Ühenda meile

Venemaa

Mis saab pärast Venemaa tuumaohtu?

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Venemaa presidendi Vladimir Putini ähvardused kasutada tuumarelvi juhul, kui Ukraina üritab blokeerida Venemaa kontrolli all olevate Lõuna- ja Ida-Ukraina alade annekteerimise plaane, on pannud maailma valvsusse tuumavastase vastasseisu võimaluse suhtes. Tuumasõja stsenaarium pole enam lihtsalt ebatõenäoline hüpotees, kirjutab Salem AlKetbi, AÜE poliitikaanalüütik ja endine Föderaalse Rahvusnõukogu kandidaat.

Praegu tundub olevat vajalik seda arvesse võtta Ukraina kriisi arengut hinnates. Oleks äärmiselt vale seda stsenaariumi ignoreerida, olenemata selle tõenäosusest. Putin ei tee enam ainult vihjeid, vaid tunneb muret sõjalise lüüasaamise väljavaate pärast, millega ta pole kuidagi valmis leppima.

Ta ei kõhkle kasutamast ükskõik millist relva, olenemata selle hävitavusest ja tagajärgedest, kui ta tunneb, et tema väed on Ukraina pinnal saanud kindla kaotuse ja Moskva on veendunud tuumarelva kasutamise võimalikkuses.

Seda kinnitasid väited, et Venemaa tuumadoktriin lubab tuumarelva kasutamist juhul, kui riigi julgeolek on eksistentsiaalselt ohustatud, mis õigustavad sellist kasutamist, ning Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka kinnitus, et maailm pole kunagi olnud tuumasõjale nii lähedal kui praegu. On ka teisi tegureid, mis õhutavad hirmu tuumarelvade ees.

Nende hulka kuulub rahulikkuse, äraootamise ja emotsionaalse stabiilsuse puudumine otsuste tegemisel Venemaal, mis näib olevat suures närvilisuses ja pinges, eriti pärast uudiseid Ukraina sõjalise vastupealetungi ja Venemaa vägede edust. ' tagasitõmbumine.

Kreml teeb järjekindlalt emotsionaalseid liigutusi, mis peegeldavad kasvavat viha ja järkjärgulist kontrolli kaotamist otsuste tegemise üle. Putin, endine luure spioon, kes on sageli uhkeldanud oma kavalusega, on lääne provokatsioonide tõttu kergesti provotseeritud. Ta ei saa üles näidata sellist vaoshoitust, et vältida Ukraina konflikti laiendamise lõksu sattumist.

Tal puudub diplomaatiline paindlikkus, et juhtida seda keerulist kriisi viisil, mis võimaldab tema riigil saada suurimat strateegilist kasu, nagu Hiinal Taiwani kriisi ohjamisel. See on suuresti tingitud Hiina ajaloolisest tarkusest, millest Hiina juhid ammutavad ja õpivad, kuidas suuri kriise juhtida ja neist minimaalsete kaotustega välja tulla.

reklaam

Arvestades tema karmi iseloomu, valib Putin ühesuunalise tänava. Ta ei jäta ülejäänud Venemaa ametnikele manööverdamisruumi, isegi kui tal on üks maailma edukamaid diplomaate, välisminister Lavrov, kes ei ole mänginud mõjukat rolli, mida temalt oodatakse oma riigi positsiooni parandamisel selles kriisis. vaja on tema rikkalikku diplomaatilist kogemust.

President Putini otsus osaliselt mobiliseerida ja tagasi kutsuda umbes kolmsada tuhat reservväelast õhutab Atlandi ookeani juhtide entusiasmi lüüa Venemaale Ukrainas "alandav lüüasaamine". Vene sõjaväekontingendi suurendamine on kaudne tunnustus Venemaa sõjaväe ebaefektiivsusele Ukrainas.

Samuti väidetakse, et see taandub ja lüüakse mitmes Ukraina linnas. On objektiivseid teateid Venemaa õhujõudude kehva tegevuse kohta; tema suutmatus oma õhusuveräänsust jõustada on üks põhjusi, miks sõda pole veel otsustatud Venemaa kasuks.

Venemaa õhuvägi ei ole suutnud kontrollida Ukraina õhuruumi ja tabanud sihtmärke vaatamata kõrgtehnoloogiliste lennukite ja hävitajate kasutamisele. Aja jooksul ammendub Venemaa moodsate lennukite varud. Nüüd peab Kreml selliste sõjaliste kaotuste keskel lahendama pikaajalise sõjapidamise probleemi.

See omakorda on seotud võimega tagada vajalikke ressursse, eriti inimtasandil. Lisaks ümbritsevad kahtlused Venemaa relva- ja laskemoona strateegilisi varusid. Kõik see seletab osaliselt närvilisust, mis on seotud tuumakättemaksu ohuga, kui Venemaa plaanid Ukrainas blokeeritakse.

Usun, et järgmises faasis laiendab Venemaa sõjateatrit kohapeal, et püüda sõda enda kasuks otsustada. Arvestades enamiku ELi riikide keerulist olukorda ja pahameelt nende riikide gaasikraanide sulgemise otsuse üle, on järgmine stsenaarium eskalatsioon ja vastueskalatsioon selle kõigis vormides.

Sõda on arenenud piiratud sõjalisest operatsioonist Ukrainas avatud sõjaks, mida Hispaania peaminister Pedro Sancher on nimetanud sõjaks kogu Euroopa vastu, ja USA ülekaalukaks sooviks Venemaad kurnata, et piirata tema võimet toetada Hiinat võimalikus vastasseisus. Taiwan ja häirida Putini püüdlusi muuta olemasoleva maailmakorra struktuuri ja õõnestada Ameerika hegemooniat selle üle.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid