Ühenda meile

Jeemen

Jeemen: käimasolev humanitaarkriis – unustatud, kuid lahendamata

JAGA:

avaldatud

on

Autor Shane Williams

Jeemeni kodusõda, kestev mitmepoolne konflikt, mis sai alguse 2014. aasta lõpus, laastab riiki jätkuvalt, põhjustades tohutuid kannatusi ja hävingut. See konflikt ei ole mitte ainult destabiliseerinud riiki poliitiliselt, vaid on toonud kaasa ka tõsise humanitaarkriisi.

Alates sõja algusest on Jeemen olnud silmitsi katastroofilise humanitaarolukorraga. Ligikaudu 23.4 miljonit inimest kannatavad nälja ja koolera käes ning vajavad kiiresti arstiabi. Majanduslik kokkuvarisemine on süvendanud toiduga kindlustamatust, ÜRO hinnangul on praegu toiduga kindlustamata 17.4 miljonit jeemenlast ja 1.6 miljonit näljahäda piiril.

2015. aasta aruanded näitasid, et üle 10 miljoni jeemenlase jäi ilma olulistest teenustest, nagu vesi, toit ja elekter. See kohutav olukord pani 100,000 päevaga ümber umbes 15 10 inimest. Oxfam teatas, et enam kui 850,000 miljonit inimest on ilma piisava toiduta ja 13 XNUMX last poolnäljas. Lisaks puudus XNUMX miljonil tsiviilisikul juurdepääs puhtale veele. Kuigi osa humanitaarabi jõudis Jeemenisse, näiteks UNICEFi tarnitud meditsiinitarbed, ei piisanud abist elanikkonna tohutute vajaduste rahuldamiseks.

Konflikti jätkudes süvendasid kriisi looduskatastroofid. 2015. aasta novembris tabas Jeemenit tsüklon Chapala, mis kahjustas veelgi niigi habrast infrastruktuuri. Sõda on hävitanud tervishoiusüsteemi, põhjustades ennetatavaid surmajuhtumeid. Save the Children hinnangul sureb tervishoiuteenuste kokkuvarisemise tõttu igal aastal umbes 10,000 1,000 last ennetatavatesse haigustesse. Enne sõda oli Jeemenis juba kõrge laste suremus ennetatavatest põhjustest, kuid olukord on oluliselt halvenenud – hinnanguliselt XNUMX last sureb igal nädalal sellistesse haigustesse nagu kõhulahtisus, alatoitumus ja hingamisteede infektsioonid.

2017. aastaks teatas Maailma Toiduprogramm, et 60% Jeemeni elanikkonnast ehk 17 miljonit inimest on toiduga kindlustatuse osas kriisi- või hädaolukorras. Samal aastal tõusis taas esile kooleraepideemia, mis tappis sadu ja mõjutas sadu tuhandeid. 2017. aasta juuniks oli üle 200,000 1,300 koolerajuhtumi ja XNUMX surmajuhtumi, peamiselt piirkondades, mida kontrollis üks sõdivatest osapooltest.

Konflikt on kaasa toonud ka rahvusvaheliste abiorganisatsioonide julgeolekuolukorra olulise halvenemise. Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) pidi 71. aastal pärast mitmeid suunatud ähvardusi ja rünnakuid Jeemenist välja kutsuma 2018 töötajat, mis raskendas nende ohutut tegutsemist.

reklaam

Sõda on jätnud Jeemeni majanduse kokkuvarisemise äärele ning ÜRO arenguprogramm hoiatas 2019. aastal, et Jeemenist võib konflikti jätkudes saada maailma vaeseim riik. Aastaks 2020 oli üle 3.6 miljoni inimese ümberasustatud ja 24 miljonit vajasid hädasti humanitaarabi. Humanitaarabioperatsioonide rahastamise puudujääk oli endiselt märkimisväärne, mis takistab jõupingutusi hädavajaliku abi andmiseks.

Human Rights Watch teatas 2020. aastal, et mitteametlikes kinnipidamisasutustes kinnipeetavad seisid silmitsi tõsiste terviseriskidega COVID-19 pandeemia tõttu. Ülerahvastatus ja tervishoiuasutuste puudumine halvendasid olukorda. Maailma toiduprogramm prognoosis 2021. aastal, et kui blokaad ja sõda jätkuvad, võib enne aasta lõppu ägeda alatoitluse tõttu surra rohkem kui 400,000 XNUMX alla viieaastast Jeemeni last.

Jeemenis valitsev humanitaarkriis on jätkuva konflikti laastav tagajärg, mil miljonid kannatavad nälja, haiguste ja oluliste teenuste puudumise all. Vaja on kiiret rahvusvahelist tähelepanu ja meetmeid, et leevendada kannatusi ning sillutada teed rahule ja stabiilsusele piirkonnas.

Shane Williams on teadlane ja ajakirjanik, kes keskendub MENA piirkonnale, kajastades paljusid juhtumeid ja arenguid. Tema töö hõlmab Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika humanitaar-, sotsiaal- ja majandusküsimuste süvaanalüüsi ja aruandlust.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid