Ühenda meile

Maailm

Komisjon lubas põgenevatele ukrainlastele varjupaika

JAGA:

avaldatud

on

Euroopa Komisjon väljendas eile (8. märtsil) pressikonverentsil solidaarsust Ukraina sõja eest põgenejatega. Volinikud rääkisid, kuidas EL on valmis aitama Ukrainast pärit pagulasi. 

"Kõik inimesed, kes põgenevad sõja eest, saavad kaitse ja juurdepääsu ELi tervishoiu-, hariduse-, töö- ja elukohasüsteemidele, olenemata nende rahvusest, etnilisest päritolust või nahavärvist," ütles Euroopa eluviisi komisjoni asepresident. Margaritis Schinas, ütles.

Ukraina kodanikud, ELi kodanikud ja Ukrainas pikaajalise elamisloaga kolmandate riikide kodanikud on EL-i oodatud pagulastena, ütles siseasjade volinik Ylva Johansson. Kuid Ukraina mittekodanikud, kes seal ajutiselt elavad, nagu üliõpilased, on teretulnud EL-i evakueeruma, kuid nad ei saa EL-i jääda. Need inimesed peavad oma kodumaale tagasi pöörduma.

See teade tuli pärast laialdast levikut, et mõnda ukrainlast koheldi Ukraina ja ELi piiril erinevalt. Mõned on süüdistanud ELi ja liikmesriikide ametiasutusi pagulaste diskrimineerimises nahavärvi ja etnilise kuuluvuse alusel, mida komisjon selgelt eitab. 

See programm on võimalik tänu ajutise kaitse direktiivile, mis jõustus eelmisel reedel (4. märtsil) pärast volikogu ühehäälset otsust. Süsteem on loodud selleks, et aidata ELi liikmesriikidel toime tulla tohutu inimeste sissevooluga, nagu EL on viimase kahe nädala jooksul näinud 2 miljonit põgenikku. Direktiiv töötati algselt välja 2. aastal pärast 2001ndate konflikte Jugoslaavias, kuid see on esimene kord, kui EL on protokolli aktiveerinud. 

"Ma olen nii uhke selle üle, kuidas liikmesriigid suutsid kokku tulla ja teha otsuse, kui seda tõesti vaja oli," ütles Johansson.

reklaam

Jagage seda artiklit:

reklaam

Trendid