Ühenda meile

Sooline võrdõiguslikkus

Töökohtade feminiseerudes kipub töökohtade kvaliteet halvenema

JAGA:

avaldatud

on

Feminiseerumise panuse kaardistamine soolistesse lõhedesse kogu Euroopas – uus ETUI uuring on leidnud murettekitava trendi: naiste osakaalu tõustes töökohal vähenevad nii meeste kui naiste palk, järelevalvekohustused ja lepingute stabiilsus. See rõhutab tungivat vajadust laiendada fookust kaugemale palgaerinevusest samal töökohal ja tegeleda süsteemsete teguritega, mis aitavad kaasa naiste töökohtade alahindamisele.

„Naiste töökohtade ümberhindamise ja ametialase segregatsiooniga tegelemise kaudu saame sillutada teed õiglasema ja kaasavama tööjõu loomisele,” soovitas Wouter Zwysen, ETUI vanemteadur ja uuringu autor.

Kasutades suuri riikidevahelisi esinduslikke andmekogumeid – ELi tööjõu-uuringut (EU LFS) ja tööjõustruktuuri uuringut (SES) –, mis hõlmavad ajavahemikku 2006–2021, on käesolev artikkel esimene, mis seostab sellist segregatsiooni aja jooksul palga ja töökvaliteediga. kogu Euroopa Liidus.

Uuring tõstab esile ühiskonna arusaamade tähtsust soorollidest, haridusalastest lahknevustest ja diskrimineerivatest tavadest, mis heidutavad naisi kõrgemapalgalisel töökohal.. Wouter Zwysen rõhutas vajadust pikaajaliste strateegiate järele, et hinnata töö tasu ümber objektiivsete kriteeriumide, mitte subjektiivsete väärtuste alusel, ning pakkus välja, et lahendus peitub tugevas regulatsioonis ja kollektiivlepingutes, mis järgivad töökvaliteedi standardeid.

Taust

  • Naised on endiselt ebasoodsas palga osas, teenides EL 13s umbes 27% vähem kui mehed, aga ka töökvaliteedi aspektide ja juhikohtadele juurdepääsu osas.
  • Osa soolisest palgalõhest ei tulene mitte ainult sorteerimisprotsessist, mille käigus naised leiavad end madalamapalgalistes tööstusharudes, vaid ka sellest, et naised töötavad üldiselt meestest madalama palgaga ettevõtetes.
  • Kuigi tõendid näitavad, et diskrimineerimine värbamisel on üsna madal ja väheneb, leitakse, et soolised palgalõhed suurenevad laste tulekuga märkimisväärselt: nn emaduskaristus. Sellega seoses piiravad naised oma liikumisvõimalusi sagedamini lapsehooldusvajaduste tõttu
  • Foto: Mõttekataloog on Unsplash

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid