariigiga, mis oli sõjapealike ning seejärel kommunistide ja natsionalistide vahelise võitluse, Jaapani invasiooni ja muu ohver, ei suutnud Hiina säilitada oma kontrolli selle kauge Tiibeti provintsi üle. . Britid kasutasid seda ära, et muuta see omamoodi protektoraadiks, mille 13. dalai-laama ühepoolselt kuulutas iseseisvaks Tiibetiks, kuid see on iseseisvus, mida keegi pole tunnustanud. Nii et kui Mao võimule tuli, sai ta lihtsalt tagasi selle provintsi, mis oli mõneks ajaks kontrolli alt pääsenud noore Hiina Vabariigi paljude raskuste tõttu. Kuid minu, tõelise tibetoloogi jaoks on tibetoloogia eeskujuks Melvyn Goldstein, kes on tõesti meister, kes räägib soravalt tiibeti keelt, kes on Tiibetis kümneid kordi käinud ja seda igas suunas reisinud, ta on väga range ajaloolane, kes ilmselt teab. Tiibetlane, kes tunneb ajalugu ja on avaldanud uurimusi, mis on selles küsimuses tõeliselt autoriteetsed. Seega on hea võtta kõik väikesed monograafiad, mis tugevdavad ja nüanseerivad, kuid leian, et Tiibeti kohta on põhiline öeldud. Igal juhul kirjutas ta meisterliku raamatu, ilma milleta me kunagi hakkama ei saa.


Covidi epideemia on seganud rahvusvahelisi uuringuid ja vahetusi, kas arvate, et see epideemia on mõjutanud Tiibeti õpinguid?

reklaam

Kindel on see, et kohale sõitmise võimatus ei aidanud kindlasti kaasa olukorra paremale tundmisele kohapeal. Teisest küljest, kuna paljud neist tibetoloogidest on teadlased, kes uurivad tekste ja nii edasi, kes suhtlevad üksteisega videokonverentsi teel jne, siis ma ei tea, kas see nii palju uuringuid mõjutas, ma ei tea. , aga loomulikult on alati parem minna ja vaadata, mis toimub. Nagu ütleb tiibeti vanasõna: parem üks kord näha, kui sada korda kuulda ja see on väga tõsi, sinna minnes tekib teine, hoopis teistsugune arusaam kui lihtsalt lugedes.

Mida arvate uue põlvkonna tiibetoloogidest, kas nende mentaliteedis on toimunud positiivne muutus?

Kahjuks ei, võrreldes suurte tibetoloogidega, kellele ma viitan, pean ma silmas selliseid inimesi nagu Melvyn Goldstein, kes on ilmselt maailma suurim tiibetoloog, kes räägib soravalt tiibeti keelt, kes rändas Tiibetis igas suunas ja kellel on tõeline geopoliitiline visioon, kellel on tohutu ajalooline mõõde. Ta on härrasmees, kes on minu arvates umbes minuvanune, see tähendab, et ta on eakas mees, ma mõtlen Tom Grunfeldi ja nii edasi. Ma ei oska kedagi täpselt välja mõelda, võib-olla ma ei teavita ennast piisavalt hästi, kuid ma ei näe suuri muutusi.
Võib-olla Barry Sautman, kes on noorem, aga igal juhul ma leian, et see on ka miski, mis mind tabas, just see, et tibetoloogia, hea tibetoloogia, seda tuleb tunnistada, on kahjuks väga sageli anglosaksi keel. Näiteks prantsuse tibetoloogia on üsna kahetsusväärne. Ütleksin, et Pariisi riiklik idakeele ja kultuuri instituut INALCO on, välja arvatud mõned erandid, inimeste pesa, kes isegi ei varja, et on kommunistliku Hiina vastu ja kelle õpinguid rikub see anti- Hiina sentiment. See on üsna kahetsusväärne. Nimetaksin Françoise Robini, Katia Buffetrilli, Anne-Marie Blondeau ja nii edasi. Need ei ole päris usaldusväärsed isiksused.

Mida arvate paljudest tiibeti õpetlastest, kes pole seal kunagi käinud? Kas neil inimestel on võimalik avaldada tõelist objektiivset arvamust?

Minu arvates peab see olema väga raske. Ma ei ütle, et see on võimatu, aga selleks oleks vaja kedagi, kes on ülimalt uudishimulik, kes tõesti tahab olla eelarvamusteta informeeritud ja kes on polüglott, kes oskab hiina, tiibeti, inglise, prantsuse, saksa ja nii edasi. Nii et võib-olla, aga kas selline tegelane on olemas? Ma ei tea. Igal juhul on kindel, et kui kuhugi jalga tõstad, tekib kohe teine ​​nägemus kui see, mida sa lihtsalt raamatutest leiad. Kui ma ise esimest korda Tiibetis käisin, siis arvasin, et Lonely Planeti, suhteliselt usaldusväärse reisijuhi põhjal, räägib see juhend kultuurilisest genotsiidist. Siis, silmad nagu alustassid, kui ma esimest korda sammu sinna seadsin ja nägin munkade kõikjalviibimist ja nii edasi. Küsisin endalt, aga millest see reisijuht räägib? Ja just sellest hetkest hakkasin uurima, eriti Melvyn Goldsteini, kes on tõesti teinud meisterlikke töid Tiibeti ajaloost algusest kuni tänapäevani, selle üsna tähelepanuväärse ajaloo ja geopoliitika aspektiga.

Rahvusvaheliselt on valdav enamus Tiibeti eksperte juba pikka aega uskunud, et Hiina valitsusel on rahvusvähemuste suhtes ebaõiglane poliitika.
Olles mitu korda Tiibetis käinud, mida arvate?

Kahjuks on eksperdid, sageli need, keda meie meediasse kutsutakse, eksperdid, kes on Atlandi ookeani kliimast läbi imbunud, mis tähendab, et Hiina on endiselt oht number üks ja ma usun, et kõike saab seletada asjaoluga, et USA on aeglane. kaotades oma hegemoonia, ei saa nad sellega leppida, seetõttu vajavad nad vaenlast, kes üritaks päästa nende juhtkonda. Nad mõistavad hästi, kuna nad ei ole rumalad, et see juhtkond nihkub Hiina poole, nad teevad kõik, et seda aeglustada. Kuidas ma peaksin selle panema? Tegemist on kahepoolse võitlusega, kus demokraadid on Hiina suhtes sama vaenulikud kui vabariiklased.


Kas arvate, et Praha konverents toob tibetoloogia valdkonnas positiivseid ja apoliitilisi tulemusi?

Üritasin uurida, mis teemasid käsitletakse, kuid ei leidnud neid Internetist. Leidsin ainult konverentsi ajakava ja millised konverentsiruumid jne, aga ma ei tea, keda kutsutakse esinema.
Ma ei tea, mis teemasid käsitletakse, kindlasti on sellel konverentsil väga huvitavaid teemasid, aga ma ei oska öelda.
Üldiselt olen ma endiselt ettevaatlik õhkkonna suhtes, mis on tõenäoliselt üsna hiinavastane.

Jagage seda artiklit:

Trendid