Ühenda meile

teadus

Euroopa Komisjon käivitas teadusartiklite avatud juurdepääsu avaldamise platvormi

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Täna (24. märtsil) alustab Euroopa Komisjon oma Avatud teadusuuringute Euroopa teadusartiklite avaldamise platvorm. Sait pakub tasuta juurdepääsu kõigile: nii teadlastele, ettevõtetele kui ka kodanikele. Platvorm avaldab rahastatud teadustöö tulemused Horizon Europe, ELi teadus- ja innovatsiooniprogramm aastateks 2021–2027 ning selle eelkäija Horisont 2020.

Avatud teadusuuringute Euroopa pakub kõigile, nii teadlastele kui ka kodanikele tasuta juurdepääsu uusimatele teadusavastustele. See käsitleb otseselt suuri raskusi, mis on sageli seotud teadustulemuste avaldamisega, sealhulgas viivitusi ja takistusi tulemuste taaskasutamisel ning suuri kulusid.

Vastus koroonaviiruse pandeemiale on näidanud avatud teaduse potentsiaali koostöö suurendamiseks, näidates, kuidas viivitamatu juurdepääs väljaannetele ja andmetele on olnud ülioluline, aidates teadlastel leida uusi ravimeetodeid, diagnostikat ja vaktsiine. 

Praegu on avatud juurdepääs 91% kõigist Horisont 95 rahastatavatest väljaannetest ja 2020% kõigist eelretsenseeritud väljaannetest. Sellegipoolest on eesmärk, et kõik komisjoni teadusuuringute rahastamisest tulenevad teaduslikud väljaanded tehakse avalikkusele tasuta kättesaadavaks. Eelkõige on programmi „Horisont Euroopa” eesmärk, et väljaanded oleksid avalikult kättesaadavad alates nende avaldamise hetkest.

Avatud teadus tagab riiklikult rahastatavate teadus- ja innovatsioonisüsteemide laiema kättesaadavuse, aidates jagada tulemusi, edendades innovatsiooni ja parandades juurdepääsu.  

Innovatsiooni-, teadus-, kultuuri-, haridus- ja noorsoovolinik Mariya Gabriel, volinik, ütles: „Peame kiirendama teaduslikke avastusi koostööl põhinevate ja avatud uurimistavade kaudu. Aidates teadlastel avaldada avatud juurdepääsuga, eemaldab Open Research Europe teadmistevoogude tõkked ja kasvatab teaduslikku arutelu. "

Platvormi haldab Londonis asuv ettevõte F1000.

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid