Ühenda meile

Elekter vastastikune seotus

Stabiilsema, soodsama ja jätkusuutlikuma elektrituru loomine 

JAGA:

avaldatud

on

Parlament on andnud rohelise tule alustada läbirääkimisi nõukoguga ELi elektrituru reformimiseks, Plenaaristung, ITRE.

Otsus alustada kõnelusi liikmesriikidega vastavalt ettepanekule juulil tööstuse, teadusuuringute ja energeetika komitees 2023 võeti vastu 366 poolt- ja 186 vastuhäälega, erapooletuks jäi 18 liiget.

Saadikud soovivad tugevdada tarbijakaitset kõikuvate elektrihindade eest ja tagada, et tarbijatel oleks õigus fikseeritud hinnaga lepingutele või dünaamilise hinnaga lepingutele. Selle reformi osaks peaks olema ka teave võimaluste kohta, millele inimesed registreeruvad, ja tarnijate lepingutingimuste ühepoolse muutmise keeld. Kõik tarbijad ja ka väikeettevõtted peaksid reformi kaudu saama kasu pikaajalistest, taskukohastest ja stabiilsetest hindadest ning äkiliste hinnašokkide mõju leevendamisest.

Saadikud nõuavad ka, et EL-i riigid keelaksid tarnijatel piirata kaitsetute klientide elektrivarustust, sealhulgas tarnijate ja klientide vaheliste vaidluste ajal, ning takistaks tarnijatel nõuda neilt klientidelt ettemaksusüsteemide kasutamist.

Taust

Energiahinnad on tõusnud alates 2021. aasta keskpaigast, esialgu COVID-19 järgse majanduse taastumise kontekstis. Energiahinnad tõusid aga järsult gaasitarneprobleemide tõttu pärast Venemaa sõja algust Ukraina vastu 2022. aasta veebruaris. Kõrged gaasihinnad avaldasid elektrihindadele otsest mõju, kuna need on seotud ELi teenetejärjekorra süsteemiga, kus kõige kallim ( tavaliselt fossiilkütustel põhinev) energiaallikas määrab üldise elektrihinna.

Rohkem informatsiooni 

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid