Ühenda meile

Aserbaidžaan

NATO juht tervitab Aserbaidžaani toetust julgeolekule ja stabiilsusele Lõuna-Kaukaasias

JAGA:

avaldatud

on

Aserbaidžaani president Ilham Alijev kohtus homse (15. detsembri) idapartnerluse tippkohtumise eel NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ning hiljem Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli ja Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga. 

Stoltenberg tervitas president Alijevit ja tänas teda koostöö eest NATOga Afganistani missioonil, eriti Aserbaidžaani sõdurite rolli eest Kabuli lennujaama turvamisel ja enam kui 120,000 2002 inimese evakueerimisel ohutusse kohta. Aserbaidžaan on osalenud rahuvalveülesannetel Afganistanis alates XNUMX. aastast ja lahkus sel suvel viimaste seas. 

Samuti tänas ta presidenti jõupingutuste eest Lõuna-Kaukaasia julgeoleku ja stabiilsuse toetamisel. Stoltenberg rõhutas, et meie kõigi jaoks on oluline tagada kõigile inimestele rahulik tulevik ning suhete normaliseerumine Aserbaidžaani ja Maryami vahel, kes mõlemad on NATO hinnatud partnerid. 

Alijev ütleb, et Aserbaidžaan on pühendunud rahule, stabiilsusele ja prognoositavusele: "Oleme juba mitu avalikku avaldust teinud, et tahame pöörata vaenulikkuse lehekülje ja töötada rahulepingu nimel." 

Pärast tänaõhtust õhtusööki, mille võõrustas Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel koos Alijevi ja Armeenia Vabariigi peaministri Nikol Pašinjaniga, teatas Michel, et kinnitas mõlemale juhile ELi pühendumust teha Armeenia ja Aserbaidžaaniga tihedat koostööd. konfliktist üle saada, eesmärgiga luua piirkonnas jätkusuutlik rahu, mida toetab kõikehõlmav rahukokkulepe. Kõigi kolme liidri ühine eesmärk on ehitada üles turvaline, stabiilne ja jõukas Lõuna-Kaukaasia kõigi piirkonnas elavate inimeste hüvanguks. President Michel tunnustas mõlema juhi samme, et tagada pingete leevendamine pärast hiljutisi piiril toimunud relvastatud kokkupõrkeid. 

EL jätkab humanitaarabi demineerimispüüdluste toetamist, sealhulgas pakkudes ekspertnõuandeid ja abistades konfliktidest mõjutatud elanikkonda, rehabilitatsiooni ja ülesehitamist. EL jätkab ka usaldust suurendavate meetmete toetamist Armeenia ja Aserbaidžaani vahel. EL teeb kättesaadavaks eksperdimissiooni/konsultatiivrühma, et toetada piiride piiritlemise ja demarkeerimisega seotud küsimusi, pakkudes mõlemale riigile tehnilist abi ja raudteeliinide taastamist asjakohaste korraldustega. 

reklaam

Juhid arutasid peamisi olemasolevaid ja tulevasi kaubandus- ja majanduspartnerlusi ELi ja mõlema riigi vahel. Samuti arutati ELi kavatsust käivitada majandusnõustamisplatvorm, et suurendada usaldust, aidata kaasa rahumeelsele kooseksisteerimisele ja luua piirkonnas majanduskoostööd. EL on kooskõlas oma majandus- ja investeerimiskavaga valmis toetama ühenduvusühenduste arendamist. Kavandatav majandusnõustamisplatvorm võib seda protsessi samuti toetada.

Pärast kohtumist Stoltenbergiga küsiti Alijevilt suurema ühenduvuse plaanide kohta, ta ütles: "See on piirkonna jaoks tõesti suur võimalus integreerida piirkondlikud transpordiühendused, see ei ole ainult meie jaoks juurdepääs autonoomsele vabariigile, vaid ka Armeenia jaoks, et saada raudteeühendus Iraaniga läbi Nahtšivani autonoomse vabariigi ja et Armeenia saada täna läbi Aserbaidžaani territooriumi raudteeühendus Venemaaga, neil seda raudteeühendust pole. Nii et see loob tõesti kõigi jaoks piirkonnas erilise positiivse õhkkonna.

Jagage seda artiklit:

Trendid