Ühenda meile

Rumeenia

Õpe Rumeenias: iga 1 RON (25 eurosenti), mille Rumeenia riik investeerib haridusse, toob eelarvesse 8 lei

JAGA:

avaldatud

on

World Vision Romania tehtud uuring näitab, et iga haridusse investeeritud RONi kohta võidab riik 1 korda rohkem, kirjutab Cristian Gherasim.

Uuringus mainitakse, et Rumeenia riik kulutab lasteaiast kuni kõrghariduse omandamiseni iga magistrikraadi lõpetanu kohta keskmiselt kokku umbes 168,000 33,000 leit (1.45 300.000 eurot). Samal ajal kogub riik selliselt inimeselt kogu tema tööelu jooksul sissemakseid, makse ja muid kohustusi ligi 700 miljonit leit (XNUMX XNUMX eurot). Teisisõnu, iga magistrikraadiga inimese haridusse investeeritud Roni eest saab riik tagasi kaheksa lei, mis võrdub XNUMX%-lise investeeringutasuvusega, näitab uuring.

Seevastu haridusele juurdepääsu puudumise tõttu kulutab riik ainult algharidusega töötule kogu elu jooksul keskmiselt umbes 90,000 XNUMX leiu.

Uuringus selgitatakse hariduse mõju üksikisikute sissetulekutasemele: inimese teenitud brutotulu kahekordistub keskmiselt iga haridustasemega. Seetõttu teenib abiturient kaks korda rohkem kui äsja keskkooli lõpetanu ja kõrgkoolilõpetaja kaks korda rohkem kui see, kellel on ainult keskkooli lõputunnistus. See areng säilib sõltumata ametialasest staatusest, kehtides mitte ainult töötajatele, vaid ka põllumajandustootjatele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele, kes tegelevad muude tegevusaladega kui põllumajandus.

World Vision Romania tegevdirektori Mihaela Nabări sõnul peaks riik austama seadust ja eraldama 6 protsenti SKTst avalikule haridusele.

„Haridus on üks soodsamaid investeeringuid, mida riik saab teha, seda näitavad meie tehtud uuringu andmed. On vaja, et riik austaks seadust ja rahastaks rahvaharidust seaduses lubatud ja sätestatud 6 protsendiga SKTst. World Vision Romania püüab oma programmide kaudu parandada Rumeenia avaliku hariduse olukorda, püüdes pakkuda võrdset juurdepääsu haridusele,“ ütles World Vision Romania tegevdirektor.

Rumeenia haridussüsteem on üks vaesemalt rahastatud ELis.

reklaam

Rumeenia avalik kooliharidus on olnud hädas sobiva rahastamisega alates kommunismi langemisest, üle 30 aasta tagasi ja pandeemia muutis olukorra veelgi hullemaks. Maapiirkondades on digiõppe osakaal madalaim. 40 protsenti õpilastest pole kunagi veebipõhistes tundides käinud, kuna enam kui pooltel Rumeenia külade vanematel ei ole digiseadet, mis võimaldaks kaugõpet. Lisaks on igas kolmes külas Interneti-signaal väga nõrk või puudub üldse, et lapsed saaksid oma õpetajatega ühendust võtta. Rumeenia maapiirkondades on väljalangejate arv olnud murettekitavalt kõrge, mida võib ainult süvendada digitaalsete seadmete puudumine pärast seda, kui koolid üle kogu riigi läksid võrku.

Rumeenia vaesuse küsitlus on ka kõige viletsama kooliharidusega piirkond

Kui üldiselt on Rumeenia maapiirkonnad ülejäänud riigiga võrreldes kehvemad, siis üheski teises piirkonnas pole see halvem kui Vaslui maakonnas. See mitte ainult ei registreeri Rumeenia kõrgeimat tööpuudust, mis eeldatavasti COVID-i tõttu kasvab, vaid Vaslui on kurikuulus ka riigi ühe kõrgeima väljalangevuse poolest, kus üks kümnest keskkooliõpilasest jätab kooli lõpetamata.

Vaslui maakond on üks ELi vaesemaid piirkondi, mille Eurostati andmete kohaselt on SKT elaniku kohta vaid 39 protsenti ELi keskmisest. Piirkonna majandus on aastaid seisnud, pakkudes vähe lootust muutusteks nende vanematele ja nende lastele, kes peavad õppima ühes sadadest koolidest, kus on ainult välikäimlad, jooksev vesi või küte ja puitpõrandad, mis võivad igal ajal kokku kukkuda. aega. Vaslui tööhõive tase on üks riigi madalamaid, kus töötab 40,000 90,000 töötajat, kes peavad ülal 10 XNUMX sotsiaaltoetustest elavat inimest ja üle poole elanikkonnast elab elatalunikuna. Piirkond on tuntud ka ühe kõrgeima väljalangevuse poolest riigis, kus üks kümnest keskkooliõpilasest jätab kooli lõpetamata.

Põhimugavuste – voolava vee, siseruumide torustiku – puudumine nii kodus kui ka koolis seab niigi kahaneva sissetulekuga peredele väljakutse järgida isegi kõige lihtsamaid hügieenimeetmeid, et vältida COVID-19 nakatumist.

Eeldatavasti suureneb pärast COVID-19 pandeemiat sotsiaalse tõrjutuse, ebavõrdsuse ja vaesuse tase laste seas, eriti maapiirkondades.

Ka tulevik ei paista helge. Riikliku strateegia- ja prognoosikomisjoni andmed näitavad, et järgmise kolme aasta jooksul on Vaslui maakonnas vähe edusamme ja see on jätkuvalt üks Euroopa Liidu vaesemaid piirkondi. 100,000 XNUMX Kirde-Vaslui maakonnas kasvavale lapsele näib haridus olevat ainus võimalus pääseda vaesusest ja pidevast sõltuvusest sotsiaalhoolekandest. Ja sagedamini on süüdi poliitika.

See risk näib kasvavat kogu Euroopa Liidus Euroopa Kontrollikoja hiljutine aruanne ütles, et liikmesriigid peaksid kiiresti koordineerima jõupingutusi laste vaesuse vastu võitlemiseks. Audiitorid soovitasid, et EL-i komisjon peaks seadma selged eesmärgid laste vaesuse vähendamiseks, kuna ligikaudu iga neljas laps on 27-liikmelises blokis vaesuse või sotsiaalse tõrjutuse ohus.

Aruandes on Rumeenia edetabeli tipus, kus 38% lastest on vaesuse või sotsiaalse tõrjutuse ohus, samas kui Taani, Madalmaad ja Sloveenia teatasid sellistest määradest kõige madalamast.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid