Ühenda meile

Aserbaidžaan

Hankendis alanud ajaloolised valimised

JAGA:

avaldatud

on

In order to put an end to more than 30 years of occupation of its territories, Azerbaijan started armed operations on its sovereign territory on September 27, 2020, directed by four well-known resolutions of the UN Security Council and based on the rules and principles of international law – writes Mazahir Afandiyev. In forty-four days, the armed forces of neighbouring Armenia, which occupied twenty per cent of Azerbaijan’s territory, and armed groups operating illegally on Karabakh territory, supported by various sources, were destroyed, and our nation’s constitutional sovereignty was reestablished.

Following Armenia’s formal appeal to the Russian Federation on November 10 of that year, the war was halted with the approval of the leaders of all three states and direct participation from Russia. Azerbaijan and Armenia then agreed on a nine-point statement, which Armenia signed as an act of surrender.

Pärast diplomaatilisi läbirääkimisi, mille eesmärk oli saavutada jätkusuutlik rahu kuni 2023. aasta septembrini, otsustas Aserbaidžaani president käivitada kohaliku ühepäevase terrorismivastase operatsiooni. Ta tegi seda põhiseadust järgides, mida meie targad nimetavad juhiste allikaks õiguse ja õigluse võidukäiguks. Seejärel heiskas ta 15. oktoobril Hankendis Aserbaidžaani lipu, mida kõik aserbaidžaanlased kõrgelt hindavad. 8. novembril juhtis ta Hankendi linnaväljakul sõjaväeparaadi, millega demonstreeriti meie rahva rahvuslikku uhkust.

Arvestades praegusi väljakutseid, mida globaliseeruvas maailmas esitab neljas tööstusrevolutsioon ja kogu maailma poliitilise arhitektuuri uuendamine, on Aserbaidžaan astumas uude ajastusse õigusriigina, millel on täiesti autonoomne ja suveräänne õigusriik. , demokraatlikku kasvu ja väljendab ühemõtteliselt, et säästva arengu tegevuskava tuleb ellu viia.

To achieve this, President Ilham Aliyev signed a Decree on December 7, 2023, allowing for the first time to organize early presidential elections in Azerbaijan. The decree also allowed for the involvement of all representatives of the Azerbaijani people and encompassed all of the country’s sovereign areas. The independent Republic of Azerbaijan conducted presidential elections on February 7, 2024. The elections were hailed as the “election of Victory” by the populace, which took part in them enthusiastically.

The fact that these elections were held in every city, district, and village across Azerbaijan with a 200-year-old history of statehood is what gives them the most historical and critical significance. The Supreme Commander-in-Chief, who led the triumphant Azerbaijani Army and freed our areas from occupation, Ilham Aliyev, voted in these elections in Khankendi This signaled the start of a new chapter in Azerbaijan’s history.

High-level arrangements were made for the participation of delegations from all around the world’s parliaments, in addition to experts, journalists, mass media, and international organizations invited to Azerbaijan to oversee the conduct of early presidential elections in our nation in compliance with local and international law. Members of both houses of parliament from Bosnia and Herzegovina, a strategically important country in Europe’s Balkans where the Muslim population is densely populated, were part of one of the delegations that visited us. The statements made by the delegations of the observation missions reflect the recent infrastructure reforms, the hospitality of our people, our state’s dedication to multicultural values, and Azerbaijan’s invaluable contribution to the sustainable development agenda.

reklaam

Aserbaidžaani sõbralikud riigid ja Aserbaidžaanis akrediteeritud ametlikud delegatsioonid rõhutavad oma tervitustes, kui kõrgelt hindavad Aserbaidžaani inimesed oma väärilist poega Ilham Alijevit, kes on nüüd nende omand.

Thus, I would like to sincerely congratulate all voters on the outstanding victory of Ilham Aliyev, the Chairman of the New Azerbaijan Party and the heroic son and commander of the Azerbaijani people, in the early presidential elections that were held in the Republic of Azerbaijan on February 7, 2024. I also want to encourage every Azerbaijani to put forth all of their effort and skill in the name of our state’s advancement and the country’s continued sustainable development.

 AUTOR: Mazahir Afandijev, Milli Majlise liige Aserbaidžaani Vabariigist

Foto: Hikmat Gafarzada on Unsplash

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid