Ühenda meile

Kliimamuutus

Kopernik: ülemaailmne temperatuurirekordi jada jätkub – 2024. aasta aprill rekordiliselt kuumim

JAGA:

avaldatud

on

Maapinna õhutemperatuuri anomaalia 2024. aasta aprillis võrreldes perioodi 1991-2020 aprilli keskmisega. Andmeallikas: ERA5. Krediit: Copernicuse kliimamuutuste teenistus/ECMWF.

Copernicuse kliimamuutuste teenus (C3S), mille rakendab Euroopa Keskmise ulatusega ilmaennustuste keskus Euroopa Komisjoni nimel ja EL-i rahastusel, avaldab regulaarselt igakuiseid kliimabülletääne, mis kajastavad muutusi globaalsetes maapealsete õhu- ja meretemperatuurides, merejääkattes ja hüdroloogilistes muutujates. Kõik teatatud leiud põhinevad arvutiga loodud analüüsidel ja vastavalt ERA5 reanalüüsi andmestikule, kasutades miljardeid mõõtmisi satelliitidelt, laevadelt, lennukitelt ja ilmajaamadest üle maailma.

Igakuised globaalsed maapinna õhutemperatuuri anomaaliad (°C) ajavahemikus 1850–1900 ajavahemikus jaanuarist 1940 kuni aprillini 2024, mis on esitatud iga aasta aegridana. 2024 on kujutatud paksu kollase joonega, 2023 paksu punase joonega ja kõik ülejäänud aastad peenikeste joontega, mis on varjutatud vastavalt kümnendile, alates sinisest (1940ndad) kuni telliskivipunaseni (2020ndad). Andmeallikas: ERA5. Krediit: C3S/ECMWF. 

Aprill 2024 – Maapinna õhutemperatuuri ja merepinna temperatuuri esiletõstmised:

 • 2024. aasta aprill oli üleilmselt soojem kui ükski eelmine aprill andmerekordis: ERA5 keskmine pinnaõhutemperatuur oli 15.03 °C, mis on 0.67 °C kõrgem 1991.–2020. aasta aprilli keskmisest ja 0.14 °C kõrgem kui eelmine, 2016. aasta aprillis seatud kõrgeim temperatuur. 
 • See on üheteistkümnes kuu järjest, mis on aasta vastava kuu ERA5 andmekirjes kõige soojem. Kuigi see oli ebatavaline, toimus sarnane igakuiste globaalsete temperatuurirekordite jada varem aastatel 2015/2016. 
 • Kuu oli 1.58 °C soojem kui aprilli keskmine hinnanguliselt aastatel 1850–1900, määratud tööstusrevolutsioonieelsel vaatlusperioodil. 
 • Maailma keskmine temperatuur viimase 12 kuu jooksul (mai 2023 – aprill 2024) on rekordiliselt kõrgeim, olles 0.73 °C kõrgem 1991.–2020. aasta keskmisest ja 1.61 °C kõrgem kui 1850–1900 tööstusrevolutsioonieelne keskmine.  
 • Euroopa 2024. aasta aprilli keskmine temperatuur oli 1.49°C kõrgem kui 1991.–2020. aasta aprilli keskmine temperatuur, mis teeb kuust kontinendi rekordiliselt soojema aprilli teiseks. 
 • Kõige enam olid temperatuurid keskmisest kõrgemad Ida-Euroopa piirkondades. Fennoskandias ja Islandil olid keskmisest madalamad temperatuurid. Keskmine temperatuur aga varjab Lääne-Euroopas aprilli alguses ja lõpus kogetud soojema ja külmema temperatuuri kontrasti.
 • Väljaspool Euroopat olid keskmisest kõrgemad temperatuurid Põhja-Ameerika põhja- ja kirdeosas, Gröönimaal, Aasia idaosas, Lähis-Ida loodeosas, Lõuna-Ameerika osades ja suuremas osas Aafrikas. 
 • Vaikse ookeani idaosas asuv El Niño nõrgenes jätkuvalt neutraalsete tingimuste suunas, kuid mereõhu temperatuur püsis üldiselt ebatavaliselt kõrgel tasemel.  
 • Globaalne merepinna temperatuur (SST) 2024. aasta aprillis vahemikus 60° S–60° N oli 21.04°C, mis on kuu rekordiliselt kõrgeim väärtus, veidi madalam kui 21.07. aasta märtsis registreeritud 2024°C. 
 • See on kolmeteistkümnes kuu järjest, mil SST on aasta vastava kuu ERA5 andmerekordis kõige soojem.

Päevane merepinna temperatuur (°C) on 60. aasta (oranž) ja 60. aasta (tumepunane) keskmine polaarvälise ookeani kohal (2023° S–2024° N). Kõik muud aastad vahemikus 1979–2022 on näidatud hallide joontega. Vaatlusperioodi 1991–2020 päevane keskmine on näidatud halli katkendjoonega. Andmeallikas: ERA5. Krediit: Copernicuse kliimamuutuste teenistus/ECMWF.

Copernicuse kliimamuutuste teenistuse (C3S) direktori Carlo Buontempo sõnul saavutas El Niño haripunkti aasta alguses ja troopilise Vaikse ookeani idaosa merepinna temperatuurid on nüüd pöördumas neutraalsete tingimuste poole. Kuigi looduslike tsüklitega, nagu El Niño, seotud temperatuurimuutused tulevad ja lähevad, suurendab kasvuhoonegaaside kontsentratsiooni tõttu ookeani ja atmosfääri lõksus olev lisaenergia globaalset temperatuuri uute rekordite suunas.

Anomaaliad ja äärmused merepinna temperatuuri protsentiilides 2024. aasta aprillis. Värvikategooriad viitavad võrdlusperioodi 1991–2020 temperatuurijaotuse protsentiile. Äärmuslikud ("Kõige lahedam" ja "soojem") kategooriad viitavad perioodile 1979–2024. Väärtused arvutatakse ainult jäävabade ookeanide jaoks. 2024. aasta aprillis merejääga kaetud alad ja jääriiulid on näidatud helehallina. Andmeallikas: ERA5. Krediit: Copernicuse kliimamuutuste teenistus/ECMWF.

reklaam

Aprill 2024 – hüdroloogilised sündmused:

 • 2024. aasta aprillis oli enamikus Loode-, Kesk- ja Kirde-Euroopas valdavalt keskmisest niiskem. 
 • Keskmisest kuivemad olid enamik Lõuna-Euroopast, sealhulgas suur osa Ida-Hispaaniast, Itaalia poolsaar, Lääne-Balkan, Türkije, Ukraina ja Lõuna-Venemaa, aga ka Island. 
 • 2024. aasta aprillis olid tingimused keskmisest niiskemad Põhja-Ameerika kesk-, ida- ja lõunaosas, Kesk-Aasias, Pärsia lahe riikides, idapoolseimas Aasias, Ida-Austraalias ja Lõuna-Brasiilias; tugevad vihmasajud põhjustasid sageli üleujutusi. 
 • Keskmisest kuivemad tingimused olid Mehhiko põhjaosas, Kaspia mere ümbruses ja Tiibeti platool. Suurem osa Austraaliast oli ka keskmisest kuivem.

Aprill 2024 – Sea Ice tipphetked

 • Arktika merejää ulatus oli umbes 2% alla keskmise, mis on suhteliselt väike negatiivne anomaalia võrreldes viimase 10 aasta jooksul registreeritud aprilli anomaaliumitega.
 • Sarnaselt märtsikuuga segati kogu Põhja-Jäämere merejää kontsentratsioonianomaaliaid. Kontsentratsioon püsis Grööni meres keskmisest kõrgemal, mis on püsinud alates oktoobrist. 
 • Antarktika merejää ulatus oli 9% keskmisest madalam, mis on satelliidiandmete arvestuses aprillis 10. madalaim ulatus, jätkates alates 2017. aastast täheldatud sagedaste suurte negatiivsete anomaaliate mustrit. 
 • Nagu veebruaris ja märtsis, oli merejää kontsentratsioon keskmisest madalam Weddelli mere põhjaosas ja Ross-Amundseni mere sektoris.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid