Ühenda meile

Aserbaidžaan

Ilham Aliyev, esimene leedi Mehriban Aliyeva osales 5. rahvusvahelise folkloorifestivali "Kharibulbul" avamisel

JAGA:

avaldatud

on

Aserbaidžaani kultuuripealinnas Shushas on avatud 5. rahvusvaheline folkloorifestival Kharibulbul. Festivali avamisel osalesid Aserbaidžaani Vabariigi president Ilham Aliyev ja presidendiproua Mehriban Aliyeva.

5. rahvusvaheline folkloorifestival “Kharibulbul”.

Shusha linna 5. aastapäeva puhul "Shusha aastal" peetavat 270. rahvusvahelist folkloorifestivali "Kharibulbul" on korraldanud Heydar Alijevi fond, kultuuriministeerium ja Shusha linna riiklik reservaat. 5. mail lõppeval 14. festivalil osalevad muusikud ja tantsurühmad erinevatest riikidest ning folkloorirühmad Aserbaidžaani erinevatest piirkondadest.

Esimene festival “Kharibulbul” peeti Shushas 1989. aastal seoses kuulsa laulja, pedagoogi ja rahvakunstniku Seyid Shushinsky (100-1889) 1965. sünniaastapäevaga. Üritus korraldati sama aasta mais Shushas kharibulbuli (Ophrys caucasica) õitsemise ajal. Esimesel festivalil osalesid koos kohalike esinejatega muusikakollektiivid endistest liiduvabariikidest Kõrgõzstanist, Kasahstanist, Venemaalt (Baškortostan), Leedust ja Valgevenest.

1990. aastal sai festival “Kharibulbul” rahvusvahelise staatuse. Suurt huvi äratas ka Hollandi, Saksamaa, Iisraeli ja Türgi folgikollektiivide kutsumine teisele festivalile. Seoses Karabahhi konflikti algusega tekkinud kohutava olukorraga Shushas korraldati kontserdid Agdamis. Mitmed festivalikontserdid toimusid ka Bardas ja Aghjabadis. Kokku osales teisel festivalil umbes 170 delegaati erinevatest riikidest.

300. aastal toimunud kolmandal festivalil “Kharibulbul” osales ligikaudu 25 delegaati 1991 riigist. Festivalil osalesid ka kunstnikud Ameerika Ühendriikidest ja Austraaliast. Vaatajate rohkuse tõttu toimusid festivali põhikontserdid staadionitel. Teise ja kolmanda festivali lõppkontserdid peeti Bakuus Heydar Alijevi palees.

Neljas festival pidi Bakuus algama 15. mail 1992 ja see pidi olema kõigi aegade suurejoonelisem üritus. Osalema oodati viissada inimest enam kui 30 riigist. Seoses Shusha okupeerimisega Armeenia vägede poolt sama aasta 8. mail ei olnud aga võimalik festivali “Kharibulbul” korraldada. Festival toimus vaid põgusalt Imarati kompleksis Agdamis.

Pärast vapra Aserbaidžaani armee kuulsusrikast võitu Isamaasõjas Aserbaidžaani Vabariigi presidendi ja võiduka ülemjuhataja Ilham Alijevi juhtimisel korraldati Šušas taas traditsiooniline festival “Kharibulbul”. Aserbaidžaani president Ilham Aliyev, esimene leedi Mehriban Aliyeva ja pereliikmed osalesid 12.–13. mail 2021 Shusha linnas Jidir Duzu Heydar Aliyevi Fondi korraldatud festivali avamisel.

reklaam

Festivalil esinesid rahvuslikud tantsud, mugham ja esinesid riigi eri piirkondade ja rahvusvähemuste folkloorirühmad, erinevatel aastatel Shusha linnas filmitud Aserbaidžaani lauljate videod ning klassikaline muusika.

Jagage seda artiklit:

Trendid