Ühenda meile

Venemaa

Ukraina tabab Venemaa käes olevat linna sügaval rindejoone taga

JAGA:

avaldatud

on

Ukraina ründas kolmapäeval, 29. märtsil Venemaa poolt okupeeritud Melitopoli linna sügaval rindejoone taga raudteedepoost ja katkestas voolu, kui Kiievis levib jutt vasturünnakust Vene vägedele, mis on väsinud ebaõnnestunud talvise pealetungi tõttu.

Internetis leiduvad kontrollimata pildid näitasid plahvatusi, mis valgustasid öist taevast koos jälgede triipudega Melitopolis, Venemaa kontrolli all oleva administratsiooni baasis Zaporižžis, ühes viiest Ukraina provintsist, mille Venemaa enda väitel annekteeris.

Ukraina eksiilis linnapea kinnitas, et seal toimusid plahvatused. Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS teatas Moskvasse paigaldatud ametnikele viidates, et raudteedepoo sai kahjustada ning linna ja selle lähedal asuvate külade vool katkes.

Melitopol, kus enne sõda elas umbes 150,000 XNUMX elanikku, on Venemaa vägede raudteelogistika sõlmpunkt Lõuna-Ukrainas ja osa Venemaad okupeeritud Krimmi poolsaarega ühendavast maasillast.

Puudus avalik teave relvade kohta, mida Ukraina võis löögiks kasutada. Linn asub Ukraina HIMARS-rakettide laskeulatuse kaugemas servas ja väidetavalt on see uuemate relvade, sealhulgas õhust käivitatavate JDAM-pommide ja maalt käivitatavate GLSDB laskemoona käeulatuses, mida USA lubas. Venemaa teatas, et tulistas teisipäeval alla GLSDB, mis on esimene kord, kui ta sellest teatas.

Löök võib takistada Moskva tagalalogistikat ajal, mil Kiiev on arvanud, et see võib peagi asuda vasturünnakule Vene invasioonivägede vastu, kes pole kuid kestnud pealetungi jooksul sõja veriseimatele lahingutele vaatamata saavutanud suuri võite.

Melitopol asub Venemaa käes olevast Zaporižži tuumaelektrijaamast lõuna pool. külastatud kolmapäeval ÜRO tuumaagentuuri juht Rafael Grossi, kes kutsus korduvalt üles rajama seal turvatsooni, öeldes, et olukord pole paranenud ja lahingud läheduses on halvenenud.

VENEMAA RÜNDAMISEL EI TOHI KASU

Ukraina väed on pärast viimast suurt pealetungi peaaegu viis kuud tagasi jäänud peamiselt kaitsele. Selle aja jooksul on Moskva alustanud talvist rünnakut, kasutades sadu tuhandeid reservväelasi ja tuhandeid vanglatest oma Wagneri eraarmeesse värvatud süüdimõistetuid.

reklaam

Kuid kui talv muutub kevadeks, keerlevad küsimused selle üle, kui kaua suudavad venelased oma pealetungi veel vastu pidada ja millal ukrainlased tagasilööki annavad.

On selgeid märke Venemaa rünnakust.

Ukraina kindralstaabi keskmine igapäevaste Venemaa rünnakute arv rindejoonele on alates märtsi algusest langenud neljal järjestikusel nädalal, 69-le viimase seitsme päeva jooksul, 124-lt 1.-7. märtsini. Kolmapäeval teatati vaid 57 rünnakust.

Ajakirjanikud, kes asuvad rindejoone lähedal Bakhmutist läänes ja põhja pool, teatasid ka Venemaa rünnakute intensiivsuse märgatavast langusest eelmisel nädalal.

Ukraina sees on tekkimas ootusärevus enne vasturünnakut.

Kolmapäeval postitas seadusandja Oleksi Hontšarenko sotsiaalmeediasse video kümnetest mehitatud Ukraina lahingumasinatest, mille mootorid töötavad suurel lagedal väljal.

Venelased ei ole saavutanud märkimisväärset edu vaatamata mõlema poole tohututele ohvritele ning Ukraina ja Lääne ametiisikud väidavad, et nad kahtlustavad, et Venemaa ründejõud kulutatakse peagi ära.

Venemaa ametnikud väidavad, et nende väed vallutavad endiselt tänav-tänava lahingutes maad Bahmutis, väikeses idalinnas, mis on olnud nende peamine sihtmärk juba kuid. Kuid neil pole siiani õnnestunud seda ümber piirata ega sundida ukrainlasi taganema, nagu nädalaid tagasi tõenäoline tundus.

"Tänane lahing Bahmuti pärast on Ukraina armee juba praktiliselt hävitanud ja kahjuks ka Wagneri erasõjaväekompanii," ütles Wagneri juht Jevgeni Prigožin helisõnumis.

Ukraina sõjaväe kindralstaap ütles kolmapäevases õhtuses teates, et Vene vägedel on Bahmuti tormirünnakutes olnud "teatud edu", kuid Kiievi väed jätkasid kindlalt ja "tõrjuvad arvukalt vaenlase rünnakuid".

PAKENDID KEVADISE VASTARÜNNIKUKS

Briti sõjaväeluure teatas kolmapäeval, et ukrainlased on edukalt tõrjunud venelased peamiselt varustusteelt Bahmuti ja Venemaa rünnakud linnas on vähenemas.

Möödunud nädalal käivitas Moskva ka uue rünnaku lõunapoolsemale väiksemale linnale Avdiivkale. Suurbritannia ütles, et ka see pole suutnud edu saavutada, põhjustades samal ajal suuri kaotusi Venemaa soomukites.

Sel nädalal saabusid Kiievisse ka esimesed Lääne peamiste lahingutankide üksused, mis lubasid kaks kuud tagasi olla vastupealetungi juht, kui soojem ilm Ukraina kurikuulsa musta muda kuivatab.

Venemaa uudisteagentuur RIA teatas näilise vastusena, et Moskva saatis oma sõduritele sadu uusi ja renoveeritud oma tanke.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles kolmapäeval, et sel nädalal välja kuulutatud plaan paigutada liitlase Valgevene territooriumile taktikalised tuumarelvad sunnib NATO-t hindama olukorra tõsidust.

Moskva on korduvalt viidanud ohule, et sõda võib muutuda tuumaenergiaks, mida lääne valitsused laias laastus heidavad kõrvale katsena hirmutada neid Kiievile sõjalise abi tagasivõtmisega.

USA president Joe Biden nimetas lähetamise väljavaateid "murettekitavaks", kuigi Washington on öelnud, et ei ole näinud mingeid märke, et Venemaa oleks sellele lähemal. taktikalised tuumarelvad Ukrainas.

Venemaa kaitseministeerium teatas kolmapäeval, et Moskva vihjas oma tuumalöögivõimele, et on alustanud õppusi. Yars mandritevaheline ballistiliste rakettide süsteem, mis hõlmab mitut tuhat sõdurit.

Rjabkov ütles, et Venemaa, kes peatas eelmisel kuul osalemise oma viimases relvastuskontrolli lepingus USAga, ei edasta Washingtonile enam tuumategevuse kohta andmeid.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid