Sel nädalal avaldatud ametlikus avalduses tervitas Euroopa Liit teadet Iisraeli ja Araabia Ühendemiraatide suhete normaliseerimise kohta, tunnustades ka USA konstruktiivset rolli selles osas; kirjutab

'' Nende kahepoolsete suhete normaliseerimine on kasulik mõlemale riigile ja see on oluline samm kogu piirkonna stabiliseerimisel, '' seisis avalduses.

EL on aastaid edendanud Iisraeli ja piirkonna riikide vaheliste suhete arengut. Iisrael ja Araabia Ühendemiraadid on mõlemad Euroopa Liidu olulised partnerid, "ütles ta.

EL on jätkuvalt pühendunud kogu piirkonna terviklikule ja püsivale rahule ning on valmis selleks oma piirkondlike ja rahvusvaheliste partneritega koos töötama. "

EL rõhutas ka, et '' Iisraeli pühendumus peatada okupeeritud Palestiina territooriumi alade ühepoolse manustamise plaanid on positiivne samm. ''

Selles avalduses järeldatakse, et tuleks vältida igasugust ühepoolset otsust, mis kahjustab kestvat ja kokkulepitud lahendust.

EL on jätkuvalt kindel oma pühendumuses läbirääkimistega ja elujõulisele kahe riigi lahendusele, mis põhineb rahvusvaheliselt kokkulepitud parameetritel ja rahvusvahelisel õigusel, ning kinnitab oma valmisolekut töötada iisraellaste ja palestiinlaste vahel sisukate läbirääkimiste taastamise nimel, tuginedes ka pühendumusele poolte ühisavalduses osaleda diplomaatiliselt ja jätkata jõupingutusi õiglase, tervikliku ja püsiva rahu saavutamiseks. "

EL-i välispoliitika juht Josep Borrell tervitas säutsus Iisraeli ja AÜE normaliseerimist.

"Ma tervitan Iisraeli-AÜE normaliseerumist; toob kasu mõlemale ja on oluline piirkondliku stabiilsuse jaoks, ”kirjutas ta.

Borrell viitas ka normaliseerimislepingu kohaselt Iisraelile lubadusele peatada suveräänsuse laiendamise kava Juudea ja Samaaria (Jordani Läänekallas) osadele.

Borrell kirjutas: “Annekteerimise peatamine on positiivne samm, plaanidest tuleks nüüd täielikult loobuda. EL loodab Iisraeli ja Palestiina vaheliste kahepoolse lahenduse üle peetavate läbirääkimiste taasalustamiseks, mis põhinevad kokkulepitud parameetritel.

Iisraeli ja AÜE normaliseerimine oli algselt ELi välisministrite videokonverentsi päevakorras, kuid seda punkti ei lisatud algselt ELi välisteenistuse veebisaidil avaldatud kõneluste lõpptulemuste hulka. Pärast kohtumist ei toimunud pressikonverentsi.

USA president Donald Trump, Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed avaldas ühisavalduse milles Iisrael ja Araabia Ühendemiraadid teatasid "suhete täielikust normaliseerimisest".

Iisraeli ja AÜE ametnikud peaksid lähinädalatel kohtuma, et allkirjastada kahepoolsed lepingud nii põllumajanduse, turismi, otselendude, turvalisuse, telekommunikatsiooni, tehnoloogia, energeetika, tervishoiu, kultuuri, keskkonna, saatkondade loomise ja suursaadikute vahetamise kohta.

Trump tervitas kokkulepet kui "olulist sammu rahulikuma, turvalisema ja jõukama Lähis-Ida rajamise poole".

Peaminister Benjamin Netanyahu nimetas lepingut "täielikuks, ametlikuks rahuks" "ühe maailma tugevaima riigiga".

„Koos saame tuua imelise tuleviku. See on võrreldamatu põnev hetk, ”sõnas Netanyahu. "Mul on suur privileeg sõlmida kolmas rahuleping Iisraeli ja Araabia riigi, AÜE vahel."

Netanyahu tänas araabia maailma juhte kokkuleppe toetamise eest reedel, kirjutades oma Twitteri kontol: „Tänan Egiptuse presidenti al-Sisi ning Omaani ja Bahreini valitsusi toetuse eest Iisraeli ja Ameerika Ühendriikide vahelisele ajaloolisele rahuleppele Araabia Ühendemiraadid. ”

"Leping laiendab rahu ringi ja on kasulik kogu piirkonnale," kirjutas Netanyahu.

Netanyahu: "Läänekalda osades ei suveräänsuse kuulutamise kavas muudatusi"

Iisraeli peaminister märkis oma avalduses, et tema plaanis kehtestada Iisraeli suveräänsus Jordani Läänekaldal täielikus kooskõlas USA-ga, kuid USA president Donald Trump oli palunud tal oodata mõnda aega selle rakendamisega .

Pressikonverentsi ajal näis president Trump siiski Netanyahuga vastu olevat, öeldes, et Iisrael on nõustunud mitte annekteerima Jordani Läänekallast ning et see on midagi enamat kui lihtsalt laua tagant. Ta lisas, et see on Iisraeli poolt väga oluline ja nutikas järeleandmine.

Araabia Ühendemiraadid on kolmas riik, kes sõlmib rahu Iisraeliga pärast Egiptust 1979. aastal ja Jordaaniat 1994. aastal.