Ühenda meile

keskkond

Kergete kilekottide vähenemine jätkus ka 2021. aastal

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Aastal 2021, iga inimene elavad EU tarbis keskmiselt 77 kerget kilekotti (LPCB), mis on 11. aastaga võrreldes 2020 kotti inimese kohta vähem. Kokku tarbiti ELis 34.2. aastal 2021 miljardit (miljardit) kerget plastkandekotti (-4.8 miljardit kotti võrreldes 2020. aastaga ). 

See teave pärineb andmed kerge plastikust kandja kohta kotid avaldas täna Eurostat. Artiklis esitatakse käputäis järeldusi üksikasjalikumalt Statistika selgitatud artikkel.

Joonegraafik: Kergete plastkandekottide tarbimine, miljonites, 2018-2021

Lähteandmestik: env_waspcb

2021. aasta oli esimene aasta, mil ELis vähenes väga kergete plastkandekottide (st kotid, mille seinapaksus on alla 15 mikromeetri (mikron)) tarbimine. EL-i elanikud tarbisid 2021. aastal 12.3 miljardit väga kerget plastkandekotti (VLPCB), mis on vähem kui ühelgi varasemal aastal (alates andmete kogumise alustamisest 2018. aastal): 14.1. aastal 2018 miljardit; 14.5. aastal 2019 miljardit; 14.9 miljardit 2020. aastal).  

Alates 2018. aastast on 15 kuni alla 50 mikroni paksuste LPCBde tarbimine pidevalt vähenenud: 8.2 miljardilt 2018. aastal 3.5 miljardile 2021. aastal.  

Kõikides EL-i riikides on nüüd kehtestatud tarbimise vähendamise meetmed, nagu on nõutud kilekottide direktiiv, mille eesmärk on vähendada LPCB-de tarbimist nii, et see ei ületaks 40. detsembriks 31 2025 kotti inimese kohta. See eesmärk ei hõlma aga VLPCB-sid.

Tulpdiagramm: kergete plastkandekottide tarbimine elaniku kohta, 2021

Lähteandmestik: env_waspcb

reklaam

Kättesaadavate andmetega EL-i riikidest teatasid 2021. aastal suurimast LPCB-de tarbimisest inimese kohta Leedu (271 kotti inimese kohta), Läti (204) ja Tšehhi (189), kusjuures suurem osa tarbimisest oli seotud VLPCB-dega. 

Skaala teises otsas olid madalaima tarbimise kohta Belgia (5 kotti inimese kohta), Portugal (9) ja Rootsi (16). Belgias tarbiti VLPCB-sid elaniku kohta 1 kott ja Rootsis 2 kotti. Portugal ei teatanud lahkuminekust.

Tarbimise lai valik elaniku kohta on peamiselt tingitud meetmete tõhususe erinevustest, mis sõltuvad majanduslikest, sotsiaalsetest ja poliitilistest teguritest. Teine põhjus on see, et mõned riigid võtsid perioodil 2018–2021 kasutusele tarbimise vähendamise meetmed, teistes aga kehtisid meetmed kauem. Kolmas võimalik seletus on EL-i riikide erinevad arvutusmetoodikad.

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

  • Kerged plastikust kandekotid (LPCB): plastkandekotid seinapaksusega alla 50 mikroni, käepidemega või ilma, mis on valmistatud plastikust ja mis tarnitakse klientidele kaupade või toodete müügikohas. 
  • Esimese visuaali koondnäitajad arvutatakse nende riikide põhjal, kes vabatahtlikult teatasid jaotusest mikroniklasside kaupa. Austria, Bulgaaria, Taani, Eesti, Kreeka, Prantsusmaa, Horvaatia, Itaalia, Malta, Madalmaade, Poola, Portugali ja Rumeenia kohta: andmed pole kõigi aastate kohta saadaval. 
  • Bulgaaria, Taani, Eesti, Kreeka, Itaalia, Malta, Holland ja Rumeenia: andmed kergete kilekottide tarbimise kohta inimese kohta 2021. aasta kohta puuduvad. 
  • . Direktiivi 2015 / 720 (Kleekottide direktiiv) eesmärk on vähendada LPCB-de tarbimist, et võidelda prügistamise vastu, muuta tarbijakäitumist ja edendada jäätmetekke vältimist, ning kehtestab nõuded tarbimise vähendamiseks. 

Kui teil on küsimusi, külastage kontakt lehel.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid