Ühenda meile

Valgevene

Svietlana Tsikhanouskaya Euroopa Parlamendi liikmetele: toetage valgevenelaste Euroopa-püüdlusi 

JAGA:

avaldatud

on

Valgevenelased tahavad kuulda, et nende riiki ei anta Putinile lohutusauhinnaks, ütles paguluses viibinud Valgevene opositsiooniliider kolmapäeval (13. septembril) Euroopa Parlamendi liikmetele.

Täiskogu ees kõneles Valgevene demokraatlike jõudude juht Svietlana Tsikhanouskaya (pildil) kutsus parlamendiliikmeid üles toetama Valgevene Euroopa-perspektiivi ja kutsus parlamenti üles viima suhted demokraatliku Valgevenega uuele tasemele. Ta tegi ettepaneku allkirjastada enne 2024. aasta EP valimisi memorandum, mis oleks Euroopa Parlamendi ja demokraatliku Valgevene vahelise koostöö alus. "Valgevenelased tahavad kuulda, et meie riiki ei anta Putinile lohutusauhinnaks," ütles ta.

Pr Tsikhanouskaya ütles, et nad vajaksid abi võitluses demokraatia toomise eest Valgevenesse. Lukašenka ei vääri kohta rahvusvahelises kogukonnas, vaid piletit Haagi rahvusvahelisse kohtusse, ütles ta. Järgmisel aastal peaksid Valgevene demokraatlikud jõud hakkama väljastama oma passe, mis kinnitaks Valgevene kodakondsust, teatas Tsikhanouskaya, mis toimib paguluses elavate valgevenelaste reisidokumendina. ,.Varsti palub ta ELi valitsustel seda uut reisidokumenti tunnustada.

Saate tema kõnet uuesti vaadata siin. (13.09.2023)

EP president Metsola ütles: „Valgevene rahvas peab saama elada vabaduses. Autokraatiast vaba. Vaba rõhumisest. See on see, mida nad tahavad. See on see, mille nad valisid. See on see, mida nad väärivad. Jätkame Valgevene demokraatlike jõudude toetamist ja mängime aktiivset rolli Euroopa Liidu vastuse kujundamisel Valgevenes jätkuvale poliitilisele kriisile. On ülioluline, et me laiendaksime veelgi Euroopa Liidu sanktsioone režiimi vastu ega jätaks nende tehtut silmist.

Auhind EP presidendile Metsolale

Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola sai kahepoolsel kohtumisel pr Tsikhanouskajalt "Hea naabruse risti", mille autasustati silmapaistvatele isikutele, kes on valgevenelaste asja oluliselt kaasa aidanud.

reklaam

Saadikud on olukorra pärast Valgevenes mures

Parlament võttis kolmapäeval vastu ka uue raporti ELi suhete kohta Valgevenega, toetades riigi demokraatlikke erakondi nende deklaratsioonides valgevenelaste Euroopa-püüdluste kohta. Saadikud kutsuvad Valgevene režiimi vabastama kõik poliitvangid ja mõistavad teravalt hukka Minski režiimi osa kaasosalisena Venemaa agressioonisõjas Ukraina vastu. Nad märgivad suure murega Valgevene ohjeldamatut poliitilist, majanduslikku, sõjalist ja kultuurilist allutamist Moskvale, mis muudab riigi de facto satelliitriigiks, mis majutab Venemaa juhtimisel taktikalisi tuumarelvi.

Raportis nõuavad saadikud ka EL-i karmimaid sanktsioone Valgevene vastu, rõhutades samas, et Vene palgasõdurite Wagneri grupi võitlejate hiljutine saabumine loob uusi potentsiaalseid julgeolekuriske nii Ukrainale kui ka Valgevene EL-i naabritele ja ELile laiemalt. Tekst on täismahus saadaval siin (13.09.2023). ELi välispoliitika juht Josep Borrell ja Euroopa Parlamendi liikmed arutas uut aruannet teisipäeva pärastlõunal (12.09.2023).

Raport võeti vastu 453 poolt-, 21 vastu- ja 40 erapooletuga.

Rohkem informatsiooni 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid