Ühenda meile

Hiina

Kuidas Hiina saab öelda "ei" Indiale

JAGA:

avaldatud

on

Viimastel aastatel on Hiina ja India globaalse geopoliitilise maastiku põhjalike muutuste keskel maadelnud uute rollide ja väljakutsetega. Dünaamiliselt muutuva maailma taustal arenevad nende kahe riigi suhted märkimisväärselt, kirjutab ANBOUND Think Tanki asutaja Kung Chan, üks Hiina tunnustatud teabeanalüüsi eksperte.

Hiina-India suhete praegust staatust iseloomustab vastuolude ja kestvate vaidluste kompleks. Need konfliktid ulatuvad väljapoole geopoliitika ja diplomaatia valdkondi, avaldades märkimisväärset mõju kahepoolsetele investeeringutele ja kaubandusliitudele.

Majandusvaldkonnas on India tuntud oma pikaajalise kaubanduse protektsionismi traditsiooni poolest. India valitsusasutused piiravad sageli välismaiste ettevõtete arengut „maksuprobleemide“ ettekäändel ning see on häirinud Hiina ettevõtteid nagu VIVO, OPPO ja Xiaomi, aga ka Lõuna-Korea hiiglast Samsung. Eelkõige Xiaomi on sageli silmitsi India valitsuse sekkumisega. 2020. aastal India blokeeris Xiaomi Mi-brauseri. 2022. aastal paluti nutitelefonide tootjal maksma 6.53 miljardit ruupiat impordimaksudes. 2023. aastal jätkas India finantskuritegude agentuur kinnipidamist 55.51 triljonit ruupiat Xiaomilt, viidates riigi valuutaseaduste rikkumisele.

India ja Hiina suhete praegune muster püsib tõenäoliselt pikas perspektiivis. Arvestades India turu praegust trajektoori, võivad Hiina ettevõtted ja investeeringud kokku puutuda probleemidega, mis hõlmavad majandus-, kaubandus- ja investeerimissektorit.

Üks võimalik Hiina lähenemisviis sellele olukorrale oleks hõlmata Indias toodetud Apple'i nutitelefonide sisenemise Mandri-Hiina turule piiramist. See oleks õigustatud erinevatel ettekäänetel, nagu ebaaus kulukonkurents, töötajate õiguste rikkumised, väidetav toetus terrorismile, konfliktid kliimamuutuse eesmärkidega või muud sobivaks peetavad põhjused, lubades samal ajal Hiinas müüa mitte-India toodetud nutitelefone. See meede osutaks selgesõnaliselt keelu taga olevatele põhjustele, mis keerlevad peamiselt India maksudega seotud põhjenduste ümber, mõjutades mitte ainult Xiaomi nutitelefone, vaid toob kaasa ka olulise osa ettevõtte kasumist arestimise.

Geopoliitilisest ja strateegilisest vaatenurgast oleks selle meetme eesmärk avaldada Apple'i kaudu India valitsusele survet. See edastaks India valitsusele Hiina ettevõtete vastu suunatud meetmetega seotud olulised riskid. Isegi kui India valitsus jääb nende riskide suhtes ükskõikseks, tunneksid tema kliendirühmad kahtlemata tagajärgi. See tähendab Hiina turule juurdepääsu potentsiaalset kaotust ja kui India peaks selle turu kaotama, oleks vaja oma konkurentsidünaamikat muuta, mis tooks kaasa otsesema rivaalitsemise lääne turgudega. Sellise otsese konkurentsi tagajärjed ilmnevad India jaoks lähitulevikus, kui Hiina võtab sellise sammu.

Seda hüpoteetilist lähenemist mõjutaksid oluliselt geopoliitilised kaalutlused. See tekib strateegilise vastusena India konkreetsetele Hiina ettevõtetele suunatud meetmetele, mis ilmnevad koos natsionalistliku meeleolu kasvuga Indias. Kui Hiina otsustab selle sammu ellu viia, ei tooks see kaasa mitte ainult Hiina ettevõtetele kuuluvate kinnipeetud vahendite ja varade tagastamise nõudmist, vaid ka hüvitise nõudmist Indias kantud kahjude lahendamiseks. See mitmetahuline lähenemisviis rõhutab Hiina kavatsust parandada India sihipärasest poliitikast tulenevat majanduslikku tasakaalustamatust.

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid