Ühenda meile

Ukraina

Ukrainal on tohutu ELi avalik toetus – avalik arvamus loeb

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Ukraina pääsemine Eurovisiooni lauluvõistlusele, mille esitas laupäeva (14. mai) õhtul Kalush Orchestra, toetas igas osalevas riigis telefoniküsitlusi. See järgnes riiklike žüriide otsusele, mis andis enim hääli Ühendkuningriigile. Lõplikud punktisummad olid Ukrainale 631 – mida tõstis 400 avalikku häält – Ühendkuningriigi 466 häält., kirjutab Edward McMillan-Scott.

Ühendkuningriigist tulija Sam Ryder – tema laul pälvis laialdast tunnustust kui aastaid Ühendkuningriigi parimat laulu – õnnitles soojalt Ukraina gruppi. Pealaulja Oleg Psjuk anus 200 miljonile vaatajale: "Palun aidake Ukrainat, Mariupol. Aidake Azovstal kohe! See tundus täiesti kohane ja rahvusvaheline Torino publik lõi aplausi. Harmoonia valitses, kuid see ei kestnud kaua, sest nädalavahetusel toimus rida poliitilisi arenguid, millest igaüks sõltub avalikust arvamusest või hakkab seda kujundama.

Eilne [pühapäeval, 15. mail] uudis, et Rootsi ja Soome kinnitasid, et taotlevad NATO liikmestaatust, on ajalooline nihe, mis tuleneb otseselt Venemaa invasioonist Ukrainasse. Aastaid on kaks riiki sellisele arengule järk-järgult avanenud, kuid avalik arvamus on mõlemas praegu pooldavat, Soome 76 protsendi ja Rootsi üle 50 protsendi, tagades parlamendienamuse. Venemaa vastas, et sellel on "tagajärjed".

Vahepeal püüdsid mõned Briti poliitikud, nagu välisminister Liz Truss ja endine Brexiti läbirääkija David Frost, eskaleerida ELiga kaubandussõja ohtu, kui nad püüavad muuta või tühistada Põhja-Iirimaa protokolli. Boris Johnson külastab täna [esmaspäeval, 16. mail] Belfasti, et leevendada kriisi, mille ta 2019. aastal oma ahjuvalmis tehinguga tekitas. Tim Shipman kirjutas Sunday Times et Briti kõrge ametnik ütles talle: "Me tahame relva lauale, me ei taha seda kasutada. See on nagu tuumaheidutus. Peaminister ei taha tuumarelvi kasutada, ükskõik, mida päid talle räägivad.

Iirimaa välisminister Simon Coveney rõhutas pühapäeval Sky TV-s, et EL ei "ähvarda midagi" ja et ta ei ole siin, et rääkida pingete teravnemisest. Kuid ta märkis, et kui Ühendkuningriik rikub rahvusvahelist õigust, siis sellel on tagajärjed.

Kuigi Ühendkuningriigi avalik arvamus usub jätkuvalt, et otsus hääletada 2016. aastal Brexiti poolt oli järjekindlalt umbes 10 protsendi võrra "vale", oli see eelmisel nädalal 49–37%, vastavalt YouGovi kaubandussõja jälgijale. EL ei ole veel mõõdetud.

Veelgi olulisem on see, et sel kuul avaldatud Eurobaromeetri uuring, mis hõlmas üle 26,000 27 EL-i täiskasvanu, selgus üleeuroopalisest populaarsest toetusest Ukrainale. Enamik EL 79-st arvab, et EL on sõja algusest peale üles näidanud solidaarsust (63%) ning olnud ühtne (58%) ja kiire (XNUMX%). Kuigi paljud EL-i kodanikud on sõja pärast "isiklikult mures", usub absoluutne enamus, et Ukraina peaks võimalikult kiiresti ELiga ühinema.

reklaam

Sama uuring näitas, et valdav enamus vastajatest peab Ukraina sõja eest vastutavaks Venemaa võimu, kuigi enamik teeb vahet ka Venemaa juhtkonna ja elanikkonna vahel.

Tänapäeval on avalik arvamus mõõdetud ja peaaegu vahetu ning on omandanud üha suurema tähtsuse. 2019. aastal Ühendkuningriigi kuningliku ühendatud teenuste instituudi uurimus, mis avaldati 75. aasta juunis toimunud Normandia dessandi 1944. aastapäeval, leidis, et Briti avalik toetus sõjalisele osalemisele Teises maailmasõjas oli 83%, Esimeses maailmasõjas 73%, kuid Falklandi saarte kampaanias. (mille ajal olin Falklandi saarte Londoni komitee pressiametnik) vaid 60%.

Kuigi avalikku arvamust Ukraina invasiooni kohta mõõdab Venemaal talutav Levada keskus, klassifitseeritakse see välisagendiks ja peab kasutama terminit "sõjaline operatsioon". Kuna Venemaa meediat kontrollib peaaegu täielikult riik, leiab selle direktor Denis Volkov näost näkku anonüümsetes intervjuudes 80% poolehoidu, kuid ütleb, et küsitletud on "ärevil ja hirmul". Seda võrreldakse avaliku arvamusega, mis puudutas Krimmi annekteerimist 2014. aastal, meenutades, et tol ajal valitsesid positiivsed tunded ja isegi "eufooria".

See pole ajaloos esimene kord, kui ukrainlased tunnevad Suurbritanniaga solidaarsust või et enamik eurooplasi on põlganud "Suurt Karu" Venemaad selle invasiooni pärast sellele territooriumile. 1854. aastal saatis tsaar Nikolai 1 oma väed suurele osale praegusest Ukrainast, kuid Krimmi kampaania ajal lõid Briti, Prantsuse ja Itaalia väed need tagasi. Nii tollal kui ka praegu püüdis Venemaa Musta merd kontrolli all hoida, haarates kõik oma kaldal asuvad territooriumid, sealhulgas Odesa, teraviljaekspordi peamine turustusvõimalus.

Kuid Krimmi kampaania oli esimene, mis puutus kokku traadita telegraafiga ja pioneeride, nagu näiteks, üsna koheste reportaažidega. Times reporter William Russell.

Russelli kiitus brittidele 1854. aasta septembris toimunud Alma jõe inauguratsioonilahingus, kus minu esivanem ja nimekaim kapten Edward Bell võitis esimese ohvitseri Victoria Crossi, paljastas ka sõduritöö kohutavad tingimused kampaania edenedes. See muutis põhjalikult suhtumist ja sõjateemaline avaliku arvamuse teadus arenes.

Edward McMillan-Scott oli 1984–2014 Yorkshire'i ja Humberi EL-meelne konservatiivide liige; aastatel 1997–2001 konservatiividest saadikute liider, kuid lahkus parteist protestiks selle eraldumise vastu EPP fraktsioonist 2009. aastal. Ta oli viimane ja staažikaim Ühendkuningriigi Euroopa Parlamendi asepresident aastatel 2004–2014..

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid