Ühenda meile

IKT

Mida inimesed oma vanade IKT-seadmetega teevad?

JAGA:

avaldatud

on

Üha suurem kasutamine IKT seadmete tõttu tekib üha rohkem jäätmeid vanadest seadmetest, nagu sülearvutid, tahvelarvutid, mobiiltelefonid, nutitelefonid ja lauaarvutid. See tõstatab küsimuse, mis saab IKT-seadmetest, mida enam ei vajata.

13% andis oma vanad lauaarvutid taaskasutusse

Iga viies inimene (19%) EU hoidsid lauaarvuteid kodus, 13% inimestest andis vanad lauaarvutid taaskasutusse, 8% andis need ära või müüs maha ja 2% viskas ära. Ülejäänud vastajad kas ei ostnud kunagi lauaarvuteid, jätkavad olemasolevate seadmete kasutamist või on nendega muid toiminguid teinud.

Rootsis (29%) oli vanu lauaarvuteid ringlussevõtu osatähtsus kõige suurem, edestades Hollandit (27%), samas kui Soomes, Taanis ja Austrias oli see 20% lähedal.

Madalmaad (15%) ja Rumeenia (13%) teatasid kõige enam inimestest, kes andsid või müüsid oma vana lauaarvuti kellelegi teisele.

Kolmandik jättis oma vanad süle- ja tahvelarvutid alles, vaid 10% taaskasutati

Peamiselt hoiti majapidamises ka vanu süle- ja tahvelarvuteid (33%). Jällegi, vaid 10% ELi inimestest võttis oma vanad süle- või tahvelarvutid ringlusse, 11% andis need ära või müüs maha ja 1% viskas need minema. Ülejäänud vastajad kas ei ostnud kunagi süle- või tahvelarvuteid, jätkavad olemasolevate seadmete kasutamist või on nendega muid toiminguid teinud.

reklaam

Suurim osa vanu süle- või tahvelarvuteid taaskasutajaid oli Rootsis, Soomes ja Taanis, peaaegu 18% inimestest, järgnesid Kreeka (17%) ja Horvaatia (15%).

Horvaatia (35%) ja Prantsusmaa (15%) teatasid kõige enam inimestest, kes andsid või müüsid oma vana sülearvuti või tahvelarvuti kellelegi teisele.

Pooled inimestest hoiavad oma vanu mobiile või nutitelefone kodus

Enam kasutusel olevate IKT-seadmete peamine sihtkoht oli nende omaniku kodu. Ligi pooled inimestest (49%) hoidsid leibkonnas oma vanu mobiile või nutitelefone.

Vaid 10% ELi elanikest võttis oma vana mobiiltelefoni või nutitelefoni taaskasutusse, 17% andis selle ära või müüs kellelegi väljaspool leibkonda ja 2% viskas selle ära ilma ringlussevõtuta. Ülejäänud vastajad kas ei ostnud kunagi mobiile ega nutitelefone, jätkavad olemasolevate seadmete kasutamist või on nendega muid toiminguid teinud.

Kreeka (18%), Austria (17%) ja Tšehhi (15%) teatasid 2022. aastal kõige kõrgemast oma vana mobiiltelefoni või nutitelefoni taaskasutusse viinud inimestest, järgnesid Taani (14%) ja mitmed riigid, mis on peaaegu 12% (Poola, Hispaania, Iirimaa, Belgia ja Holland). 

Horvaatia (32%) ja Holland (24%) teatasid kõige enam inimestest, kes andsid või müüsid oma vana telefoni kellelegi teisele.

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

Käesolevas artiklis esitatud andmed pärinevad 2022. aasta uuringust IKT kasutamise kohta leibkondades ja üksikisikute poolt. Andmed viitavad viimastele seadmetele, mille vastajad vahetasid/ei kasuta enam.  

Kui teil on küsimusi, külastage kontakt lehel. 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid