Ühenda meile

Armeenia

AZERBAIDŽAANI-ARMEENIA rahuleping on kaugel silmapiiril

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Armeenia ja Aserbaidžaani vaheline konflikt on olnud suur väljakutse julgeolekule ning takistanud Lõuna-Kaukaasia piirkondlikku majanduslikku ja poliitilist integratsiooni. Teine Karabahhi sõda 2020. aasta lõpus lõpetas suurema osa Aserbaidžaani territooriumide okupeerimise ning avas uued horisondid piirkondlikuks majandusintegratsiooniks ja stabiilsuseks. Allakirjutades 9. novembril 2020 Aserbaidžaani, Armeenia ja Venemaa Föderatsiooni kolmepoolsele deklaratsioonile, mis lõpetas Teise Karabahhi sõja, leppisid pooled kokku toetada sõjajärgseid rahupüüdlusi ja majandusarengut - kirjutab analüüsikeskuse vanemnõunik Shahmar Hajiyev. rahvusvahelistest suhetest.

Viimased kaks aastat olid kahe Lõuna-Kaukaasia riigi vaheliste rahuläbirääkimiste kõige dünaamilisem periood, kuna Aserbaidžaani Vabariigi president Ilham Alijev ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan kohtusid erinevatel platvormidel, et arutada paljusid vastuolulisi küsimusi ja saavutada kauaoodatud allkirjastamine. rahulepingust. Viimane kolmepoolne koosolekul Brüsselis toimus Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijevi, Armeenia peaministri Nikol Pašinjani ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli kohtumine, kus pooled vahetasid arvamusi oma suhete normaliseerimise, rahuprotsessi läbirääkimiste jätkamise, piiride piiritlemise ja avamise üle. transpordiside, Armeenia sõjaväeüksuste väljaviimine Aserbaidžaani territooriumilt ja ebaseaduslike sõjaväeüksuste desarmeerimine. Armeenia-Aserbaidžaani läbirääkimiste dünaamikat analüüsides on võimalik märkida, et vaatamata mõningatele edusammudele sellistes küsimustes nagu piiride piiritlemine ja transporditeede taasavamine on saavutatud, kuid osapoolte vaheline lõplik rahuleping jääb pärast seda tabamatuks. hiljutised arengud piirkonnas.

Väärib märkimist, et teineteise suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastastikune tunnustamine ning teineteise vastu territoriaalsete nõuete puudumise kinnitamine on Bakuu kaks peamist prioriteeti. Armeenia peaministri sõnul Nikol Pashinyan "Jerevan tunnustab Aserbaidžaani, mis hõlmab Mägi-Karabahhi, territoriaalset terviklikkust tingimusel, et selle armeenlaste turvalisus on tagatud." Karabahhi separatistlik režiim oli aga avalikult Nikol Pašinjani otsuse vastu ja mõistis ta selle väljaütlemise eest isegi hukka. Kummalisel kombel häirib Armeenia poolt ÜRO Julgeolekunõukogu augustiistungil esitletud juhtum ka rahukõnelusi ning toetab Karabahhis revanšistlikke jõude. Tegelikult on Armeenia kaks aastat pärast sõda ära kasutanud Lachini teed, et imbuda sõjaväelaste hulka koos laskemoona, maamiinide ja terroristlike rühmitustega.

Lisaks jätkab Aserbaidžaan oma pakkumist kasutada Agdami marsruuti Karabaghi ​​piirkonda tarnimiseks. Aserbaidžaani Punase Poolkuu selts saatis 40 tonnist jahutoodetest koosneva humanitaarabikonvoi Bakuust Karabahhi piirkonda Aghdami rajooni, kuid separatistid keeldusid abi vastu võtmast Aghdam-Khankendi maantee kaudu. Ainult humanitaarabi Vene Punase Risti poolt Aghdam-Khankendi maantee kaudu saadetud võeti Karabahhi separatistliku režiimi poolt vastu. Nagu märkis Aserbaidžaani presidendi assistent Hikmat Hajiyev, "Vene Punase Risti abisaadetised kulgeksid Agdami maantee kaudu kooskõlastatult Aserbaidžaani Punase Poolkuu Seltsiga". '

Teine vastuoluline sündmus leidis aset 9. septembril 2023, kui Karabahhi separatistlik režiim korraldas ebaseaduslikult nn.presidendivalimised". Neli viiest parlamendi jõust – Vaba Kodumaa, Ardarutyun (Õiglus), Dashnaktsutyun ja Artsahhi Demokraatlik Partei – on nimetanud riigiministri Samvel Shahramanjani kandidaadiks separatistliku režiimi uueks presidendiks. Aserbaidžaan mõistis hukka ebaseaduslikud valimised Karabahhis, kuna on riigi suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse selge rikkumine.Ebaseaduslike valimiste korraldamine Aserbaidžaani Karabahhi piirkonnas on vastuolus OSCE, ÜRO põhikirja ja rahvusvahelise õiguse aluspõhimõtetega.

Vahetult pärast ebaseaduslikke valimisi avaldasid paljud rahvusvahelised organisatsioonid ja riigid üle maailma, nagu Islami Koostöö Organisatsioon (OIC), Türgi Riikide Organisatsioon (OTS), EL, Euroopa Nõukogu, aga ka Ühendkuningriik, USA, Ungari, Rumeenia, Pakistan, Türkiye, Gruusia, Ukraina, Moldova ja nii edasi ei tunnustanud Karabahhis toimunud niinimetatud presidendivalimisi. Näiteks Euroopa Liit  teatas, et ei tunnusta põhiseaduslikku ja õiguslikku raamistikku, milles Khankendi/Stepanakertis (Mägi-Karabahhis) 9. septembril 2023 toimunud niinimetatud presidendivalimised toimusid. Veelgi enam, pressibriifingul Riigidepartemang Pressiesindaja Matthew Miller ütles, et USA ei tunnusta Karabahhit "iseseisva ja suveräänse riigina", mistõttu ei tunnusta viimastel päevadel välja kuulutatud niinimetatud presidendivalimiste tulemusi. Ta jätkas, et "USA jätkuvalt tugevalt toetada Armeenia ja Aserbaidžaani jõupingutusi lahendamata probleemide lahendamisel otsese dialoogi kaudu.

Praegu on Armeenia-Aserbaidžaani rahuläbirääkimised ummikus pärast Armeenia peaministrit Nikol Pashinyan õnnitles nn Artsakhi rahvast iseseisvuspäeva puhul. Ühest küljest tunnustas Armeenia peaminister Aserbaidžaani territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust. Teisest küljest on ta separatistlikku režiimi õnnitledes Aserbaidžaani territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse vastu. Seega lõhub selline vastuoluline lähenemine rahuprotsessile usaldust ja võib õhutada piirkonnas uut sõda.

reklaam

Armeenia on selliste arengute taustal juba alustanud jõudude koondamist kahe riigi piiri lähedale ja Karabahhi. Pärast Armeenia ja India allkirjastamist sõjalised kokkulepped eesmärgiga relvastada Armeenia armee raskerelvadega, veeti Indiast Armeeniasse relvasaadetis Iraani kaudu. Relvatehing hõlmas olulisi Pinaka mitmebarreliliste raketiheitjate (MBRL), tankitõrjerakettide, rakettide ja laskemoona eksporditellimusi 250 miljoni USA dollari väärtuses. Sellised surmavad relvad hellitavad Armeenias revanšistlikke ideid ja ohustavad piirkondlikku julgeolekut.

On arusaadav, et Armeenia revanšistlikud rühmitused usuvad endiselt, et konflikt pole lõppenud ja Armeenia peab patroneerima režiimi üle separatistide kontrolli all olevate territooriumide. Seda tehes on nende eesmärk luua "hall tsoon", mis on Aserbaidžaani jaoks vastuvõetamatu. See taktika hõlmab Karabahhi separatistliku režiimi toetamist poliitiliselt, majanduslikult ja sõjaliselt ning samal ajal kõneluste jätkamist Aserbaidžaaniga märkimisväärse tulemuseta. Selline taktika seab rahukõnelustele suurima väljakutse ega saa ära hoida konflikti edaspidist eskaleerumist piirkonnas. Kokkuvõtteks võib öelda, et Armeenia ja Aserbaidžaani vaheliste suhete normaliseerumine toob kogu piirkonnale märkimisväärset majanduslikku kasu. Kui Armeenia on huvitatud teineteise suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastastikuse tunnustamise alusel rahulepingu sõlmimisest, siis Jerevan peaks poliitilise manipuleerimise lõpetama. Konfliktide lahendamine loob uusi võimalusi piirkondlikuks majandusintegratsiooniks ja ühenduvuse suurendamiseks

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid