Ühenda meile

Poola

Poola president kirjutas alla "Tuski seadusele", mis käsitleb Venemaa lubamatut mõju

JAGA:

avaldatud

on

Poola president ütles esmaspäeval, 29. mail, et kirjutab alla seaduseelnõule, mis lubab paneelil uurida, kas opositsiooniline Kodanikuplatvormi (PO) partei lubas riigil liigselt Venemaa mõjutusi ja selle tulemusena liiga sõltuvat selle kütusest. Võimul.

Aastatel 2007–2015 valitsuses olnud liberaalne PO lükkab väited tagasi ja ütleb, et seaduse eesmärk on hävitada toetus selle juhile ja endisele peaministrile Donald Tuskile enne oktoobrisse või novembrisse kavandatud valimisi.

president Andrzej Duda (pildil) ütles, et kirjutab seaduseelnõule alla, kuna usub, et see "peaks jõustuma", kuid ta ütles ka, et palub põhiseaduskohtul uurida kriitikat, et õigusakt on põhiseadusega vastuolus.

Eelnõuga moodustataks uurimiskomisjon, mis võiks esialgse raporti esitada septembris. Opositsioonitegelased on andnud sellele hüüdnime Lex Tusk, kasutades ladinakeelset sõna seaduse kohta.

"Tavalises demokraatlikus riigis ei kirjutaks keegi, kes on selle riigi president, kunagi sellisele Stalini-laadsele seadusele alla," ütles PO seadusandja Marcin Kierwinski eraringhäälingule TVN 24.

MURED

Poola Kohtunike Ühing Iustitia ütles, et seadus rikub Euroopa Liidu väärtusi ja võib kutsuda esile karistavamaid EL-i meetmeid seoses demokraatliku tagasilangusega Poolas. USA suursaadik Poolas Mark Brzezinski väljendas samuti muret.

"USA valitsus jagab muret seaduste pärast, mis võivad näiliselt vähendada valijate võimalusi hääletada nende poolt, kelle poolt nad tahavad hääletada, väljaspool selgelt määratletud protsessi sõltumatus kohtus," ütles ta eraringhäälingule TVN24 BiS.

reklaam

Hiljutised arvamusküsitlused näitasid, et PiS-il on erakondade seas endiselt suurim toetus – üle 30%, kuid see ei pruugi saada piisavalt hääli, et saada parlamendis enamust.

Parlamendikomisjon hakkab uurima ajavahemikku 2007–2022 ja tal on õigus keelata inimestel, kelle puhul on tuvastatud, et nad on tegutsenud Venemaa mõju all, omada julgeolekukontrolli või töötada ametikohtadel, kus nad vastutaksid riiklike vahendite eest, 10 aastaks, diskvalifitseerides nad tegelikult riigiametist .

Poola sõltuvus Venemaa energiast on järk-järgult vähenenud, isegi enne seda, kui Venemaa 2022. aasta veebruaris Ukrainasse tungis.

Mitte-Vene gaasi importi võimaldava veeldatud maagaasi (LNG) imporditerminali ehitamine algas Tuski võimul olles.

Ka Tuski ametisoleku ajal sõlmis Poola 2010. aastal lepingu Venemaa Gazpromiga, mida eelnõu ametlikus põhjenduses mainitakse.

Tipptasemel riiklikult juhitav rafineerimisseade PKN Orlen (PKN.WA) eelmisel kuul teatas, et on lõpetanud lepingu Venemaaga tatneft pärast tarnete peatamist veebruaris, kuid kasutab Tšehhi rafineerimistehastes endiselt Venemaa kütust.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid