Ühenda meile

Iraan

Rahvusvaheline pahameeletorm, kui Iraani režiim on saanud ÜRO Inimõiguste Nõukogu sotsiaalfoorumi eesistujaks

JAGA:

avaldatud

on

Sündmuste šokeeriva pöörde käigus asus kurikuulus inimõiguste rikkuja Iraani režiim ÜRO Inimõiguste Nõukogu sotsiaalfoorumi eesistuja kohale, kusjuures inimõiguste eestkõnelejad väljendasid selle teravat hukkamõistu. kirjutab Shahin Gobadi.

Paljud on šokeeritud, et vaatamata režiimi rõhumise, piinamise ja hukkamiste ajaloole andis ÜRO Inimõiguste Nõukogu sellele selle aasta alguses nii prestiižse positsiooni.

Täna Genfis toimunud pressikonverentsil mõistsid ÜRO Iraagi inimõiguste büroo endine juht Tahar Boumedra ja Iraani Rahvusliku Vastupanunõukogu (NCRI) esindaja rahvusvahelistes organisatsioonides Behzad Naziri ametisse nimetamise hukka.

"See häbiväärne otsus solvab Iraani rahvast, kelle inimõigusi on režiim viimase 44 aasta jooksul räigelt rikkunud, ning naeruvääristab ÜRO rajatud põhimõtteid," ütles hr Boumedra.

Samuti teatati, et 180 inimõiguste eksperti, juristi, seadusandjat, Nobeli preemia laureaati, sealhulgas praegused ja endised ÜRO ametnikud, ning valitsusvälised organisatsioonid on kirjutanud ÜRO inimõiguste ülemvolinikule Volker Türkile, väljendades nördimust ametisse nimetamise üle ja rõhutades selle murettekitavaid tagajärgi.

"1988. aasta veresauna, igapäevaste hukkamiste ja sõjaõhutamise tõttu kurikuulsal režiimil lubamine võtta üle maineka ÜRO platvormi on pistoda inimõiguste südamesse, õhutab terrorismi ning ohustab piirkondlikku ja ülemaailmset rahu. See rikub jõhkralt enda põhimõtteid. mille ÜRO on asutatud ja mille nimel on oma elu ohverdanud miljonid inimesed. See kujutab endast tumedat plekki ÜRO ajaloos," seisis kirjas.

Allakirjutanutele valmistas erilist muret 1988. aastal toimunud veresaun, milles tapeti ligikaudu 30,000 XNUMX poliitvangi, kes olid valdavalt Iraani peamise opositsiooniliikumise Mujahedin-e Khalq (PMOI/MEK) liikmed. Praegune Iraani president Ebrahim Raisi, tollal aseprokurör, kuulus Teheranis "surmakomisjoni", mis saatis tuhandeid meelsusvange võllapuusse.

reklaam

Allakirjutanud rõhutasid, et Iraani ametnikke ei tuleks võtta vastutusele mitte ainult 1988. aasta veresauna eest, vaid ka nende viimase nelja aastakümne jooksul tehtud julmuste eest, mis on hukka mõistetud 69 ÜRO resolutsioonis. "Vaimulik režiim on 600. aasta esimese 10 kuu jooksul hukanud rohkem kui 2023 inimest ja 750. aasta ülestõusu ajal mõrvanud 2022 ja 1,500. aasta ülestõusu ajal veel 2019 meeleavaldajat. Inimõiguste nõukogu asutas 24. novembril 2022 rahvusvahelise teabekogumismissiooni, et uurida Iraani ametivõimude inimõiguste rikkumisi 2022. aasta ülestõusu ajal. 14. detsembril 2022 eemaldati Iraani režiim ÜRO naiste õiguste komisjonist selle kohutava inimõiguste olukorra tõttu. 15. detsembril 2022 mõistis ÜRO Peaassamblee hukka jõhkrad ja süstemaatilised inimõiguste rikkumised Iraanis,” seisis kirjas.

Kirjale alla kirjutanud on prof Stefan Trechsel, Euroopa Inimõiguste Komisjoni president (1995–1999); endine ÜRO endise Jugoslaavia asjade rahvusvahelise kriminaalkohtu (ICTY) kohtunik Šveitsist, prof Catherine Van de Heyning, ÜRO inimõiguste nõukogu nõuandekomitee liige; Belgia Antwerpeni Ülikooli põhiõiguste professor, Amb. Stephen J. Rapp, USA ülemaailmse kriminaalõiguse suursaadik (2009–2015); ÜRO Sierra Leone erikohtu (SCSL) prokurör (2007–2009) ja paljud teised silmapaistvad maailma inimõigusasutused.

Samal ajal selgub täna avaldatud uuest ÜRO raportist, et hukkamiste arv Iraanis on sel aastal kasvanud 30 protsenti.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres märkis ÜRO Peaassambleele esitatud aruandes inimõiguste olukorra kohta Iraanis, et Iraan viib hukkamisi ellu "murettekitava kiirusega", mille tulemusel hukkus aasta esimese seitsme kuu jooksul vähemalt 419 inimest. AP andmetel.

Behzad Naziri rõhutas, et see ametissenimetamine on seletamatu ja häbiväärne, õõnestades just neid väärtusi, mida ÜRO on volitatud kaitsma, edendama ja toetama. Ta hoiatas, et kui maailma üldsus ei suuda tõkestada inimõiguste rikkujaid ülemaailmsete inimõigusorganisatsioonide juhtimisest, soodustab see karistamatust ja julgustab neid ainult oma inimõiguste rikkumisi eskaleerima.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid