Ühenda meile

Majandus

Millistes piirkondades on kõige kõrgema kvalifikatsiooniga töötajad?

JAGA:

avaldatud

on

Kõrgelt kvalifitseeritud töötajad on kaasaegse majanduse jaoks hädavajalikud, soodustades innovatsiooni, tootlikkust ja majanduskasvu. töötavad kõrgete oskustega inimesed on 25–64-aastased inimesed, kes töötavad järgmistel ametialadel: juhid, spetsialistid, tehnikud ja abispetsialistid.

2022. aastal töötas kogu riigis ligikaudu 80 miljonit kõrgelt kvalifitseeritud inimest EU, moodustades 44.2% 25–64-aastaste hõivatute koguarvust. 

Kõrge kvalifikatsiooniga hõivatute jaotus piirkondlikul tasandil oli väga erinev. Teatatud 106 piirkonnast 241 olid ELi keskmisega võrdsed või sellest kõrgemad. 

ELi 53 piirkonnas peeti vähemalt pooli hõivatutest kõrge kvalifikatsiooniga inimesteks, kusjuures suurim osatähtsus on registreeritud pealinnapiirkondades ja muudes linnapiirkondades. Eelkõige olid 12 piirkonnast 14-st ELis, kus kõrge kvalifikatsiooniga hõivatute osatähtsus on kõrgeim, pealinnapiirkonnad. 

2022. aastal registreeriti kõrgeimat kvalifikatsiooni nõudvate töökohtade osakaalu piirkondlikult Stockholmis (Rootsi, 73.6%), Utrechtis (Holland, 68.9%), Luksemburgis (67.4%) ja Prov. Brabant Wallon (Belgia, 65.8%). Järgnesid Belgia, Prantsusmaa, Leedu, Ungari, Soome, Saksamaa, Poola, Hollandi, Taani ja Tšehhi pealinnapiirkonnad, mille aktsiad kõikusid 62.6% ja 65.6% vahel. 

Maapiirkonnad, endised tööstuspiirkonnad, samuti äärepoolseimad ja perifeersed piirkonnad kuuluvad ELi piirkondade hulka, kus kõrgelt kvalifitseeritud inimeste osakaal on väiksem. 2022. aastal oli ELis 24 piirkonda, kus kõrge kvalifikatsiooniga hõivatud inimeste osakaal 29.5–25-aastaste koguhõivest alla 64%. Need piirkonnad olid peamiselt koondunud Euroopa kagunurka: 10 piirkonda Kreekas, 6 piirkonda Rumeenias ja 4 Bulgaarias; see hõlmas ka 3 hõredalt asustatud piirkonda Hispaania lõunapoolses pooles ja Panonska Hrvatska piirkonda Horvaatias.

Kõige madalam kõrge kvalifikatsiooniga hõivatute osakaal registreeriti Kreeka piirkondades Sterea Elláda (21.8%) ja Ionia Nisia (22.3%) ning Rumeenia Sud-Muntenia piirkonnas (22.8%). 

reklaam

Kas soovite rohkem teada kõrgelt kvalifitseeritud töötajate kohta ELis?

Lisateavet saate lugeda jaotise pühendatud peatükistEurostati piirkondlik aastaraamat – 2023. aasta väljaanne, saadaval ka kui artikkel Statistika Explained. Vastav kaart Statistiline atlaspakub täisekraanil interaktiivset kaarti. 

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

  • Kõrgete oskustega hõivatud inimesteks loetakse 25–64-aastaseid inimesi, kes töötavad järgmistel ametialadel: juhid; spetsialistid; või tehnikud ja abispetsialistid (ISCO-08 suurrühmad 1.–3.
  • Selles artiklis on piirkondlikud andmed esitatud aadressil PÄHKLID 2 tasemel.

Kui teil on küsimusi, külastage kontakt lehel. 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid