Ühenda meile

Venemaa

Ukraina kriis: mis saab pärast nädal aega kestnud kõnelusi ja pingeid edasi?

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Sel nädalal puhkenud ida-lääne diplomaatia ei toonud läbimurret Ukraina kriisis ja pinged on vaieldamatult suuremad kui varem – Ukrainat tabas ulatuslik küberrünnak ja Venemaa harjutab vägede liikumist.

Kuid kõnelustel on selgitatud võimalike läbirääkimiste valdkondi, kuigi palju piiratumal teemal, kui Venemaa on nõudnud.

Siin on mõned olulised kokkuvõtted Genfi, Brüsseli ja Viinis toimunud kohtumistest, mis toimusid hetkel, mil üle 100,000 XNUMX Vene sõduri asub Ukraina piiri löögikaugusel.

KEEGI EI KÄIKNUD VÄLJA: Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov tõstatas võimaluse, et kõnelused võivad pärast ühte istungit kokku kukkuda, kuid need läksid oma rada. Kõigi külgede ametnikud ütlesid, et nad olid karmid ja avameelsed, kuid südamlikud.

DIPLOMAATIA JÄTKUB, VÄHEMALT PRAEGU: Rjabkov ja teised Venemaa ametnikud ütlesid isegi, et kurtsid "tupiktee" üle, kuid Moskva pole diplomaatiast loobunud. Välisminister Sergei Lavrov ütles reedel, et Venemaa ootab punkt-punktilt kirjalikku vastust kahele kavandatavale julgeolekulepingule, mille ta eelmisel kuul läänele esitas. Ta ütles, et ootab sellist vastust umbes järgmise nädala jooksul.

VENEMAA TAHAB WASHINGTONIGA OTSE KÄSITLEMA: Lavrov ütles, et on selge, et kokkuleppe saavutamise võimalused sõltuvad USA poolest, süüdistades seda protsessi venitamises, kaasates kohmaka 57 riigist koosneva OSCE julgeolekufoorumi, kuhu selle nädala kõneluste kolmas etapp toimub. võttis aset. Venemaa tahab näidata end Washingtoniga võrdsel tasemel globaalse jõuna, kuid USA ütleb, et ei luba teha otsuseid üle Ukraina ja tema NATO partnerite peade. Seega ei pruugi edasiste kõneluste vormis ja ajakavas olla lihtne kokku leppida.

RELVAKONTROLL VÕIB PAKUDA RUUMI KOMPROMISSIKS: Mõlemad pooled säilitasid kõnelustel oma "punased jooned". Venemaa ütles, et on "absoluutselt kohustuslik", et Ukraina kunagi NATO-ga ei ühineks, ja kordas oma nõudmist alliansile viia väed ja sõjaline infrastruktuur välja endistest kommunistlikest riikidest, mis ühinesid sellega pärast külma sõda. USA nimetas neid nõudmisi "mittealustavateks" ja NATO ütles, et kolmapäeval Brüsselis toimunud kohtumisel rivistusid selle positsiooni taga kõik 30 liiget. USA ja NATO pakkusid aga kõnelusi relvastuskontrolli, rakettide paigutamise ja usaldust suurendavate meetmete, näiteks sõjaliste õppuste piirangute üle – asjad, mis kuuluvad Venemaa soovide nimekirja ja mida seni ei käsitletud.

reklaam

VENEMAA EI OLE VALMIS PINGEID MAHAANDMA: Moskva juttu dialoogi vajalikkusest on nädalaid seganud täpsustamata ähvardused – strateegia, mis on hoidnud läänel oma tegelikke kavatsusi aimamas ning toonud USA ja tema liitlased läbirääkimiste laua taha. Venemaa pikendas seda skeemi reedel esmaste sõjaliste inspektsioonidega, mille käigus väed oma Kaug-Idas harjutasid kauglähetusi. Ta eitab valmistumist Ukrainasse tungima, kuid Rjabkov ütles neljapäeval, et sõjaväespetsialistid pakuvad Putinile võimalusi juhuks, kui olukord halveneb. Venemaa on ähvardanud ka "sõjalis-tehniliste meetmetega", mis õõnestavad lääne julgeolekut, kui tema nõudmised jäävad tähelepanuta. Lavrov ütles reedel, et see tooks kaasa sõjalise riistvara paigutamise uutesse kohtadesse. Moskva on järjekindlalt püüdnud panuseid tõsta, kusjuures Rjabkov on korduvalt võrrelnud olukorda Kuuba 1962. aasta raketikriisiga, kui maailm jõudis tuumasõjale lähedale. Samal ajal väidab Washington, et tema luureagentuurid usuvad, et Venemaa võib püüda valmistada ettekäänet sissetungiks Ukrainasse. loe edasi Ukraina sõjaväeluure teatel valmistavad Vene eriteenistused "provokatsioone". Venemaa ei kommenteerinud kohe kahtlusi seoses oma seotusega Ukrainale suunatud küberrünnakus, mille käigus postitati valitsuse veebisaitidele teateid, milles paluti ukrainlastel "karta ja oodata halvimat".

PUTIN ON VEEL OMA KOHTUOTSUS AVALDATUD: Olles juba kuid tõstnud sõjalisi pingeid ja öelnud, et nõuab läänelt juriidiliselt siduvaid julgeolekugarantiisid, peab Putin näitama venelastele, et on saavutanud olulisi võite. Ta võiks juba väita, et on sundinud Venemaa vastaseid tema etteheiteid kuulama pärast seda, kui ta on neid aastakümneid ignoreerinud, nagu ta väidab. Ja ta võib nõuda edasist edu, kui julgeolekukõnelused annaksid näiteks kohustuse mitte paigutada Ukrainasse NATO rakette. Ta ei saa lepingut, mis välistaks Ukraina NATO-sse kuulumise – kuid keegi ei eelda, et see lähitulevikus niikuinii juhtub.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid