Ühenda meile

Ungari

Ungari võtab vastu siirdamise vastase seaduse, et vältida ELi vahenditest ilmajäämist

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Ungari parlament võttis esmaspäeval (3. oktoobril) vastu esimese korruptsioonivastase seaduseelnõu. Budapest üritab ennetada Euroopa Liidu fondide kaotust majanduslanguse ajal, mil forinti kurss on rekordiliselt madalseisus ja selle majandus on laskumas.

Peaminister Viktor Orban ja tema valitsuspartei Fidesz kiitsid heaks kriminaalkoodeksi muudatuse, millega kehtestatakse avalike varade haldamisega seotud kuritegude kord. See võimaldab kohtulikku läbivaatamist juhul, kui uurimine lõpetatakse süüdistust esitamata või kuriteoteade jäetakse rahuldamata.

Eelnõu võeti parlamendis vastu 136 poolt-, seitsme vastu- ja XNUMX erapooletuga.

See õigusakt on üks 17-punktiline kohustus, mille Orbani valitsus võttis, et vältida miljardeid rohkem ELi raha peatamist demokraatliku kontrolli, tasakaalu ja nõrkade korruptsioonivastaste kaitsemeetmete rikkumise tõttu. Loe lähemalt Budapesti kohustuste täieliku loetelu leiate aadressilt:

Seistes silmitsi kasvavate energiahindade, inflatsiooni, rekordmadala forinti ja aeglustunud majanduskasvuga, on piisavalt kaua ELiga vastuolus olnud Orban nüüd valmis täitma ELi nõudmisi luua institutsioonid, mis vähendaksid korruptsiooniriske.

EL-il on 19. novembrini aega hinnata Ungari tegevust ja teha kindlaks, kas see vähendab ELi raha ebaseadusliku omastamise ohtu. Blok võib heaks kiita Ungarile eraldatud 7.5 miljoni euro kärpimise, mis on 5% tema 2022. aasta hinnangulisest SKTst.

EL-i eelarvevolinik Johannes Hahn ütles esmaspäeva õhtul Euroopa seadusandjatele, et 17 sammu on blokile rahustavad, kui neid õigesti seadustada ja rakendada.

reklaam

Hahn nentis, et raha räägib ja see on nii lihtne, kui see kõlab. Nüüd on meie ülesanne Ungari sõna vastu võtta ja ametiasutusi selle elluviimisel aidata. Neid ettepanekuid rakendatakse peamistel tähtaegadel, mis pole veel kindlaks määratud.

DEMOKRAATIA?

Paljud EL-i seadusandjad kutsusid Hahni üles mitte laskma Orbanil pääseda, vaid selle asemel Ungari reforme tähelepanelikult jälgima. Koda teatas hiljuti, et Ungari ei ole demokraatia, vaid valimisautokraatia hübriidrežiim.

Orban väidab, et Ungari, umbes 10 miljoni elanikuga endine kommunistlik riik, pole korrumpeerunud kui teised EL-i riigid.

OLAF-i (bloki pettustevastane agentuur) andmetel esines Ungaris aastatel 4–2015 eeskirjade eiramisi ligi 2019% EL-i vahendite kuludest, mis on ELi 27 liikmesriigi seas halvim.

Reuters teatas 2018. aastal, et Orban suunas EL-i arenguraha oma perele ja sõpradele. Inimõigusorganisatsioonide väitel on see tava oluliselt rikastanud Orbani siseringi ja võimaldanud tal oma võimu kindlustada.

Üle kümne aasta võimul olnud Orban karmistas riigi kontrolli meedia ja kohtute, vabaühenduste, akadeemiliste ringkondade üle ning piiras naiste, geide ja migrantide õigusi ja vabadusi. Ta põrkus ka liberaalse Lääne-Euroopaga, mis toetab EL-i jaotusmaterjale.

Ungari valitsus võiks fondid heaks kiita aasta teisel poolel, mis leevendaks forintile avaldatavat survet. Ungari varad ja forint on müüdud maha, kuna USA dollari tõus sai tugeva löögi arenevatele turgudele. Ungari haavatavus muudab tema varad riskikartlikkuse suhtes eriti haavatavaks.

Bank of America teatas esmaspäeval, et eeldab, et Ungari teeb edusamme... taastamisfondi tehingu suunas novembri keskpaigaks kuni lõpuni. "Rahapuuduses valitsus ei suuda seista vastu kompromissidele EL-iga."

($ 1 = € 1.0185)

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid