Ühenda meile

Egiptus

Uus koit Venemaale ja Egiptusele ning äratuskõne läänele

JAGA:

avaldatud

on

Egiptust, romantilist püramiidide ja Niiluse maad, tsivilisatsiooni epitsentrit ja kultuuriallikat, tunti iidse Egiptuse päikesejumala Ra olulise rolli tõttu Ra maana. Muidugi on palju muutunud pärast seda, kui pistrikupealine jumalus selles piirkonnas domineeris. Egiptus on täna moslemiriik, kõige rahvarohkem araabia riik, kuid päike tõuseb riigi rahvusvaheliste väljavaadete poolest taas uuel koidikul. 

Egiptus, mis on külma sõja suurte võitluste ajal nõutud auhind, on täna suure geopoliitilise lõhe keskmes. Kui Egiptus on viimased nelikümmend aastat kindlalt lääne leeris olnud, siis pärast seda, kui president Abdel Fattah el-Sisi 2014. aastal Egiptuse üle kontrolli haaras ja Moskva toetas tema Moslemivennaskonna juhitud režiimi kukutamist, on Kairo oma sidemeid Venemaaga oluliselt süvendanud. .

Ja suhe muutub ainult tugevamaks.

2018. aastal allkirjastasid kaks riiki laiaulatusliku partnerluse ning strateegilise sõjalise, julgeoleku-, kaubandus- ja majanduskoostöö lepingu, mis tõstab nende suhted enneolematule tasemele. See on osa president Sisi strateegiast tugevdada lõhet USA ja Venemaa vahel, meenutades osavaid manöövreid, mida mitteliitunud riigid külma sõja ajal viisid läbi.

Egiptus, maailma suurim nisu importija, on pikka aega sõltunud Venemaa teraviljast. Enne Venemaa sissetungi Ukrainasse pärines 80 protsenti Egiptuse teravilja impordist kahest sõdivast riigist. Sõltuvus Venemaast on ainult süvenenud pärast seda, kui Ukraina invasioon pani maailma toiduainete hinnad hüppeliselt tõusma.

See andis vastuoluliselt aluse väidetavale "Weapons for Wheat" lepingule (sarnaselt varasemale lepingule, mille Venemaa võis Põhja-Koreaga sõlmida), mille kohaselt varustaks Egiptus Venemaale toidu eest varjatult rakette.

Muidugi on Egiptuse riik kümnetele miljonitele vaestele egiptlastele aastakümneid subsideeritud leiba andnud; tänapäeval toetub neile jaotusmaterjalidele enam kui 70 miljonit egiptlast 104 miljonist. Selle tulemusena võis Egiptus salatsemisest hoolimata välja arvutada, et USA sanktsioonide oht on väiksem kui vältimatute rahutuste oht, mis järgneks, kui toidupuuduse ja kõrgete hindadega ei tegeleta.

reklaam

Egiptuse-Vene sõjaline koostöö on samuti ulatuslik; Vaatamata tohututele abipakettidele, mida Põhja-Aafrika riik igal aastal USA-lt saab. Stockholmi Rahvusvahelise Rahuuuringute Instituudi andmetel pärines 60 protsenti Egiptuse relvasoetest aastatel 2014–2017 Venemaalt.

Infrastruktuuri areenil on Venemaa investeerinud mitmesse Egiptuse projekti, sealhulgas 28.5 miljardi dollari suurusesse tuumajaama, mida rahastatakse peamiselt Venemaa laenuga. Teine näide on Venemaa tööstustsoon East Port Saidis ja Egiptuse raudteevõrgustiku uuendamise plaan. See on midagi enamat kui lihtne majandussuhe; see näitab Venemaa ambitsioone mängida võtmerolli piirkonna tööstus- ja logistikamaastike ümberkujundamisel, meenutades mõnes mõttes – ehkki väiksemas ulatuses – Hiina algatust Belt and Road.

Seda käegakatsutavat kampaaniat toetab laiem sõda rahva südamete ja meelte võitmiseks. Praegu näib, et Venemaa võidab Egiptuse infosõja. Venemaa meediaväljaanded, nagu RT Arabic ja Sputnik, on ülipopulaarsed ning RT Arabicust on saanud üks enim kaubitsetud uudiste veebisaite riigis. Sama kehtib ka Egiptuse kodumaise meedia kohta, kuna paljud riigi juhtivad agentuurid on sõlminud siduvad lepingud, et võimendada Venemaa ringhäälingut ja programme mõlemas riigis.

Neid väljundeid kasutades propageerib Venemaa oma sissetungi kohta desinformatsiooni, aga ka Ameerika-vastaseid meeleolusid, seades eelkõige kahtluse alla Venemaa-vastaste sanktsioonide tõhususe.

Saated ja artiklid väidavad korduvalt, et tegelikult on toidukriisi eest vastutav Lääs, mitte Venemaa sissetung.

Lõpuks pumpavad need turustusvõimalused välja sisu, mis rõhutab Vene-Egiptuse kaubanduse ja investeeringute liialdatud eeliseid, vähendades samal ajal Egiptuse-Ameerika ning Egiptuse-ELi suhteid.

Need häirivad arengud meenutavad ajaloolisi külma sõja aegseid Nõukogude ja Egiptuse suhteid, mis olid piirkondliku ebastabiilsuse suureks põhjuseks. Egiptuse omaksvõtt Venemaaga kaasneb loomulikult tõsiste riskidega, arvestades asjaolu, et tema suurim kaubanduspartner on Ameerika Ühendriigid, riik, mis samuti annab Egiptusele igal aastal 1.3 miljardit dollarit abi.

Samal ajal kui Egiptuse valitsus jätkab oma tasakaalustamist, oleks läänel mõistlik aidata Egiptusel oma toiduga kindlustatuse kriisiga toime tulla, vabastades sõltuvusest suurest Vene karu kallistusest.

Tõepoolest, kui kõrbepäike tõuseb sellel uuel rahvusvahelisel koidikul, on läänel aeg ärgata ja käsitleda jätkuvat desinformatsiooni ja desinformatsiooni, mida Venemaa kaupleb selles kaasaegses eepilises võitluses suure Niiluse maa südamete ja meelte eest.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid