Ühenda meile

Venemaa


Wagneri grupp: nõukogu lisab ELi sanktsioonide nimekirja 11 isikut ja 7 üksust

JAGA:

avaldatud

on

Euroopa Ülemkogu otsustas sel nädalal kehtestada täiendavad piiravad meetmed Wagneri grupiga seotud üksikisikud ja üksused arvestades grupi tegevuse rahvusvahelist mõõdet ja tõsidust, samuti selle destabiliseerivat mõju riikidele, kus see tegutseb.

Josep Borrell, välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja

Wagneri grupi tegevus ohustab inimesi nendes riikides, kus nad tegutsevad, ja Euroopa Liidule. Need ohustavad rahvusvahelist rahu ja julgeolekut, kuna ei tegutse üheski õigusraamistikus. EL on otsustanud jätkata konkreetsete meetmete võtmist rahvusvahelise õiguse rikkumiste vastu. Seisame inimõiguste eest kõikjal. Josep Borrell, välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja

Wagneri grupp on a Venemaal asuv juriidilise isiku õigusteta eraõiguslik sõjaväeüksus, esineb mitmes riigis, sealhulgas Ukrainas, Liibüas, Kesk-Aafrika Vabariigis (CAR), Malis ja Sudaanis.

Eelkõige otsustas nõukogu nimekirja lisada kaheksa üksikisikut ja seitse üksust Vastavalt ELi ülemaailmne inimõiguste sanktsioonide režiim kes on vastutav tõsiste inimõiguste rikkumiste eest või on nendega seotud Kesk-Aafrika Vabariigis ja Sudaanis üks üksikisik Vastavalt Mali sanktsioonide režiim vastutab Mali rahu, julgeolekut või stabiilsust ohustavate tegude eest. Kaks isikut loetleti ka tegevust kahjustavate või ähvardavate tegude kohta territoriaalne terviklikkus, suveräänsus ja iseseisvus.

Loetletud isikute hulgas on kaks Wagneri grupi vägede komandöri, kes osalesid aktiivselt aastal Soledari linna hõivamisel. Ukraina jaanuaril 2023 Wagneri grupi juht aastal mali, kus Wagneri palgasõdurid on osalenud vägivallaaktides ja mitmetes inimõiguste rikkumistes, sealhulgas kohtuvälistes tapmistes, ning samuti on osalenud rühmituse erinevad kõrgetasemelised liikmed. CAR. Viimaste hulka kuuluvad Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi julgeolekunõunik, rühmituse kõneisik riigis, aga ka rühmituse märkimisväärsed liikmed operatiivrollides või Wagneri-meelsete propaganda- ja desinformatsioonikampaaniate juhtimisel.

Grupi tegevused Sudaanis on samuti sihitud, kuna noteeringud hõlmavad selliseid ettevõtteid nagu Meroe Gold ja M-Invest ning viimase juhti. Need ettevõtted koos Lobaye Invest Sarlu ja Diamville'iga CAR neid karistatakse, pidades silmas nende rolli ebaseaduslikus kauplemises kohalikelt kauplejatelt jõuga rüüstatud kulla ja teemantidega.

Nimekirjas on ka Wagneri grupi avalike suhete osakond Rahvuslike Väärtuste Kaitse Sihtasutus (FDNV) ja selle juht. Kesk-Aafrika raadiojaam Lengo Sengo on kantud Venemaa ja Wagneri grupi nimel veebimõjutusoperatsioonidesse, mille eesmärk on avaliku arvamusega manipuleerimine.

reklaam

Kõigile täna loetletud isikutele kehtib an varade külmutamine ning ELi kodanikud ja ettevõtted on rahaliste vahendite kättesaadavaks tegemine keelatud neile. Füüsilistele isikutele kohaldatakse täiendavalt a reisikeeld, mis takistab neil ELi territooriumidele sisenemast või nende läbimist.

EL on jätkuvalt sügavalt mures Wagneri rühma poolt toime pandud tõsiste inimõiguste rikkumiste ja rikkumiste pärast, nagu piinamine ja muu julm, ebainimlik või alandav kohtlemine või karistamine ning kohtuvälised, lühiajalised või meelevaldsed hukkamised ja tapmised.

Taust

Täna kokkulepitud piiravad meetmed täiendavad nõukogu 2021. aasta detsembris vastu võetud meetmete kogumit kaheksa Wagneri grupiga seotud isiku ja kolme üksuse, sealhulgas Wagneri grupi enda vastu.

13. detsembril 2021 kehtestas nõukogu autonoomse raamistiku sanktsioonideks nende isikute suhtes, kes vastutavad Mali rahu, julgeoleku või stabiilsuse ohustamise või Mali poliitilise ülemineku elluviimise takistamise eest.

7. detsembril 2020 kehtestas nõukogu ülemaailmse inimõiguste sanktsioonide korra, mida kohaldatakse selliste tegude suhtes nagu genotsiid, inimsusevastased kuriteod ja muud tõsised inimõiguste rikkumised või kuritarvitused (nt piinamine, orjus, kohtuvälised tapmised, meelevaldsed vahistamised või kinnipidamised). ELi ülemaailmne inimõiguste sanktsioonide režiim rõhutab liidu otsustavust tugevdada oma rolli tõsiste inimõiguste rikkumiste ja rikkumiste käsitlemisel kogu maailmas. Inimõiguste tõhus kasutamine kõigi poolt on liidu strateegiline eesmärk. Inimväärikuse, vabaduse, demokraatia, võrdõiguslikkuse, õigusriigi põhimõtete ja inimõiguste austamine on liidu ning selle ühise välis- ja julgeolekupoliitika põhiväärtused.

Piiravad meetmed seoses tegevustega, mis kahjustavad või ohustavad Ukraina territoriaalset terviklikkust, suveräänsust ja sõltumatust, võeti esmakordselt kasutusele 17. märtsil 2014.

Asjakohased õigusaktid, sealhulgas asjaomaste isikute ja üksuste nimed, on avaldatud Euroopa Liidu Teatajas.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid