Ühenda meile

Digitaalne majandus

Uuring digiteenuste seaduse kohta: ELi kodanikud soovivad õigust kasutada digiteenuseid anonüümselt

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Internetikasutajatele tuleks anda õigus kasutada digiteenuseid anonüümselt, st ilma nende isikuandmeid kogumata. YouGovi poolt 10,064. aasta detsembris 2021 64 ELi kodaniku seas läbi viidud esindusliku arvamusküsitluse kohaselt pooldab sellist õigust 21% vastanutest (1% oli vastu).[XNUMX]

Järgmisel nädalal hääletavad saadikud oma lõpliku seisukoha digiteenuste seaduse osas. Kodanikuvabaduste komisjoni (LIBE) taotlusel hääletatakse muudatusettepanekut digiteenuste anonüümse kasutamise õiguse kehtestamise kohta.

Arvamusküsitluse jaoks küsiti Hollandi, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa, Austria, Tšehhi, Hispaania, Rootsi ja Belgia kodanikelt, kas nende arvates peaks internetikasutajatel olema õigus kasutada digiteenuseid anonüümselt (st nii palju kui võimalik). ilma nende isikuandmeid kogumata) või mitte.

Küsitluse tellis Piraadipartei Euroopa Parlamendi liige dr Patrick Breyer (Piraadipartei), kes osaleb digitaalteenuste seaduse läbirääkimistel kodanikuvabaduste, justiits- ja siseasjade komisjoni (LIBE) raportöörina. Uurimist rahastas tema fraktsioon Rohelised/Euroopa Vabaliit. Küsitluse tulemust kommenteerides selgitab Breyer:

"Euroopa Parlament peab reageerima pidevatele andmeskandaalidele ja andmekuritegevusele veebis, et kaitsta oma kodanikke paremini. Ainult kogumata andmed on turvalised! Seda näitas hiljuti 500 miljoni Facebooki kasutaja tarbetult kogutud mobiiltelefoninumbrite lekkimine. Õigus anonüümsus kaitseb haavatavaid rühmi ka võrgus diskrimineerimise eest. Järgmisel nädalal peab Euroopa Parlament kasutama võimalust, et vastata kodanike nõudmisele oma digitaalset privaatsust paremini kaitsta.

Taust

Digiteenuste seadus (DSA) annab Euroopale võimaluse kehtestada digitaalõigustele ülemaailmsed standardid.

reklaam

Viimastel aastatel on paljude andmetega seotud rikkumiste käigus lekkinud kurjategijateni kasutajate isikuandmeid, nagu kodunumbrid ja asukohaandmed. Näiteks 2021. aastal avaldati häkkerite foorumis 533 miljoni Meta/Facebooki kasutaja eratelefoninumbrid. Meta/Facebook oli neid numbreid asjatult kogunud. Andmed hõlbustavad kuritegusid ja seavad kasutajad ohtu, nagu SIM-kaardi vahetamine, andmepüügirünnakud ja jälitamine.

Selliseid andmeskandaale saaks vältida, kui kasutajaandmeid asjatult ei kogutaks. LIBE komisjon soovib kehtestada digiteenuste seaduses õiguse kasutada ja tasuda digiteenuseid anonüümselt igal võimalusel. Praegused uuringutulemused näitavad nüüd laialdast toetust sellele nõudlusele.

[1] https://www.patrick-breyer.de/wp-content/uploads/2022/01/20220111_Presentation_YouGov_DSA_Poll.pdf
[2] Euroopa Parlamendi 20. oktoobri 2020. aasta resolutsioonid, punkt 18ja https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0272_EN.html, punkt 37.

Digiteenuste seaduse ülevaateleht

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid