Ühenda meile

toit

Brüssel seisab silmitsi uute kõhuvaludega vale poliitika pärast, mis seab ohtu Euroopa toiduainesektori

JAGA:

avaldatud

on

Toidupoliitika on Brüsseli jaoks alati olnud keeruline teema – laialt levinud taju see, et EL keelas painduvad banaanid, sai näiteks Brexiti-referendumi ajal Leave'i loosungiks – ja näib, et poliitikakujundajad on sellesse uuesti sisse astunud, kuna Prantsuse juustutootjad olid ettepaneku pärast relvastatud. EL ringlussevõtu seadus, pakendite ja pakendijäätmete määrus (PPWR).

Nad süüdistavad kavandatavat eelnõu, mille eesmärk on kaotada järk-järgult ühekordselt kasutatavad pakendid ringlussevõetud materjalide kasuks, et see seab ohtu ühe Prantsusmaa hinnatuima kulinaarse hõrgutise. Juustumeistrid näevad seaduse raames võimalikku keelustamist ühe oma eristavama kõnekaardi, tuttava puidust kasti, milles Camembert müüakse.

Nagu Camemberti austajad teavad, Puidust kasti on enamat kui maalähedane piknikute ja aiapidude esilekutsumine. Hele puidust kast on asendamatu mitte ainult seetõttu, et see on ülioluline juustu ainulaadse maitse säilitamiseks, samuti on see sageli vajalik juustu laagerdumiseks, vaid ka seetõttu, et see pakub struktuurilist stabiilsust, mis võimaldab juustul mitte kokku kukkuda. transport.

Euroopa Parlamendi valimiste lähenedes võivad Camemberti elegantsed puidust kastid keelustavad õigusaktid edastada karikatuuri kontaktist väljas olevast lapsehoidjariigist Euroopast ja raevutada põllumajanduslikku kogukonda, kes on juba nördinud muude poliitiliste ettepanekute pärast, nagu ühtlustatud pakendi esikülje kasutuselevõtt. (FOP) toitumismärgised.

Mõjutavate õigusaktide tähtsuse järjekorda seadmise õppimine

Kahjuks on Brüsseli mulli poliitikakujundajatel kalduvus tugevdada paljude eurooplaste tunnet, et Euroopa institutsioonid mõistavad valesti, mis on kodanike jaoks oluline, kuna nad järgivad vastuolulist toidupoliitikat, millel on laiaulatuslikud mõjud, jättes samal ajal mõistatuslikult tähelepanuta tegelikud pakilised probleemid.

Brüsseli plaanide üle ühtlustada FOP-i toitumismärgised on aastaid kestnud elav debatt, kusjuures paljud põllumajandus-toiduainesektori eksperdid kardavad, et EL on tõsise kriisi äärel.

reklaam

poliitiline viga. Pikka aega on Nutri-Score, Prantsusmaal sündinud etikett, olnud FOP-i siltide liikumise lemmik, kuid etikett on pärast selle eksisteerimist kannatanud tohutute vastuolude all. Kuigi selle väidetav eesmärk on toetada tervislikku toitumist, liigitades toidud headest halbadele tähtklasside abil, on märgistuse algoritmi pidev ümberpööramine toonud kaasa õigustatud tagasilöögi Euroopa riikidest, millest mitmed on nüüd märgi kasutamise keelanud. , pidades seda tarbijate jaoks "eksitavaks". Nutri-score ei ohusta ka mitte ainult tarbijaid – põllumehed kardavad, et teatud pärandtoidu demoniseerimine võib nende äri järsult kärpida.

Pärast aastaid kestnud poleemikat ettepaneku üle kehtestada vastuoluline märgis nagu Nutri-score kogu blokis, ei saa Brüssel endale lubada uut küsitavat poliitikat, mis tugevdaks Euroopa põllumajandustootjate tegevust. tunne et ELi seadusandjad ei räägi nende eest – ometi tundub kavandatav ringlussevõtu seadus just selline.

Keskkonna- ja majanduslikult kahtlane

Praeguses versioonis nõuab kavandatav tekst, et kõik turule lastud pakendid peavad olema 2030. aastaks taaskasutatavad, mis sunnib pakendajaid looma ringlussevõtuahela. Euroopa Komisjoni ametnikud on rõhutanud, et seadus ei takistaks puitpakendite nagu kuulsate Camemberti kastide kasutamist, vaid sunniks tootjaid lihtsalt parandama kastide ringlussevõetavust, kuid tootjad on hoiatanud, et puidu taaskasutusahela loomine oleks keeruline. ja liiga kallis – umbes 200 korda kallim kui klaas.

Tööstuse eksperdid on küsinud, miks puit üldse Brüsseli sihtpunktis on – nagu ütles Prantsuse kultuuripärandi fondi esimees Guillaume Poitrinal: „puidust kast – vähese süsinikusisaldusega, kerge, biolagunev, valmistatud Prantsusmaal – on planeedile parem kui Saudi Araabia naftast valmistatud plastik, Hiinas söejõul töötava elektriga muundatud ja mis jõuab lõpuks ookeanidesse. Claire Lacroix, suurimatele Camemberti tootjatele kaste tootva pakendifirma Lacroix tegevjuht märkis lisaks, et "kerge puidust pakend moodustab 0,001 protsenti kodumajapidamiste pakendijäätmetest."

Seega näib, nagu oleks terve tööstuse ümberpööramine vaevalt seda ääretult väikest keskkonnakasu väärt. Kavandataval tekstil on märkimisväärne mõju, mis seab ohtu 2000 töökohta ja 45 ettevõtet. Kuna töökohad ja ettevõtted on ohus, üleilmse elukalliduse kriisi taustal töötuse määr Prantsusmaal, mis tõusis oktoobris 7.4%-ni, pole üllatav, et nii väikesed kui ka suured ettevõtted ühendavad jõud ettepaneku vastu.

Kuigi ettepanek väidetavalt vabastatud kaitstud päritolumärgisega juustude puhul moodustab see suhteliselt väikese osa müüdud camembertidest ning juhtivad juustutootjad on hoiatanud, et see erand ei lahenda probleemi. Nagu Lactalis alla, “Puidust kasti ei kasutata juhuslikult. Selle eripära on see, et see mängib teatud tüüpi juustude laagerdamisel ja laagerdumisel rolli. Tegelikult on see üsna läbilaskev ja seetõttu võimaldab see juustul edasi küpseda. See pole ainult pakendamine” – see kehtib ka mitte-AOP Camemberti puhul.

Austusavaldus meie ajaloole

Meie toidu kultuuriline ja ajalooline väärtus on mõõtmatu, mistõttu on kahekordselt kahetsusväärne, kui Brüssel otsustab teha ettepanekuid poliitika kohta, mis seda aktiivselt ohustab. Paljud Euroopa toidud on valmistatud käsitöönduslike meetoditega, mis on põlvest põlve edasi antud, sealhulgas Camembert, mida ohustab PPWR, ja muud pärandtooted, nagu Serrano sink mida ohustavad FOP-märgised nagu Nutri-Score. Toit on Euroopas palju enamat kui lihtsalt elatis, see on Euroopa elu lahutamatu osa, kehastades traditsioone, kogukonda ja mitmekesisust.

Kuna valimised on lähenemas, oleks Brüsselil hea meeles pidada, et poliitika, mis võib Euroopa kultuuripärandit negatiivselt mõjutada, on valijate seas harva populaarne. Kavandatav PPWR-määrus võib hävitada tööstuse, maksta tuhandetele Euroopa töökohtadele ja jätta eurooplaste suhu halva maitse vahetult enne valima minekut.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid