Ühenda meile

Itaalia

Kas Meloni võitis Euroopa Parlamendi valimised? Itaalia vaatenurk

JAGA:

avaldatud

on

Autorid Giorgio La Malfa, endine Euroopa asjade minister, ja Giovanni Farese, Rooma Euroopa Ülikooli majandusajaloo dotsent ja Ameerika Ühendriikide Saksa Marshalli fondi Marshalli mälestusstipendiaat.

Paar aastat tagasi ootas Itaalia Euroopa valijate nihkumist paremale, mida nüüd näitasid möödunud nädalal toimunud Euroopa Parlamendi valimised. Tänu radikaalsele hoiakule kõigis küsimustes alates eurosüsteemist ja lõpetades migratsiooniga vaktsiinidele, suutis aastatel 2018–2022 Itaalia vendade juhil Giorgia Melonil tõusta 6. aasta valimistel 26 protsendilt 2022 protsendile, mille võitsid paremtsentristid. . Nii sai temast koalitsioonivalitsuse peaminister, kuhu kuulus Euroopas Le Peniga joondunud ja pigem Putini-meelne Salvini Liiga ning Silvio Berlusconi järeltulija hr Tajani Forza Italia.

Proua Meloni ülesanne esimesel kahel aastal uues töökohas on olnud suhteliselt lihtne. Sisemiselt oli opositsioon sassis. Suurim opositsioonipartei Demokraatlik Partei sai 20. aasta üleriigilistel valimistel alla 2022% ja tal puudus juhtpositsioon. Ülejäänud oli segadus. Rahvusvaheliselt ei olnud maastik vähem soodne. Washingtonis otsis president Biden Euroopa liitlast, kellel oleks vähem peaosalist rolli kui Prantsusmaa ja vähem kõhklusi kui Saksamaal. Ukrainas toimetas proua Meloni selle kohale.

Vahepeal pidas ta maha ka oma sügava Euroopa-vastase hoiaku. Eurot pole sellest ajast peale kunagi kahtluse alla seatud (isegi kui ta kahtleb integratsiooni sügavamates vormides). Brüsselis teadis proua Von Der Leyen, et Itaalia taastamiskava oli – ja on siiani – ELi pandeemiajärgse lipulaeva programmi Next Generation EL edu jaoks ülioluline. Nii nõjatus ta Melonile, nagu tegid Prantsusmaa ja Saksamaa, olles kergendusega nähes, et Itaalia järgib oma traditsioonilist teed. Ülejäänu tegi stabiilsuse ja kasvu pakti peatamine. EL oli Itaalia võla suhtes leebe.

Uudis on see, et need sisemised ja välised tingimused on nüüd muutumas. Euroopa Parlamendi valimiste tulemus võib tähistada uue etapi algust. Ilmselt läks proua Melonil väga hästi, sest tema partei tõusis 26%-lt (2022) 28,8%-le, suurendades seega vahet oma kahe noorema koalitsioonipartneriga. Kuid see pole veel kogu lugu. Valimisaktiivsus oli Itaalia ajaloo madalaim. Osaliselt on häälte üldine vähenemine see, mis muudab tema protsendi heaks. Absoluutarvudes kaotas Brothers of Italy võrreldes 600.000. aastaga 2022 19 häält. Demokraatlik partei, vastupidi, hüppas 2022%-lt (24,1) 250.000%-le, vähendades vahemaad poole võrra Brothers of Italyga. Absoluutarvudes sai see XNUMX XNUMX häält rohkem. See on lugu.

 Demokraatliku Partei noor liider proua Schlein, kelle juhtkonda pidasid paljud hukule määratud, on osutunud tõhusaks võitlejaks sellistes sisulistes küsimustes nagu rahvatervis ja reaalpalgad. Tema edu võib nüüd aidata kujundada suurt opositsioonirindet, eriti kui tsentristlikud parteid nagu hr Calenda ja hr Renzi saavad tagasi oma esialgse progressiivse inspiratsiooni. Paljudel kohalikel valimistel on opositsioon paremtsentristlikku koalitsiooni juba alistanud. Mõlemal rindel on nüüd kumbki 48%. See on puudutus ja mine, kes võiks olla võitja. Proua Meloni on esitanud ka põhiseadusreformi kava, mis hõlmab peaministri otsevalimist, mis moonutaks Itaalia parlamentaarset süsteemi. See nõuab referendumit. Kuni pühapäevani tundus see lihtne ülesanne, kuid nüüd näitavad numbrid, et ta võib selle kaotada.

reklaam

Majandusrindel ei saa Meloni Itaalia võlaga tegelemist edasi lükata. Seni süüdistas ta oma eelkäijaid ega teinud midagi. Nüüd saadab uus ELi stabiilsuspakt vastuolulisi signaale: samal ajal kui pikendatakse eelarve kohandamise tähtaega (kuni 4 aastat), kehtestatakse sellega ka iga-aastased eelarvepuudujäägi ja võla vähendamise eesmärgid suure võlakoormusega riikide jaoks. Itaalia on üks neist. Ta peab koostama usaldusväärse plaani. Ja see takistab tal pakkumast maksukärbeid, mis on lihtsaim viis hääli koguda. Ta peab kärpima või silmitsi seisma Euroopa Komisjoni ja turgude tagajärgedega, mis on tänapäeval üsna hüplikud. 

See pole kõik proua Meloni vaevused. Järgmise 6 kuu jooksul – kaua aega poliitikas – peab ta oma panused Bideni ja Trumpi vahel vedama, riskides maksta mõlemale hinda. Euroopas on tema manööverdamisruum oluliselt vähenenud. Ta peab silmitsi seisma tõsiasjaga, et jagab nüüd Euroopa lava proua Le Peniga, kes on tähtsa riigi eduka poliitik. Kas ta suudab distantseeruda Le Penist, kes järgib traditsioonilist Euroopa konsensust, milleks on sotsialistid, rahvapartei ja liberaalid? Või läheb ta käsikäes proua Le Peniga, kes annab talle Euroopa parempoolsete juhtrolli?

Seda näeme lähikuudel. Kuid võib-olla võib juhtuda, et pärast seda, kui ta on populistliku haiguse ohvriks langenud, võib Itaalia olla esimene, kes taastub. Võib-olla oleme Tormide neemest möödas.

Giorgio La Malfa on endine Euroopa asjade minister. Giovanni Farese on Rooma Euroopa Ülikooli majandusajaloo dotsent ja Ameerika Ühendriikide Saksa Marshalli fondi Marshalli mälestusteadlane.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid