Ühenda meile

CO2 heitkoguste

Saadikud toetavad veoautode ja busside CO2-heite vähendamise eesmärke 

JAGA:

avaldatud

on

Keskkonnakomisjon võttis vastu oma ettepanekud tugevdada ELi süsinikdioksiidi heitkoguste standardeid uutele raskeveokitele, mille hulka kuuluvad bussid, veoautod ja haagised, ENVI.

Raport võeti vastu 48 poolt-, 36 vastu- ja ühe erapooletuga. Selles öeldakse, et raskeveokite (HDV) CO2-heite vähendamise nõuete tugevdamine ning vajaliku laadimis- ja tankimistaristu kasutuselevõtt mängivad võtmerolli kogu raskeveokite pargi heitkoguste vähendamisel, et saavutada ELi 2050. aasta kliimaneutraalsuse eesmärk.

Rangem üldine eesmärk 2035. aastaks, saastevabad linnaliinibussid 2030. aastaks

Saadikud soovivad saavutada tugevaid CO2 heitkoguste vähendamise eesmärke keskmiste ja raskete veoautode, sealhulgas kutsesõidukite (nt prügiautod, kallurid või betoonisegistid) ja busside jaoks. Nendeks eesmärkideks seataks ajavahemikuks 45–2030 2034%, aastateks 70–2035 2039% (võrreldes komisjoni pakutud 65%ga) ja 90. aastaks 2040%.

Saadikud leppisid kokku, et alates 2030. aastast peaksid kõik äsja registreeritud linnaliinibussid olema saastevabad sõidukid. Nad lisasid liikmesriikidele võimaluse taotleda ajutist erandit (kuni 2035. aastani) biometaankütusel töötavatele linnadevahelistele bussidele rangetel tingimustel, mis on seotud tankimistaristu olemasoluga. ja kütuse päritolu.

Muud kavandatud meetmed hõlmavad järgmist:

  • Iga-aastase "Emissioonivabade HDV-de foorum” töötada laadimise ja tankimise infrastruktuuri tõhusa ja kulutõhusa kasutuselevõtu nimel;
  • 2031. aasta lõpuks peaks komisjon hindama võimalust töötada välja aruandlusmetoodika kogu olelusringi CO2 heitkogused uute HDV-de jaoks.

Raportöör Bas Eickhout (rohelised / EFA, NL) "Üleminek saastevabadele veoautodele ja bussidele ei ole mitte ainult meie kliimaeesmärkide saavutamise võti, vaid ka meie linnade puhtama õhu oluline tegur. Pakume selgust ühele Euroopa suuremale tootmistööstusele ning selge stiimuli investeerida elektrifitseerimisse ja vesinikku. Toetume komisjoni ettepanekule, kuid ambitsioonikamalt. Soovime eeskirjade kohaldamisala laiendada väikestele ja keskmise suurusega veoautodele ja kutsesõidukitele – sektoritele, mis on linnaõhu kvaliteedi seisukohalt eriti olulised – ning kohandame mitmeid eesmärke ja võrdlusaluseid, et reaalsusele järele jõuda, kuna üleminek liigub. oodatust kiiremini."

reklaam

Järgmised sammud

Parlamendiliikmed võtavad raporti vastu 2023. aasta novembri II täiskogu istungil ja moodustavad parlamendi läbirääkimispositsiooni ELi valitsused õigusakti lõpliku kuju kohta.

Taust

14. veebruaril 2023 esitas komisjon a õigusakti ettepaneku kehtestada alates 2. aastast raskeveokite jaoks CO2030 standardid, et aidata saavutada ELi eesmärki saavutada 2050. aastaks kliimaneutraalsus ja vähendada nõudlust imporditud fossiilkütuste järele. Raskeveokid, nagu veoautod, linnaliinibussid ja kaugliinibussid, põhjustavad enam kui 25% ELi maanteetranspordi kasvuhoonegaaside (KHG) heitkogustest ja üle 6% ELi kasvuhoonegaaside koguheitest.

Rohkem informatsiooni 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid