Ühenda meile

Tubakas

Parlamendiliikme tubaka töörühm avalikustas valge raamatu COP10 ja MOP3 puhul

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Tubakatarbimine on Euroopas suur rahvatervise väljakutse. Tubakas tapab Euroopas igal aastal 700,000 15 inimest, kellest XNUMX% on mittesuitsetajad, ja on ennetatava vähi peamine põhjus - kirjutab Anne-Sophie Pelletier, Euroopa Parlamendi liige GUE/NGL.

2024. aasta veebruari lõpus esitab rühm Euroopa Parlamendi liikmeid Strasbourgis valge raamatu, milles esitatakse konkreetsed ettepanekud direktiivide 2011/64/EL (mis käsitleb aktsiisitoodete, sealhulgas tubaka maksustamist) ja direktiivi 2014/40/EL tubaka kohta läbivaatamiseks. tooteid, mida tuntakse tubakatoodete direktiivi (TPD) nime all. Seoses tubaka tarbimise piiramise ülemaailmse konverentsiga (COP10) ja WHO protokolli osapoolte kohtumise (MOP3) 3. istungjärguga, mis toimub sel nädalal Panamas, esitab Euroopa Parlamendi tubakatoodete töörühm oma soovitused.


Selle tubakat käsitleva valge raamatu eesmärk on anda aru arvamuste vahetusest, leidudest ja hoiatustest, mis tulenevad 2023. aastal parlamendi tubakatöörühma (iWG TPD) koostöös tubakavastase liidu suitsuvaba partnerluse (Alliance Against Tobacco) korraldatud kuulamistest. ja Bathi ülikool. Saadikute tubakat käsitlev valge raamat jagatakse inglise ja prantsuse keeles kõigile praegustele ja tulevastele Euroopa Parlamendi liikmetele, fraktsioonidele, komisjonile, Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) ja WHO tubaka tarbimise piiramise raamkonventsioonile (FCTC). rahvatervise valitsusvälised organisatsioonid ja meedia.

Selle valge raamatu kaasvastutaja Anne-Sophie Pelletier (vasakpoolsed) märgib: "Kuigi EL on seadnud endale eesmärgiks luua 2040. aastaks tubakavaba põlvkond, on Euroopa Parlament oma BECA aruande järeldustes. (nimetatud erikomitee "BEating Cancer" järgi) rõhutas 2022. aasta veebruaris tungivat vajadust meie tubakavastaseid poliitikaid ajakohastada. Siin oleme kaks aastat hiljem ja Euroopa Komisjon näägutab, lükates pidevalt edasi nende kahe tubakadirektiivi läbivaatamist. ebaselge ettekääne."

VALGE RAAMATUSE ESIMESED SEITSE SOOVITUST

  • Euroopa Komisjoni poolt 2024. aasta suveks tubakamaksu direktiivi 2011/64/EL ja tubakatoodete direktiivi 2014/40/EL läbivaatamise ettepanekute avaldamine.
  • Sõltumatu eetikakomitee loomine, mis vastutab WHO tubaka tarbimise piiramise raamkonventsiooni rakendusdirektiivide järgimise eest, eelkõige läbipaistvuse, pöörduste, kontaktide piiramise ja tubakatööstuse sooduskohtlemise kohta.
  • FCTC artikli 5.3 lõike XNUMX range kohaldamine ja kohustus registreerida läbipaistvusregistris kõik tubakatoodete lobitöö tegijad ja sellega seotud tegevused: tootjad, liidud ja erialaliidud, jaemüüjad, töövõtjad jne.
  • Tarnekvootide ja sõltumatu jälgitavuse rakendamine vastavalt FCTC rakendusprotokollile.
  • ELi ja tubakatootjate vahel sõlmitud seni kehtivate "koostöölepingute" viivitamatu lõpetamine
  • Tubakatööstuse otsese või kaudse poliitilise rahastamise, reklaami, sponsorluse, spordi-, kultuuri-, sotsiaal- ja tervishoiualaste tegevuste patroonimise igasuguste vormide keelamine Euroopa institutsioonides ja liikmesriikides
  • Huvide konflikti ja mõjuvõimuga kaubitsemise kahtluste uurimise algatamine Dentsu / Jan Hoffmani juhtumis

Tubakat käsitleva valge raamatu täielikud soovitused esitatakse 2024. aasta veebruari lõpus Strasbourgis Euroopa Parlamendile.

SAADMETE TUBAKATÖÖGRUPP


Euroopa Parlamendi tubakatöörühma – 2020. aastal Christian BUSOI poolt loodud mitteametliku töörühma, mille kaasesimeesteks olid Euroopa Parlamendi liikmed Michele RIVASI (Rohelised/EFA) ja Anne-Sophie PELLETIER (vasakpoolsed) – eesmärk on tõsta Euroopa parlamendiliikmete teadlikkust. , valitsusvälised organisatsioonid, aga ka kõik kodanikud, kes on ka maksumaksjad ja valijad, tubakaga seotud küsimustes, et võimaldada neil seista silmitsi tubaka lobitöö desinformatsioonikampaaniate, valede ja manipuleerimisega.

Parlamendiliikmete tubakatöörühma avalikud ümarlauad on toimunud kooskõlas Maailma Terviseorganisatsiooni tubakatoodete tarbimise piiramise raamkonventsiooni (FCTC) kohustustega, eelkõige selle rahvusvahelise lepingu artikli 5.3 lõikega 2003, millele on alates 168. aastast alla kirjutanud ja ratifitseerinud XNUMX riiki. eesmärk on kaitsta avalikku poliitikat tubakatööstuse sekkumise eest. Tubaka lobitöö mõjustrateegiad Euroopa institutsioonides, maksustamine ja jälgitavus kui paralleelkaubanduse vastase võitluse vahendid ning tubaka varjatud keskkonnakulud on osa läbivaadatud temaatilistes küsimustes.

Kontaktandmed:
Euroopa Parlamendi saadiku GUE/NGL Anne-Sophie Pelletieri büroo
E-mail: [meiliga kaitstud]
Telefon, Euroopa Parlamendi büroo Brüsselis: 0032 2 28 45364

Foto: haim charbit on Unsplash

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid