Ühenda meile

Elekter vastastikune seotus

Saadikud toetavad soodsama ja tarbijasõbralikuma elektrituru plaane

JAGA:

avaldatud

on

Elektrituru reform, mille eesmärk on muuta see stabiilsemaks, taskukohasemaks ja jätkusuutlikumaks, sai kolmapäeval energeetikakomisjoni toetuse.

  • Tugevam tarbijakaitse kõikuvate hindade eest 
  • Erilepingud, pikaajalised ostulepingud, et soodustada energiainvesteeringuid 
  • Rohkem kaitset, et vältida haavatavate majapidamiste elektrikatkestust  

Parlamendiliikmed teevad oma seaduseelnõu muudatustes ettepaneku tugevdada veelgi tarbijakaitset kõikuvate hindade eest. Tarbijatel peaks olema õigus fikseeritud hinnaga lepingutele, dünaamilise hinnaga lepingutele, samuti põhiteabele nende võimaluste kohta, millega nad liituvad, keelates tarnijatel lepingutingimusi ühepoolselt muuta. Eesmärk on tagada, et pikaajalistest, taskukohastest ja stabiilsetest hindadest võidaksid kõik tarbijad, aga ka väikeettevõtted, ning leevendada ootamatute hinnašokkide mõju.

Saadikud pooldavad ka seda, et EL-i riigid keelaksid tarnijatel haavatavate tarbijate elektrivarustust katkestada, sealhulgas tarnijate ja klientide vaheliste vaidluste ajal, ning takistada tarnijatel nõuda neilt klientidelt ettemaksusüsteemide kasutamist.

Erilepingud ja paindlikkus

Energeetikakomitee toetab niinimetatud erinevuste lepingute (CFD) laialdasemat kasutamist, et julgustada energiainvesteeringuid, ja soovitab jätta pärast komisjoni heakskiitu samaväärsete toetusskeemide jaoks avatuks. CFD puhul hüvitab riigiasutus energiatootjale, kui turuhinnad langevad liiga järsult, kuid nõuavad neilt makseid, kui hinnad on liiga kõrged.

Parlamendiliikmed rõhutavad ka elektrienergia ostulepingute (PPA) tähtsust tarbijatele stabiilsete hindade ja taastuvenergia pakkujatele usaldusväärse tulu tagamisel. Euroopa Komisjoni ülesandeks on luua elektrienergia ostulepingute turg 2024. aasta lõpuks.

Saadikud kohandasid elektrihinna kriisi väljakuulutamise kriteeriume, et tagada konkreetsete meetmete olemasolu kodanike ja ettevõtete paremaks kaitsmiseks.

reklaam

Komitee pooldab ka "mittefossiilset paindlikkust" (elektrivõrgu võime kohaneda pakkumise ja nõudluse muutustega ilma fossiilkütustele tuginemata) ja paindlikkust nõudluse poolel, näiteks koduste akusüsteemide kasutamise kaudu. . See võib aidata tasakaalustada elektrivõrku, vähendada hinnakõikumisi ja anda tarbijatele võimaluse kohandada oma energiatarbimist hindade ja vajadustega.

"Selle lepinguga seab parlament kodanikud elektrituru kujundamise keskmesse, keelates ettevõtetel haavatavate ja riskirühma kuuluvate tarbijate võimu kärpimast, edendades õigust energia jagamisele, vähendades hinna hüppeid ning edendades kodanikele taskukohaseid hindu ja ettevõtted,” ütles Euroopa Parlamendi juhtiv liige Nicolás González Casares (S&D, ES). „Muutsime CfD-d võrdlussüsteemiks, et julgustada elektrisektorit üle minema taastuvenergiapõhisele nullheite süsteemile. Süsteem, mis parandab ettevõtteid konkurentsivõimelisemaks tänu puhta elektrile konkurentsivõimelise ja stabiilse hinnaga,” lisas ta.

Järgmised sammud

Elektrituru reformi toetas 55 parlamendiliiget tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjonist, 15 hääletas vastu ja 2 jäi erapooletuks. Samuti hääletasid nad nõukoguga läbirääkimiste alustamise poolt 47 poolt-, 20 vastu- ja 5 erapooletuga – otsusele peab täiskogu eelseisval täiskogu istungil rohelise tule andma.

Taust

Energiahinnad on tõusnud alates 2021. aasta keskpaigast, esialgu COVID-19 järgse majanduse taastumise kontekstis. Energiahinnad tõusid aga järsult gaasitarneprobleemide tõttu pärast Venemaa 2022. aasta veebruaris Ukraina-vastase sõja käivitamist, mis vallandas energiakriisi. Kõrged gaasihinnad avaldasid elektrihindadele otsest mõju, kuna need on omavahel seotud teenete järjekord süsteem, kus elektri üldhinna määrab kõige kallim (tavaliselt fossiilkütustel põhinev) energiaallikas.

Rohkem informatsiooni 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid