Tee #EUFinancialMarketSupervision tugevamaks ja sobivamaks #Brexit ütleb #EPP

| Jaanuar 11, 2019

Euroopa Parlamendi majandus- ja rahanduskomisjon on suure parteideülese enamusega vastu võtnud Euroopa finantsturu järelevalve ülesehituse reformi. „Tahame, et Euroopa finantsturu järelevalve oleks tugevam ja tõhusam ning vastaks Brexiti, digiteerimise ja rahapesu väljakutsetele,” ütles EPP fraktsioon Euroopa Parlamendi liige Othmar Karas, seaduseelnõu kaasraportöör.

Reform muudab Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse, Euroopa Kindlustus- ja Tööandjapensionide Järelevalve Asutuse ning Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve Asutuse (EVJA) pädevust, struktuuri, juhtimist ja rahastamist.

„Finantsturgude eesmärk on luua investeeringuid, töökohti ja majanduskasvu. Reformi eesmärk on tagada, et see tõesti juhtuks, ”selgitas Karas. Otsuste tegemise menetlusi tõhustatakse, bürokraatiat ja koondamisi vähendatakse, teatavaid piiriüleseid tegevusi jälgitakse otseselt ELi tasandil ning ametiasutused vastutavad Euroopa Parlamendi ees.

„Euroopa finantsturujärelevalve saavad ka kolmandatele riikidele suuremad läbilõikamisõigused. See on vajalik selleks, et tagada, et britid, kui nad on välja astunud, ei hakka ELis nõrgestatud reegleid vähendama. Veendume, et igaüks, kes teeb finantssektorit ELis, peab järgima meie rangeid reegleid, ”rõhutas Karas.

Rahapesu vastu võitlemine on ka uute eeskirjadega lihtsam. „Viimased kriminaalasjad nagu Danske Bank Eestis näitavad, et Euroopa eeskirju ei ole kõikjal rakendatud. Euroopas on rahapesu kogusumma suurem kui ELi eelarve. Seetõttu tahame siduda järelevalve ja sanktsioonide õigused seoses rahapesuga Pariisi Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuses, ”järeldas Karas.

Eile (10 jaanuari) hääletus on parlamendi seisukoht eelseisvateks läbirääkimisteks liikmesriikidega.

Sildid: , ,

kategooria: Esileht, Brexit, EU, Euroopa Parlament, UK, UK EPP