Ühenda meile

Armeenia

Kas Armeenia on Putini sõjas Ukraina vastu logistiline keskus?

JAGA:

avaldatud

on

Hiljutiste aruannete kohaselt kasutavad Armeenias asuvad üksused mereteed Batumi-Novorossiiskis sanktsioonidega kaupade Venemaale reekspordiks. Armeenia Laevakompanii kaudu veetakse igal nädalal Gruusia sadamate kaudu Venemaale 600 konteinerit kogumassiga 6 tonni, kirjutab Nikolai Chkhaidze.

See keerukas Vene-Armeenia skeem hõlmab mitmesuguseid kaupu, nagu riided, autod ja varuosad, aga ka lääne ettevõtete toodetud meditsiiniseadmed. Enim reeksporditavate kaupade hulgas on sõidukid, eriti Ameerika sõidukid: need toimetatakse tavaliselt Gruusia sadamate kaudu Armeeniasse, kus need registreeritakse ja ladustatakse Gyumri linnas. Siit reeksporditakse enamus autosid Venemaale, taas Gruusia kaudu. Seda skeemi on suvises Financial Timesis väga hästi kujutatud.

Sellised toimingud hõlmavad tavaliselt mitmeid sidusrühmi, nagu näiteks Batumi-Novorossiiski mereliini vedu opereeriv C&M International LLC, Armeenia kliendifirma Armeenia laevandusettevõte ja Venemaal asuv vastuvõtjafirma Black Sea Forwarding LLC.

See rõhutab ka tõsiasja, et ka Gruusia üksused osalevad Armeenia kaudu sanktsioonidest kõrvalehoidmises, kuigi nad ei pruugi olla teadlikud kauba päritolust, mistõttu on riigiasutustel raske sanktsioonide režiimi jõustada.  

Väidab, et Armeenia on olnud Putini peamine logistikakeskus sõjas tema vastu Ukraina ei ole uued ja neist on üsna intensiivselt kirjutatud.

USA tööstus- ja julgeolekubüroo andmetel suurenes Armeenia mikroprotsessorite ja kiipide import USA-st aastatel 2021–2022 ligikaudu 500%, samas kui saadetised EList suurenesid ligikaudu 200%. Büroo andmetel eksporditi kuni 97 protsenti neist osadest hiljem Venemaale. Venemaa ja Armeenia kaubavahetuse maht ületas 5. aastal 2022 miljardit dollarit, mis on kaubavahetuse kasvuprotsendi osas märkimisväärne kasv. Venemaa ja Armeenia ärikäive ulatus 2.6. aastal 2021 miljardi dollarini.

Pole üllatav, et USA välisministeerium käsitles ka seda küsimust ja ministeeriumi sanktsioonide koordinaator Jim O'Brien teatas juba 2023. aasta juunis, et Venemaa oluliste mikrokiipide ja elektroonika ostmine on naasnud sissetungieelsesse etappi, kuna Moskva leidis, et teised riigid on tagasi pöördunud. -eksportida Euroopa ettevõtetelt ostetud kõrgtehnoloogilisi osi.

reklaam

Septembris 2022 määras USA rahandusministeerium TACO LLC kolmanda riigi tarnijaks suurele Venemaa kaitsevarustuse hankefirmale Radioavtomatika, mis on spetsialiseerunud Venemaa kaitsetööstuse jaoks välismaiste kaupade hankimisele. Osakond lisas selle järelikult sanktsioonide nimekirja Venemaa sõjategevusele kaasaaitamise eest Ukrainas. Samamoodi ähvardasid sanktsioonid ka Gazpromi Armeenia filiaali, kuna ta teostas rublades Vene gaasi ostmisega seotud rahaülekandeid.

Armeenia, isehakanud demokraatia ja juba mõnda aega Venemaa reeglite järgi mänginud rahvas on hakanud käituma mässumeelselt vis-à-vis nende strateegiline partner Venemaa ja Armeenias räägitakse geopoliitilise orientatsiooni Venemaalt eemale nihutamisest. Kohapeal aetakse äri aga tavapäraselt, kuna Armeenias asuvad ettevõtted ei tee mitte ainult koostööd Venemaa ettevõtetega, vaid pakuvad neile ka akent läänega kauplemiseks.

Armeenia majanduse tõus viimasel kahel aastal rõhutab veelgi tõsiasja, et see on institutsionaalselt seotud Venemaaga ega saa õitseda ilma viimaseta; Seda fakti kinnitas kuidagi uuesti Armeenia endine rahandusminister Vardan Aramjan, kes ütles, et Armeenia ei suuda taluda võimalikke Venemaa sanktsioone ning et lõviosa Armeenia 12.6. aastal avaldatud 2022% kasvust on Venemaa panus. Aramjan ütles ka, et täna on Armeenia integratsioon Venemaa turul üsna kõrge. Näiteks 980. aasta 2022 miljoni dollari suurusest välismaisest otseinvesteeringust 585 miljonit dollarit oli reinvesteeritud kasum, peamiselt Venemaa kapitaliga ettevõtetelt. Valdav osa Armeeniasse saadetavatest üksiksaadetistest tuleb Venemaalt ning 50-60% 2022. ja 2023. aastal oluliselt kasvanud reekspordist läheb Venemaale.

Kuigi seda Armeenia-Vene majandustelge on Lääne poliitilised ringkonnad ja ekspertkogukonnad korduvalt käsitlenud ning mitmetele Armeenia organisatsioonidele on kehtestatud sanktsioonid, tundub lääne lõdvestunud reaktsioon üllatav. Eriti tänapäeval, kui paljudes lääneriikide pealinnades valitseb Armeenia väidetava läänesuunalise triivimise pärast eufooria. Kui Armeenia peaminister Nikol Pašinjan väitis oktoobris peetud kõnes, et tema riik on valmis lõimuma Euroopa Liiduga niivõrd, kuivõrd EL seda võimalikuks peab, siis Kaukaasia rahvas ei loobu oma venemeelsest majanduspoliitikast. Selles olukorras on üllatav ka NATO liikme Prantsusmaa kiire otsus varustada Venemaa liitlast Armeeniat relvade ja õhutõrjesüsteemidega: keegi ei anna garantiid, et nimetatud lääne sõjatehnika ja tehnika ei satuks Venemaa käed.

Nicholas Chkhaidze on Bakuus asuva mõttekoja Topchubashovi keskuse teadur. Ta on keskendunud Venemaale, Ukrainale, Lõuna-Kaukaasiale ja Venemaa erasõjaväeettevõtetele. Ta omandas rahvusvahelises Musta mere ülikoolis kiitusega bakalaureusekraadi rahvusvahelistes suhetes. Varem on ta töötanud dr Taras Kuzio uurimisassistendina Henry Jacksoni Seltsi "Venemaa ja Euraasia uuringute keskuses" ning Gruusia NATO sidebüroo avaliku diplomaatia osakonnas. Ta on programmi "The Fund for American Studies" 2021 vilistlane.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid