Ühenda meile

Euroopa Parlament

Autode heitkoguste vähendamine: selgitati uusi CO2-eesmärke sõiduautodele ja kaubikutele 

JAGA:

avaldatud

on

EL keelab alates 2035. aastast uute sisepõlemismootoriga sõiduautode ja kaubikute müügi, et muuta maanteetranspordi sektor kliimaneutraalseks.

Püüdes saavutada oma ambitsioonikaid kliimaeesmärke, vaatab EL läbi õigusaktid sektorites, millel on otsene mõju. Sobib 55 pakile. See hõlmab transporti, mis on ainus sektor, kus kasvuhoonegaaside heitkogused on kõrgemad kui 1990. aastal kasvanud üle 25%. Transport moodustab viiendiku ELi heitkogustest.

Maanteetransport moodustab suurima protsendi transpordi heitkogustest ja 2021. aastal vastutas 72% kogu ELi siseriiklikust ja rahvusvahelisest transpordist kasvuhoonegaaside emissioon.

Miks autod ja kaubikud?

Sõiduautod ja kaubikud (kerged tarbesõidukid) toodavad umbes 15% ELi CO2 koguheitest

Seda aitaks saavutada autode heitgaasinormide karmistamine ELi kliimaeesmärgid jaoks 2030.

Praegune olukord

Uute autode keskmine CO2 heitkogus oli 122.3. aastal 2 g CO2019/km, mis on parem kui ELi eesmärk 130 g CO2/km perioodil 2015–2019, kuid ületab tunduvalt eesmärk on 95 g/km määratud alates 2021. aastast.

. elektriautode arv on kiiresti kasvanud, moodustades 11. aastal 2020% uutest registreeritud sõiduautodest.

Uuri välja rohkem fakte ja arve autode heitgaaside kohta.

Uued sihtmärgid

Uued õigusaktid seavad tee uute sõiduautode ja väikeste tarbesõidukite CO2-heite vähendamisele 2035. aastal. 2030. aastaks seatud heitkoguste vähendamise vahe-eesmärgid on sõiduautode puhul 55% ja kaubikute puhul 50%.

reklaam

Eesmärgid on väljendatud protsentides, sest 95 g/km norm tuleb ümber arvutada vastavalt uuele rangemale heitmete testile, mis kajastab paremini tegelikke sõidutingimusi.

Läbivaadatud õigusaktid peaksid aitama eurooplasi, võttes laiemalt kasutusele CO2-heitevabad sõidukid – parem õhukvaliteet, energiasääst ja madalamad sõiduki omamiskulud – ning stimuleerima innovatsiooni heitmevabade tehnoloogiate vallas.

. Parlament ja ELi riigid jõudsid kokkuleppele reeglite lõpliku vormi kohta oktoobris 2022. See oli parlament kiitis heaks 2023. aasta veebruaris ja nõukogu poolt vastu võetud märtsis 2023. Seadusandlus jõustus 2023. aasta aprillis.

Lisaks kavatseb EL ette näha rohkem elektrilaadimis- ja vesiniku tankimisjaamad põhimaanteedel. Juulis 2023 Parlament võttis vastu uue eeskirjade võtta aastaks 60 kasutusele põhimaanteedel autode elektrilaadimisbasseinid kord iga 2026 kilomeetri järel, samuti vesiniku tanklad 200. aastaks vähemalt iga 2031 kilomeetri järel. Nõukogu peab eeskirjad enne jõustumist heaks kiitma.

Veel transpordi heitkogustest

Uued CO2 sihtmärgid sõiduautodele ja kaubikutele 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid