Ühenda meile

Albaania

Washingtonis kasvab mure Iraani dissidentide õiguste kaitse pärast Albaanias

JAGA:

avaldatud

on

Senati välissuhete komitee korraldas 26. juulil kuulamise, et arutada mitmeid pooleliolevaid kandidaate välisministeeriumi ametikohtadele, sealhulgas Euroopa ja Euraasia asjade asevälisministri ametikohale. Komitee esimees Robert Menendez tõstatas kandidaadi James Obrieni küsitlemisel tema murepiirkonnas varjupaika otsivate isikute küsimuse ja viitas konkreetselt umbes 3,000 Iraani pagulase kogukonnale, kes on viimased mitu aastat Albaanias elanud.

"20. juunil korraldas Albaania valitsus haarangu Ashraf 3 laagrisse," täpsustas Menendez ja lisas, et haarangu kohta on olnud "erinevaid kirjeldusi".

Uudiste kohaselt hukkus haarangus üks elanik ja mitmed said haiglaravi vajavaid vigastusi. Albaania nõustus mõne aasta eest vastu võtma tuhandeid Iraani peamise opositsiooniliikumise, Iraani Rahva Mojahedin Organisatsiooni (PMOI/MEK) liikmeid.

Menendez näis kolmapäevasel kuulamisel probleemi tõstatades haarangu motiivide suhtes skeptiline. Ühelt poolt avaldas ta tänu Albaaniale, et ta nõustus aitama MEK-i liikmeid ümber paigutada USA endisest Camp Liberty sõjaväebaasist Iraagis, kus nad olid Iraani režiimi käsul korduvalt rünnatud. Kuid teisest küljest rõhutas ta, et kui otsite varjupaika, peate lõpuks teadma, et varjupaik on turvaline.

Obrien nõustus mõlemas punktis, öeldes: "Ma ühinen teiega Albaania tunnustamises, mis on olnud paljudele varjupaika otsivatele inimestele väga oluline varjupaik." Ta jätkas lubadust, et uurib Ashraf 3 haarangut ja annab oma järeldustest välissuhete komiteele aru, ennetades komiteega koostööd.

Menendezi küsimusele, kas ta "kohustub propageerima Ashrafi laagri elanike põhiõigusi ja -vabadusi", vastas Obrien: "Absoluutselt".

Ka mitmed teised USA seadusandjad on väljendanud muret Ashraf 3 elanike turvalisuse pärast, seostades need küsimused sageli Iraani demokraatiat toetavate protestide rahvusvahelise toetuse küsimusega, mis on olnud eriti nähtav alates eelmise aasta septembrist, mil puhkes üleriigiline ülestõus. 22-aastase kurdi naise Mahsa Amini surm “moraalipolitsei” käe läbi.

reklaam

Sel eesmärgil esitasid esindajad Lance Gooden (R-TX) ja Steve Cohen (D-TN) 27. juulil Esindajatekojale resolutsiooni, milles mõistsid Iraani valitsuse hukka eriarvamuste mahasurumise, eriti 1988. aasta veresauna. poliitvangid, mis olid suunatud eelkõige MEK-i liikmetele ja toetajatele. Resolutsioonis leiti, et hiljutised protestid on „juurdunud enam kui nelja aastakümne kestnud organiseeritud vastupanuga”, mida Iraani režiim üritas edutult maha suruda, tappes 30,000. aasta suvel koguni 1988 XNUMX teisitimõtlejat ja aktivisti. Seetõttu kutsuti selles ÜRO üles. Inimõiguste Nõukogu lisab selle veresauna uurimise osana käimasolevast septembrimässu mahasurumise uurimisest.

Resolutsioon, mis on omandanud kümneid kaastoetajaid mõlemalt osapoolelt, teatas, et "USA peaks osalema Iraani dissidentide 1988. aasta kohtuvälise tapmise ja meeleavaldajate mõrva rahvusvahelise uurimise algatamises". Seejärel rõhutati, et üle 900 Ashraf 3 elaniku on endised poliitvangid, kes võivad anda tunnistusi veresauna üksikasjadest ja Iraani kõrgete ametnike, sealhulgas praeguse presidendi Ebrahim Raisi osalusest.

Tõepoolest, mitmed neist elanikest andsid 2021. aastal sellised tunnistused osana Rootsi kohtunike poolt Iraani endise vanglaametniku Hamid Noury ​​süüdistusest sõjakuritegude ja massimõrvade eest.

Esindajatekoja resolutsioonis väljendati Albaaniale tänulikkust, aga ka muret selle kohustuste vastupidavuse pärast.

Ta kutsus Ameerika Ühendriikide valitsust üles tagama koostöös meie liitlase Albaaniaga Iraani poliitiliste pagulaste täielik kaitse Albaanias Ashrafis 3 ning kasutama kõiki 1951. aasta Genfi konventsioonis ja Euroopa konventsioonis sätestatud õigusi. Inimõigused, sealhulgas õigus elule, vabadusele ja turvalisusele ning omandi kaitse, samuti sõna- ja kogunemisvabadus.

Laiemas plaanis märgiti resolutsioonis, et Esindajatekoda "seisab Iraani rahvaga" ja tunnustab "nende võitlust demokraatliku, ilmaliku ja tuumavaba Iraani Vabariigi loomise nimel".

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid