Ühenda meile

Poliitika

"Ma kardan, et järgmisel päeval sõda sageneb:" Borrell lubab toetada ukrainlasi Venemaa sõja ajal

JAGA:

avaldatud

on

EL-i välisministrid arutasid olukorda Ukrainas, kuna sealne sõjaline operatsioon läheneb seitsmendale nädalale. Ministrid kogunesid Luksemburgis välisasjade nõukogule, kus räägiti Venemaa sanktsioonide mõjust ja hiljuti läbitud viiendast sanktsioonide voorust. Kõik need arutelud toimuvad Venemaa jätkuva agressiooni taustal.

"Ma kardan, et Vene väed kogunevad itta, et alustada rünnakut Donbassi vastu," ütles EL-i kõrge esindaja Josep Borrell. "Ukrainlased on sellest väga teadlikud. Seega kardan, et järgmisel päeval süveneb sõda Donbasis.

Kohtumine toimub ajal, mil Vene väed on korduvalt pommitanud tsiviilobjekte ja diplomaatia katsed on nurjunud. Vene pommide sihikule on sattunud haiglad, koolid ja just eelmisel reedel raudteejaam, mis on täis põgenevaid tsiviilelanikke. ELi hinnangul on umbes 7 miljonit inimest olnud riigisiseselt ümberasustatud ja umbes 4 miljonit on saanud põgenikeks ELis ja mujal. 

"Arutame, kuidas saaksime paremini toetada [Ukraina] rahvast ja ka seda, kuidas saaksime toetada Rahvusvahelist Kriminaalkohut, mis just kohtus peaprokuröriga," ütles Borrell. "Me toetame oma missiooni [Ukrainasse] kaudu nii palju kui võimalik."

Uute sanktsioonide hulka kuuluvad kivisöe keeld, kütuse ekspordikeeld, transpordisanktsioonid ja muud finantsmeetmed, mille eesmärk on raskendada jõukatel venelastel varade hoidmist EL-is. Euroopa Komisjon ennustab, et kivisöe keeld mõjutab umbes veerandit Venemaa söeekspordist ning Venemaa pankade väljalõikamine Euroopa ühtsest turust sulgeb umbes 23% Venemaa majandusest, kahjustades seda veelgi. 

"Ukraina üle arutlemine tähendab kindlasti meie sanktsioonide tõhususe arutamist," ütles Borrell. "Sanktsioonid on juba otsustatud ja ministrid arutavad järgmisi samme."

Ministrid arutasid aga ka ülemaailmse lüüsi – komisjoni algatuse – rakendamist, mille eesmärk on parandada ülemaailmset ühenduvust Euroopa investeeringute kaudu. Algatus teeb 300. aastaks kättesaadavaks kuni 2027 miljonit eurot, et teha koostööd teiste riikidega teadusuuringute, tervishoiu, hariduse, transpordi ja muu kriitilise tähtsusega ülemaailmse infrastruktuuri alal. Ministrid arutasid täna Global Gateway rolli Ukraina sõjajärgse taastumise abistamisel.

reklaam

"Peame silmitsi seisma sõja tagajärgedega," ütles Borrell. "Mitte sanktsioonid, vaid sõda."

Olulised teemad on ka Mali konflikt, Liibüa institutsioonid, Lääne-Balkan ja Rootsi välisministri hiljutine reis Jeemenisse.

Jagage seda artiklit:

Trendid