Ühenda meile

energia

Balkan – järgmine suur asi taastuvenergia vallas

JAGA:

avaldatud

on

Balkani piirkonna riigid peale Kreekaga sarnaseid näitajaid näitava Rumeenia on viimastel aastatel läbi teinud oma "rohelise" revolutsiooni, kuid küllastunud turgudeks ei peeta neid siiski kaugeltki.

Numbrid räägivad enda eest, nagu nähtub hiljuti Bukarestis toimunud taastuvate energiaallikate Balkani konverentsil esitatud andmetest, ning need numbrid toovad esile suurepärased võimalused, mis on Kreeka energiaettevõtete jaoks olemas, kui nad seavad õiged eesmärgid, väldivad vigu ja kui nad kiirustavad. Bulgaarias, mis on seitsmest riigist kõige arenenum, jõudis taastuvenergia installeeritud võimsus eelmisel aastal 5.2 GW-ni, mis võrdub 40% Kreeka omast, mille võimsus on praegu 12 GW. Horvaatias on võimsus 3.6 GW, Serbias 3.1 GW, järgnevad Albaania 2.5 GW, Bosnia 2.1 GW ning viimastel kohtadel Montenegro ja Põhja-Makedoonia kumbki 0.8 GW.

Lääne-Balkani riigid kogevad päikeseenergia investeeringute "buumi", kuid nende võrgud on maha jäänud. Taastuvad energiaallikad võivad aidata leevendada energiakriisi, kui riigid eemalduvad kivisöest. Tööstusametnike sõnul on aga muresid ja jaotussüsteemid pole uute energiaallikate jaoks valmis. Võrgu laiendamine, energia salvestamine ja rangemad eeskirjad on vaid mõned viisid, kuidas riigid selle probleemiga võitlevad.

Majandusminister Kreshnik Bekteshi sõnul investeerivad ärimehed Põhja-Makedoonias päikeseelektrijaamadesse "üsna agressiivselt". Tema riigist, mis on energia importija, on saanud taastuvate energiaallikate piirkondlik keskus. 2021. aasta seisuga on rajatud päikeseparke võimsusega 139 megavatti (MW). Riik plaanib 300. aasta lõpuks toota kuni 2023 MW uut päikeseenergiat. Põhi- ja jaotusvõrgud ei ole aga valmis selliseid äkilisi päikeseenergia sissevoolusid vastu võtma. Teine lahendus, kuigi kallis, on salvestada elektrit, mida toodetakse ainult päevasel ajal. Seetõttu muudeti Põhja-Makedoonia seadusandlust, et kohustataks investoreid tagama elektri salvestamise akudes piirkondades, kus võrk on juba reserveeritud.

Piisab võrdlusest Kreekaga, et mõista, kus naaberriigid on ja millised on nende väljavaated. Täna on Kreekas taastuvatest allikatest toodetud võimsus 12 GW ja energiasüsteemiga ühendatavad projektid ulatuvad 16 GW-ni, mis tähendab kokku 28 GW. See tähendab, et täna kaheksas ülalmainitud riigis paigaldatud võimsus on võrdne Kreeka omaga pluss ühendatavad projektid.

Nad on tõepoolest vastavatel turgudel kohal, nad "skaneerivad" neid, on kindlaks määranud sihtmärgid ja arutavad rahastamise üle, kuid suured uudised investeeringute kohta on puudu, kuigi ainus tee, mida nad peavad minema, on laienemine välismaale. Kreeka turg on juba küllastunud.

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid