Ühenda meile

Kasahstan

Kasahstani president vastab Peterburis majandusfoorumil rasketele küsimustele rahvusvahelise tegevuskava ja suhete kohta

JAGA:

avaldatud

on

Kasahstani president Kassõm Jomart Tokajev osales 25. aastal toimunud Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi täiskogu istungil pealkirjaga "Uus maailm ja uued võimalused".

Venemaa president Vladimir Putin võttis täiskogu istungil sõna koos Kasahstani liidriga.

Osalemine ka videokonverentsi vahendusel. Hiina president Xi Jinping saatis osalejatele videosõnumi.

Tokajev rõhutas, et foorum leiab aset keset suurenenud poliitilisi ja majanduslikke segadusi. Pandeemiast tulenevad globaalsed šokid ja kasvavad geopoliitilised pinged on loonud uue reaalsuse. Regionaliseerimise ajastu on asendanud globaliseerumise kõigi selle puuduste ja voorustega. Vanade majandusmudelite ja kaubateede ümberkujundamine toimub aga üha kiiremas tempos. Maailm muutub kiiresti. Kasahstani president nentis, et enamasti muutub maailm halvemaks.

Tokajev rääkis Kasahstanis toimuvatest ulatuslikest majanduslikest ja poliitilistest reformidest. Nende reformide eesmärk on elavdada avalikku haldust ning ehitada üles uus ja õiglane Kasahstan. " Keskendume oma jõupingutused sellele, et majanduskasvul oleks proportsionaalne mõju kodanike heaolu parandamisele. Kasahstani president märkis, et meie eesmärk on jätkusuutlikult arendada kaubandus- ja majandussuhteid, avada uusi tootmishooneid, luua tingimused inimressursi kasvuks ja juurutada uuendusi.

Tokajev kutsus prioriteedina üles tugevdama Euraasia majandusliitu. Tokajev ütles, et uut tegelikkust arvesse võttes on asjakohane ja kasulik välja töötada uus EAEU kaubandusstrateegia. Ta ütles, et vastusanktsioonid ei anna tõenäoliselt tulemusi ning et me peaksime selle asemel järgima aktiivsemat, paindlikumat ja terviklikumat kaubanduspoliitikat, mis hõlmaks laialdaselt Aasia ja Lähis-Ida turge.

Ta rõhutas ka kaubandus- ja majanduskoostöö laiendamise tähtsust teiste riikidega. Tokajev ütles, et traditsiooniliselt sõbralikud riigid nagu Hiina, India ning Lõuna- ja Kagu-Aasia osariigid võivad järgmisel kümnendil saada peamisteks investoriteks piirkondlikes majandustes. " Hiina on juba praegu Kasahstani peamine majandus- ja väliskaubanduspartner. Viimase 15 aasta jooksul on see riik meie majandusse investeerinud rohkem kui 22 miljardit dollarit. President nentis, et Hiina mitmepoolne koostöö on riigi jaoks oluline ülesanne.

reklaam

Kasahstani juht puudutas oma kõnes sellega seotud küsimusi.

Kliimamuutus. Ta rääkis plaanidest võimalusi laiendada.

Soodustatakse rohelisi investeeringuid ja otsitakse lahendusi keskkonnaprobleemidele. President väitis seda töötame selle nimel, et alandada SKT energiamahukust, laiendada taastuvenergia sektorit ja vähendada transiidikadusid selles jaotises ...,".

Tokajev viitas ka kvaliteetsele inimkapitalile ja konstruktiivsele kultuuridevahelisele dialoogile kui usaldusväärsetele majanduskasvu allikatele. Tokajev kinnitas ka oma pühendumust Kasahstani kultuurilisele mitmekesisusele ja edendas tsivilisatsioonidevahelist dialoogi rahvusvahelisel tasandil. Ta annab aru septembris toimuvast maailma ja traditsiooniliste religioonide juhtide kongressist.

Tokajev väitis seda majanduslikult stabiilse, rahumeelse ja jõuka Euraasia ehitamine oleks säästva arengu ja kaasava majanduskasvu tugev tegur kogu maailmas.

Esinejate ettekannetele järgnes avatud arutelu küsimuste-vastuste formaadis.

Tokayev vastas konkreetselt küsimusele Kasahstani suhtumise kohta Venemaa "sõjalise erioperatsiooni" suhtes UkrainasKuigi arvamusi on palju, on meil avatud ühiskond. ÜRO põhikiri on kaasaegne rahvusvaheline õigus. ÜRO põhikirja kaks põhimõtet olid vastuolus. Need on territoriaalne terviklikkus ja enesemääramisõigus. Need põhimõtted on vastuolulised, seega on palju tõlgendusi," ütles ta. Ta nentis, et kui rahvusele antakse enesemääramisõigus, on maakeral üle 500 riigi. Me ei tunnusta Taiwani, Kosovot, Lõuna-Osseetiat. , ehk Abhaasia. Ta väitis, et see põhimõte oleks kohaldatav kvaasiriiklike üksuste suhtes. Need üksused on meie arvates Lugansk või Donetsk."

Tokajev märkis, et soovib "väljendada mõningaid pretensioone mitmete Venemaa parlamendisaadikute avaldustele", absoluutselt ebaõigetele väidetele Kasahstani kohta ning ajakirjanike ja kunstnike ebatäpsetele väidetele." Tokajev ütles: "Olen tänulik, et Vladimir Putin on täna kõikehõlmavalt seadnud. lõpuks välja Kasahstani ja teiste riikide ning eriti minu kodumaa suhtes kõrgeima juhtkonna Kremli positsiooni." Meil ​​ei ole küsimusi, mida saaks kuidagi ägestada, külvates ebakõla meie rahvaste vahel ja sellega kahju tekitada. nii meie rahvastele kui ka Vene Föderatsioonile. Need avaldused pole mulle selged. "Ma ei saa aru, miks need inimesed, kes kommenteerivad kummalisel moel Kasahstani juhtkonna otsuseid ja sündmusi meie riigis, toimuvad " ütles president Tokajev.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid