Ühenda meile

tervis

Otsus toiduainete pakendamise kohta on Euroopa rasvumisvastase strateegia võtmetähtsusega

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Viimastel nädalatel on Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) avaldatud aruande rasvumise vastu Euroopas. Selle leiud olid murettekitavad ja siiski mitte üllatavad. Kogu kontinendil leiti, et 59% täiskasvanutest on ülekaalulised ja rasvumise tase oli maailmas Ameerika järel teisel kohal., kirjutab Colin Stevens.

WHO aruanne ei saaks olla õigeaegsem, kuna see heidab valgust probleemile 'epideemia suurus" Euroopas umbes 200,000 1.2 vähijuhtu ja XNUMX miljonit surmajuhtumit aastas, mis on seotud ülekaalulisuse või rasvumise tüsistustega. Veelgi enam on see, et viimaste suundumuste kohaselt ei ole ka rasvumise määra aeglustumist, kuna levimus on tõusnud 138% alates 1975.

Harimise ja teavitamise väljakutse

Vaatamata sellele, et see on nii läbiv väljakutse, on teadlased juba pikka aega tuvastanud paljud ülekaalulisuse peamised põhjused. Näiteks on uuringud järjekindlalt leidnud, et saades a parem haridus on seotud haigestunud ülekaalulisuse väiksema tõenäosusega. Just sel põhjusel soovitab WHO raport muuta toitumisalase hariduse kohustuslikuks osaks koolide õppekavades kogu Euroopas. hiljuti kajas Euroopa Parlamendi sotsialistist saadiku Tudor Ciuhodaru poolt.

Kuid hariduse tähtsus ei peatu koolivärava ees, kõige vähem toitumise osas. Tarbijad ostavad iga päev tooteid, teadmata – või teadmata – nende toiteväärtust või koostist. Just sel põhjusel otsustas Euroopa Komisjon sillutada teed standardiseeritud pakendi esikülje märgistamise (FOPL) süsteemi kasutuselevõtuks, mis annaks tarbijatele üle Euroopa toitumisalast teavet, mis annab neile võimaluse teha teadlikke ja tervislikumaid toitumisvalikuid. .

Teeb rohkem kahju kui kasu

Kuid kuigi vähesed inimesed vaidlevad vastu vajadusele anda tarbijatele toidu ostmisel tervislikumaid otsuseid, ei ole kõik praegu kaalutavad FOPL-süsteemid oma ülesannete kõrgusel. Näiteks üks peamisi kandidaate, Nutri-skoorisüsteem, teeks väga vähe teatama tarbijatele ja võib-olla tekitada rohkem kahju kui kasu.

reklaam

Nutri-skoori süsteem põhineb toodetele hinde määramisel A-st (parim) kuni E-ni (halvim), mis esitatakse valgusfoorivärvilisel etiketil. Loogika on lihtne: tervislikel toitudel on hea tulemus ja ebatervislikul halb. Probleemid tulenevad aga süsteemi algoritmist, mis hindab tooteid ühe toiteväärtuse alusel. 100g või 100ml portsjon. Kuid mitte kõiki tooteid ei tarbita selles koguses, mistõttu paljud tervislikud tooted, millel on tasakaalustatud toitumises õige koht, nagu tavalised salatimaitseained, saavad läbikukkumise hinde, mis võib pahaaimamatuid tarbijaid eemale peletada.

Nutri-score’i lihtsustustest tingitud moonutused aga ei lõpe sellega, sest algoritm on ükskõikne ka küllastunud ja küllastumata rasvaliikide või töötlemata ja ülitöödeldud toiduainete eristamise suhtes. Veelgi enam, Nutri-skoori skeem on pime ka kunstlike magusainete kasutamise suhtes, muutes selle lihtne rämpstoidu jaoks tooteid, et süsteemist mööda hiilida ja saada petlikult positiivne tulemus.

Parem, mitte vähem teavet

Mida aga tähendaks Nutri-skoor Euroopa dieetide jaoks? Esiteks avaldaks süsteemi rõhuasetus kõikide rasvarikaste toitude karistamisele kahjulikku mõju päritolunimetusega kaitstud toodetele. Juba, Itaalia juustutootjate ühendus, prantslased Roqueforti konföderatsioonja teised kaubandusühendused on väljendanud muret selle üle, kuidas Nutri-skoori kasutuselevõtt, mis annaks neile negatiivse hinde, võib tarbijad nende toodetest eemale viia.

Seda tehes ei karistaks Nutri-score mitte ainult kohalikke tooteid ja traditsioonilisi kulinaarseid hõrgutisi, vaid ka mitmeid Vahemere dieedi põhitooteid, nagu juustud, oliiviõli ja muud taimsed rasvad. Tuntud üle maailma ühena kõige tervislikumad toitumisrežiimid, Vahemere dieet on seisnud silmitsi kasvava kadumise oht, Kreeka, Itaalia ja Hispaania nooremad põlvkonnad on omaks võtnud magustatud joogid ja rämpstoidu. Selle asemel, et aidata Vahemere dieeti kaitsta ja taaselustada, aitaks Nutri-skoor sellega tõenäoliselt hakkama saatuslik löök.

Kõiki neid piiranguid arvesse võttes on raske väita, et Nutri-skoor aitaks lahendada Euroopa rasvumiskriisi. Tarbijate teavitamise asemel näib süsteem tõenäolisemalt eksitavat. Just sel põhjusel toitumisspetsialistid nagu Luca Piretta, on kutsunud üles järelemõtlema, seades kahtluse alla vajaduse liigitada toit ühte kahest rühmast – hea või halb – ilma nüanssidega tegelemata. Hiljutises intervjuus tuletas ta meelde, et tasakaalustatud toitumine „ei koosne ainult ühte tüüpi toidust. Mitte rohelise koodiga toiduga, mis paneb sind arvama, et võite seda süüa ilma piiranguteta, ega ka punase koodiga toiduga, mis paneb selle toidu keelatud tunduma.

Selle asemel, et anda tarbijatele liiga lihtsustatud hindamissüsteemi kaudu vähem teavet, on võimalik neile pakkuda parem teave, mis aitab teha teadlikke otsuseid. Just sel põhjusel andis Itaalia valitsus oma toetus alternatiivile FOPL-süsteem nimega Nutriform, mis selle asemel kasutab aku sümboleid, et teavitada tarbijaid, kui palju energiat, rasvu ja suhkruid sisaldab toode nende igapäevases soovitatavas koguses.

Kuna lõplikku otsust, milline süsteem vastu võtta, peab Euroopa Komisjon veel tegema, ei saaks panused suuremad olla. Kui Euroopa soovib hakata rasvumise probleemiga tõhusalt tegelema, peab strateegia põhiosa olema tarbijate teavitamine ja harimine paremate valikute tegemisel. Parima märgistussüsteemi valimine, mis kehtib kõikidele toiduainetele, on esimene kriitiline samm ja EL ei saa endale lubada, et eksib.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid