Ühenda meile

CO2 heitkoguste

ELi majanduse kasvuhoonegaaside heitkogused: -5.3% 2. aasta teises kvartalis

JAGA:

avaldatud

on

2023. aasta teises kvartalis EU majandus kasvuhoonegaaside heitkoguste kokku 821 miljonit tonni CO2-ekvivalendid (CO2-ekv)5.3. aasta sama kvartaliga võrreldes (2022 miljonit tonni CO2-ekv). Samal perioodil EL oma sisemajanduse koguprodukt (SKP) püsis stabiilsena, registreerides vaid väga väikese kõikumise (+0.05% 2023. aasta teises kvartalis võrreldes 2022. aasta sama kvartaliga). 

See teave pärineb andmed Eurostati täna avaldatud kasvuhoonegaaside heitkoguste kvartalihinnangute kohta majandustegevuse lõikes. Kasvuhoonegaaside heitkoguste kvartalihinnangud täiendavad kvartaalseid sotsiaal-majanduslikke andmeid, nagu SKT või tööhõive. See artikkel esitab käputäie üksikasjalikumaid leide Statistics Explained artikkel kvartali kasvuhoonegaaside heitkoguste kohta.

Tulpdiagramm: kasvuhoonegaaside heitkogused majanduse ja SKT järgi, miljonit tonni CO2-ekvivalente, aheldatud mahud (2015), miljonit eurot, EL 2–2020 II kvartal

Lähteandmestik: env_ac_aigg_q ja namq_10_gdp

2023. aasta teises kvartalis olid enamiku kasvuhoonegaaside heitkoguste eest vastutavad majandussektorid "töötlemine" (23.5%), "majapidamised" (17.9%), "elekter, gaasivarustus" (15.5%), "põllumajandus" (14.3%). ), millele järgneb „transport ja ladustamine” (12.8%). 

Võrreldes 2022. aasta teise kvartaliga vähenesid heitkogused üheksast majandussektorist kuues. Enim vähenes elektrienergia, gaasivarustus (-6%). Peamine sektor, kus heitkogused suurenesid, oli transport ja ladustamine (+9%).

Kasvuhoonegaaside heitkogused vähenevad 21 ELi riigis 

2023. aasta teises kvartalis vähenesid kasvuhoonegaaside heitkogused 21. aasta teise kvartaliga võrreldes 2022 ELi riigis. Kasvu registreeriti Maltal (+7.7%), Lätis (+4.5%), Iirimaal (+3.6%), Leedu (+3.0%), Küpros (+1.7%) ja Horvaatia (+1.0%). Nendest kuuest ELi liikmesriigist kasvas SKT neljal: Maltal (+3.9%), Horvaatias (+2.6%), Küprosel (+2.2%) ja Leedus (+0.7%).

reklaam

Suurim kasvuhoonegaaside vähenemine registreeriti Bulgaarias (-23.7%), Eestis (-23.1%) ja Hollandis (-10.3%).

Tulpdiagramm: kasvuhoonegaaside heitkoguste kasvumäärad majanduse ja SKT järgi, % muutus võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga, 2. aasta II kvartal

Lähteandmestik: env_ac_aigg_q ja namq_10_gdp

21-st heitkoguseid vähendanud EL-i liikmesriigist 10 SKT vähenes (Eesti, Ungari, Luksemburg, Rootsi, Austria, Tšehhi, Poola, Soome, Saksamaa ja Holland). Itaalia hoidis oma SKP 2022. aasta teise kvartaliga samal tasemel ja vähendas oma kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Kümme ELi riiki (Taani, Prantsusmaa, Belgia, Sloveenia, Slovakkia, Bulgaaria, Portugal, Hispaania, Rumeenia ja Kreeka) suutsid heitkoguseid vähendada, suurendades samal ajal oma SKTd. 

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

  • Metaandmed kvartali kasvuhoonegaaside heitkoguste kohta 
  • Kasvuhoonegaasid põhjustavad kliimamuutusi. Kasvuhoonegaaside niinimetatud Kyoto korv sisaldab süsinikdioksiidi (CO2), metaan (CH4), dilämmastikoksiid (N2O) ja fluoritud gaasid. Neid väljendatakse ühises ühikus CO2-ekvivalendid, nagu on määratletud IPCC viiendas hindamisaruandes (AR5). 
  • Siin esitatud andmed on Eurostati hinnangud, välja arvatud Madalmaad ja Rootsi, kes esitasid oma hinnangu. Eurostati metoodika erineb ÜRO eeskirjade kohasest kasvuhoonegaaside heitkoguste seirest ja aruandlusest, mis annab iga-aastaseid andmeid ELi edusammude kohta eesmärkide saavutamisel. Peamine metoodiline erinevus on rahvusvahelise transpordi ja vastavate õhuheitmete omistamine üksikutele riikidele. Eurostati hinnangud hõlmavad rahvusvahelise transpordi heitkoguseid iga riigi kogusummas, vastavalt rahvusvahelisele Keskkonna-majandusliku arvestuse süsteem (SEEA).
  • . EL inventar põhineb liikmesriikide iga-aastastel inventuuriaruannetel ning selle koostab ja kvaliteeti kontrollib komisjoni nimel Euroopa Keskkonnaagentuur ning esitab igal kevadel ÜRO kliimamuutuste raamkonventsioonile. Inventuuriga hõlmatud periood algab 1990. aastast ja kestab kuni 2 aastat enne jooksvat aastat (nt 2021. aastal hõlmavad inventuurid kasvuhoonegaaside heitkoguseid kuni 2019. aastani). Euroopa kliimaseaduse kohaselt on EL-i kliimaeesmärk saavutada 55. aastaks -2030% netoheide ja 2050. aastaks kliimaneutraalsus.
  • ELi riigid on kohustatud jälgima oma heitkoguseid aruandluseeskirjade alusel, mis põhinevad rahvusvaheliselt kokkulepitud kohustustel kooskõlas IPCC suunistega. Aruandlus hõlmab seitsme kasvuhoonegaasi heitkoguseid kõikidest sektoritest: energeetika, tööstusprotsessid, maakasutus, maakasutuse muutus ja metsandus (LULUCF), jäätmed, põllumajandus jne. ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni ja Pariisi kokkuleppe osalistena on EL ja liikmesriigid aruande oma kasvuhoonegaaside heitkoguste kohta igal aastal ÜRO-le (kasvuhoonegaaside inventuurid).

Kui teil on küsimusi, külastage kontakt lehel.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid