Ühenda meile

Kliimamuutus

Kopernik: 2024. aastal oli maailmas läbi aegade soojeim jaanuar

JAGA:

avaldatud

on

. Copernicuse kliimamuutuste teenus (C3S), mille rakendab Euroopa Keskmise ulatusega ilmaennustuste keskus Euroopa Komisjoni nimel ja EL-i rahastusel, avaldab regulaarselt igakuiseid kliimabülletääne, mis kajastavad muutusi globaalsetes maapealsete õhu- ja meretemperatuurides, merejääkattes ja hüdroloogilistes muutujates. Kõik teatatud leiud põhinevad arvutiga loodud analüüsidel ja vastavalt ERA5 reanalüüsi andmestikule, kasutades miljardeid mõõtmisi satelliitidelt, laevadelt, lennukitelt ja ilmajaamadest üle maailma.

Jaanuar 2024 – Maapinna õhutemperatuuri ja merepinna temperatuuri esiletõstmised:

 • 2024. aasta jaanuar oli maailma rekordiliselt soojeim jaanuar, mille keskmine ERA5 pinnaõhu temperatuur oli 13.14 °C, mis on 0.70 °C kõrgem 1991.–2020. aasta jaanuari keskmisest ja 0.12 °C kõrgem eelmise, 2020. aasta kõige soojema jaanuari temperatuurist.
 • See on kaheksas kuu järjest, mis on aasta vastava kuu rekordiliselt soojeim.
 • 2024. aasta jaanuari globaalne temperatuurianomaalia oli madalam kui 2023. aasta viimase kuue kuu anomaalia, kuid kõrgem kui mistahes enne 2023. aasta juulit.
 • Kuu oli 1.66 °C soojem kui hinnanguliselt aastate 1850–1900, kindlaksmääratud tööstusrevolutsioonieelse vaatlusperioodi, jaanuari keskmine.
 • Maailma keskmine temperatuur viimase 2023 kuu jooksul (veebruar 2024 – jaanuar 0.64) on rekordiliselt kõrgeim – 1991 °C kõrgem 2020.–1.52. aasta keskmisest ja 1850 °C kõrgem kui 1900–XNUMX tööstusrevolutsioonieelne keskmine.
 • Euroopa temperatuurid varieerusid 2024. aasta jaanuaris, alates Põhjamaade 1991.–2020. aasta keskmisest tunduvalt madalamast kuni kontinendi lõunaosa keskmisest tunduvalt kõrgemani.
 • Väljaspool Euroopat olid temperatuurid keskmisest tunduvalt kõrgemad Kanada idaosas, Loode-Aafrikas, Lähis-Idas ja Kesk-Aasias ning keskmisest madalamad Lääne-Kanadas, USA keskosas ja suuremas osas Ida-Siberis.
 • El Niño hakkas Vaikse ookeani ekvatoriaalses osas nõrgenema, kuid üldiselt püsis mereõhu temperatuur ebatavaliselt kõrgel tasemel.
 • Jaanuari keskmine globaalne merepinna temperatuur (SST) üle 60° S–60° N ulatus 20.97°C-ni, mis on jaanuari rekord, mis on 0.26°C soojem kui eelmisel kõige soojemal 2016. aasta jaanuaril, ja kõrgeim väärtus igal kuul aastal ERA5 andmestik, 0.01 °C piires 2023. aasta augusti rekordist (20.98 °C).
 • Alates 31. jaanuarist on päevane SST 60° S–60° N saavutanud uued absoluutsed rekordid, ületades varasemaid kõrgeimaid väärtusi 23.rd ja 24th augustist 2023.

Päevane merepinna temperatuur (°C) on 60. aasta (sinine), 60 (kollane), 2015 (punane) ja 2016 (must joon) 2023. aasta keskmine (2024° S–1979° N) üle polaarse maailmaookeani. Kõik muud aastad vahemikus 2022–5 on näidatud hallide joontega. Andmeallikas: ERAXNUMX. Krediit: Copernicuse kliimamuutuste teenistus/ECMWF.

LAADI PILT ALLA / Laadi ANDMED ALLA

Copernicuse kliimamuutuste teenistuse (C3S) asedirektori Samantha Burgessi sõnul: „2024. aasta algab järjekordse rekordilise kuuga – see pole mitte ainult rekordiliselt soojem jaanuar, vaid ka äsja kogesime 12-kuulist perioodi, mille temperatuur on üle 1.5 °C kõrgem kui tööstusrevolutsiooni eelses võrdlusperioodis. Kasvuhoonegaaside heitkoguste kiire vähendamine on ainus viis globaalsete temperatuuride tõusu peatamiseks.

Jaanuar 2024 – Sea Ice tipphetked

 • Arktika merejää ulatus oli keskmise lähedal ja jaanuaris kõrgeim alates 2009. aastast.
 • Merejää kontsentratsioon oli keskmisest kõrgem Gröönimaa meres (püsiv nähtus alates oktoobrist) ja Ohhotski meres, samas kui Labradori meres valitses keskmisest madalam kontsentratsioon.
 • Antarktika merejää ulatus oli jaanuaris madalaim kuues, jäädes 18% alla keskmise, mis on tunduvalt kõrgem kui 2023. aasta madalaim jaanuari väärtus (-31%).
 • Keskmisest allapoole jääv merejää kontsentratsioon valitses peamiselt Rossi ja Amundseni meres, Weddelli mere põhjaosas ning Ida-Antarktika rannikul.

Jaanuar 2024 – Hüdroloogiline rõhutab:

reklaam
 • 2024. aasta jaanuaris oli suures osas Euroopas keskmisest niiskem ning Põhja- ja Edela-Euroopat mõjutasid tormid
 • Keskmisest kuivemad tingimused olid Kagu- ja Põhja-Hispaanias ning Magribis, Ühendkuningriigi lõunaosas, Iirimaal, Islandi idaosas, enamikus Skandinaavias, osa Loode-Venemaast ja Balkani idaosas.
 • Euroopast väljas oli see keskmisest niiskem mitmes piirkonnas, sealhulgas USA lääne- ja kaguosas, suures Euraasia piirkonnas, Lõuna-Ameerika kaguosas, Aafrika kaguosas ning Austraalia põhja- ja idaosas.
 • Keskmisest kuivemad tingimused olid Põhja-Ameerika lääne- ja lõunaosas, Kanadas, Aafrika Sarve piirkonnas, Araabia poolsaarel ja Lõuna-Kesk-Aasias. Austraalia ja Tšiili nägid, et kuivad tingimused soodustasid metsatulekahjusid.
 • Foto: Li-An Lim on Unsplash

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid