Ühenda meile

Arvutitehnika

EL sõlmib hanke JUPITER Exascale superarvuti jaoks murranguliste lahenduste jaoks, mis kiirendavad ravimite väljatöötamist, hädaolukordadele reageerimist ja kliimameetmeid

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) kuulutas välja hanke JUPITERile. Kohale jõudes on JUPITER Euroopa võimsaim arvuti. Veelgi enam, kuna see on esimene süsteem Euroopas, mis saavutab eksamastaabilise jõudluse, st võime teostada üle miljardi miljardi arvutuse sekundis, asetab see ELi superarvutite alal maailmas liidriks. Kogu ELi 500 miljoni euro suuruse panuse toetusel asub uus superarvuti ja seda haldab Jülichi superarvutuskeskus (JSC) Saksamaal.

Pärast selle paigaldamist ja seadistamist lähikuudel on JUPITERi süsteem eeldatavasti kättesaadav paljudele Euroopa kasutajatele alates 2024. aasta lõpust. See aitab superarvutite teadlastel teha teaduslikke läbimurdeid ja aidata leida lahendusi kliimamuutuste jälgimisel, ravimite ja materjalide avastamisel ning vajaduse korral paremate hädaolukordadele reageerimise süsteemide järele.. Täiendava keskklassi superarvuti Daedalus konfigureerimine on käimas Kreekas, samas kui teist EuroHPC eksaskaala superarvutit majutatakse eeldatavasti Prantsusmaal 2025. aastal.

Nagu president teatas von der Leyen tema 2023 Euroopa Liidu olukord aadress, tehakse need masinad kättesaadavaks tehisintellekti (AI) idufirmadele oma mudelite koolitamiseks, lühendades oluliselt arendusaega ning kiirendades tehnoloogiate ja tehisintellektil põhinevate algoritmide kasutuselevõttu kriitilistes valdkondades, nagu äärmuslikud ilmaennustused, infrastruktuuri rekonstrueerimine, ja e-tervis. See aitab kaasa ELi eesmärgile juhtida tehisintellekti valdkonnas tehtavaid ülemaailmseid jõupingutusi ning saavutada vastutustundlik ja eetiline innovatsioon.

JUPITER liitub EuroHPC JU olemasolevate superarvutitega, mis juba töötavad: Discoverer Bulgaarias, MeluXina Luksemburgis, Vega Sloveenias, Karolina Tšehhis, LEONARDO Itaalias, LUMI Soomes ja Deucalion Portugalis. Hispaanias asuv kolmas Euroopa pre-exascale MareNostrum5 superarvuti avatakse järgmise paari kuu jooksul.

Lisateavet leiate siit EuroHPC JU pressiteade.  

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid