Ühenda meile

Hispaania

Hispaania tähistab demokraatliku põhiseaduse 45. aastapäeva kasvava mure keskel

JAGA:

avaldatud

on

Poliitilise maastiku muutudes on ees väljakutsed

Täna möödub 45th anniversary of the ratification of the Spanish Constitution in 1978, a significant milestone on the country’s path to democracy. Sanctioned by King Juan Carlos I, the Constitution signalled the dawn of a new era for Spain, just three years after the death of General Franco.

Whereas previous constitutions had been imposed upon the people of Spain by individual rulers, the 1978 Constitution was the result of intensive and protracted negotiations between the country’s major political parties. The constitution was meticulously drafted, debated, and ultimately approved by the Constituent Assembly – elected at the 1977 General Election – a process rightly celebrated as one of Spain’s greatest democratic successes and a testament to the power of patriotism.

The Constitution’s ratification symbolized the culmination of Spain’s complex transition to democracy, codifying justice, equality, and political pluralism for the first time. Crucially, the 1978 Constitution transformed Spain’s legal framework, a challenging legacy of the Franco era. Under the guidance of King Juan Carlos I, key state institutions were reformed, and the country’s body of law was amended to help pave the way for lasting democracy.

Alates 1978. aastast on Hispaania kasutanud mitmeparteilise demokraatia eeliseid. Sellel on nüüd 6th largest economy in Europe and is a leading member of the G20. Major Spanish companies such as Inditex, Iberdrola, and Santander have become established global brands, enhancing Spain’s international reputation as a centre of commerce and innovation.

Hispaania kodanikud on sellest majanduslikust õitsengust kasu lõikanud. SKT elaniku kohta on pidevalt tõusnud ja Hispaania on praegu maailma 40 parima hulgas. Pehme jõu indeksi järgi on Hispaania 11. kohalth maailmas, kusjuures riigi jalgpalli-, tennise- ja F1-staarid on kogu maailmas tuntuks saanud.

Kuid 45 aastat pärast 1978. aasta põhiseaduse ratifitseerimist ei paista tulevik kaugeltki kindel. Majanduslikud ebastabiilsused ähvardavad õõnestada Hispaania hiljutisi edusamme. Riigis on Euroopa kõrgeim töötuse määr ja see mõjutab kõige rohkem noori. Peaaegu pooled 16-19-aastastest ja veerand 20-24-aastastest on töötud.

reklaam

However, it is Spain’s political instability which is proving most alarming. In November, Pedro Sánchez was able to finally form a tentative minority government, bringing to an end almost four months of political paralysis. The formation – and survival – of Sánchez’s government is however reliant upon deals struck with several separatist groups including the pro-Catalan independence Junts party.

Võib-olla pole üllatav, et sellised nihked koalitsioonid on tekitanud hirmu riigi territoriaalse ja kultuurilise terviklikkuse pärast. Juntsi parteijuht Carles Puigdemont nõudis oma toetuse hinnaks amnestiat neile inimestele, keda süüdistati nende osalemise eest järglusliikumises. Valitsuse hilisem amnestiaseaduse kehtestamine põhjustas laialdasi proteste.

Though Sánchez has made clear his intention to serve a full four-year term, it remains to be seen whether he can bridge the ideological gulf that exists between his various backers. Crucially, it looks doubtful that his government – only the second coalition since the 1930s – will be able to pass any of the major legislation it needs to address its economic and other challenges.

Ligi pool sajandit pärast ratifitseerimist seisab Hispaania põhiseadus silmitsi tõsise survega. Kasvav poliitiline ebakindlus on tekitanud spekulatsioone, et kuningas Felipe VI võib-olla peab kasutama oma õigusi riigi konstitutsioonilise monarhia juhina, et väljuda ummikseisust ja tagada valitsuse toimimine.

Inimesed on kaotamas usku Hispaania purunenud poliitikasse. Peaaegu 90% inimestest teatavad poliitikute suhtes umbusaldamisest, mis on märkimisväärselt kõrgem kui enamikus teistes Euroopa riikides. Kuna tema valitsuses on nii palju konkureerivaid mõjutusi, usuvad vähesed, et Sánchez suudab tagada stabiilsuse, mida paljud tahavad näha.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid