Ühenda meile

Tervis

Töö tulevik vs vaimne tervis ja töökvaliteet

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Digitaliseerimine muudab tööaja "pihustatumaks" ja "punkteeritud", hoiatab uus uuring

Uued uuringud – mille on läbi viinud ETUI EL27 jaoks ja kasutades Euroopa töökvaliteedi indeksit – heidab uut valgust ohtudele, mis on seotud töötajate tervise ja heaoluga, mis on seotud nende töökohtade digitaliseerimisega. Analüüs näitab, et arvutisüsteemide mõju tööle hõlmab ettearvamatumat, kirglikumat ja intensiivsemat töörütmi, aga ka tasustatava töö tungimist selle piiridest väljapoole, pikemat tööaega ning töö- ja eraelu kehvemat tasakaalu. Samuti uuritakse erinevusi töönõuete ja ressursside osas sarnaste töökohtade digitaliseeritud ja digitaliseerimata töökeskkondade vahel.

Digitaliseerumine on üks peamisi muutuste tõukejõude tänapäeva tööturgudel arenenud ühiskondades, kuna digitehnoloogia tungib üha enam töökohtadesse erinevatesse sektoritesse ja ametitesse. Üha enam ollakse üksmeelel selle ümberkujundava mõju kohta tööhõive struktuurile. Milline on aga olnud digitaliseerimise mõju töökohtade kvaliteedile ja töötajate töökogemusele? Digirevolutsiooni kiputakse seostama erinevate positiivsete protsessidega, nagu töötajate oskuste täiendamine või nende vabastamine igapäevastest, ohtlikest või ebameeldivatest ülesannetest, kuid see äsja avaldatud uurimus näitab revolutsiooni teist palet.

"Tulemused näitavad digitaliseerimise häirivat mõju paljudele töökorralduse elementidele, eelkõige tööajale," selgitab Agnieszka Piasna, ETUI vanemteadur ja uuringu autor. "Kuna arvutisüsteemid mõjutavad üha enam seda, mida inimesed tööl teevad, muutub tööaeg rohkem "pihustatuks" ja "punkteeritud", mis tähendab, et see on ettearvamatum, kiirem ja intensiivsem. See võimaldab tööandjatel vähendada tasustatud töötundide arvu ja siduda töökoormus tihedalt töötajate arvuga, mis kõik vähendab töötajate palku. Töötajad satuvad ritta ja tagavad tööjõu pakkumise usaldusväärsuse, laiendades oma kättesaadavust. Teisisõnu pühendavad töötajad tööle rohkem aega, kui neile makstakse.

Tulemused seavad kahtluse alla seisukoha, et digitaliseerimine toob üldiselt kaasa töötajate suurema autonoomia ja näitavad, et töötajate kaalutlusõiguse suurenemine on pigem kompositsioonitegurite kui tehnoloogia otsese mõju tagajärg nende tööle. Eriti murettekitav on asjaolu, et vabakutselised, keda peetakse suhteliselt haavatavaks rühmaks, kuna neil on vähe kaitset ja piiratud juurdepääs töötajate õigustele ning kes puutuvad eriti kokku uute tehnoloogiatega, kaotavad digitaliseerimise tõttu autonoomia. . See kajastub platvormimajanduses ja veebipõhises kontserditöös täheldatuga.

Uuring näitab ka keerulist seost arvutisüsteemide leviku töökohal ning töötajate ressursside ja läbirääkimisjõu vahel. Näiteks seostatakse digitaliseerimist suurema sissetulekukindlusega (mõõdetuna sissetulekute prognoositavusena) ja paremate karjääriväljavaadetega, kuid samal ajal väiksema töökindlusega.

Taust

reklaam

See uus ETUI uuring põhineb kõigi EL 27 liikmesriikide riikidevahelistel võrdlusandmetel (Euroopa töötingimuste telefoniuuringust EWCTS), et teha kindlaks ja mõõta digitaliseerimise mõju tööajale, töö intensiivsusele ning töönõudlusele ja ressurssidele.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid