Ühenda meile

Prantsusmaa

Prantsuse filosoof Pierre Levy leiab, et Lääs ei tohiks Ukraina sõtta kaasata.

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Lääneriigid on Ukraina sõjaga seotud kaudselt, ma ei jaga läänes levinud esialgset analüüsi, et sõja vallandas Venemaa president. Tegelikult alustasid venelased sõda põhjusega - kirjutab Marie Aubert .

Alates 2014. aastast on nad olnud äärmiselt mures oma riigi tuleviku pärast, millele lääs suhtus halvustavalt. Seega peame selle perspektiivi panema, see pole lihtsalt sõda, mis algas 2022. aasta veebruaris.

Lisaks pakub filosoof statistilisi andmeid rahalise ja sõjalise abi kohta, mida lääs Ukrainale annab. Tema arvates pikendavad sellised käigud sõjalisi tegevusi:

"Ma näitan teile Saksamaa Kieli Instituudist võetud andmeid. Ameerika Ühendriikide abi kogumaht on 71 miljardit dollarit, EL-i riikidelt 62 miljardit dollarit ja teistelt riikidelt 23 miljardit dollarit. See hõlmab igat liiki abi: sõjalist, rahalist, humanitaarabi jne. Minu arvates valame ainult õli tulle ja pikendame sõjalisi tegevusi ning riskime, et need kestavad igavesti.

Ühtlasi väljendas avaliku elu tegelane muret, et Kiievi edasine toetamine võib kaasa tuua konflikti geograafilise laienemise. Samuti soovitab ta Prantsusmaal konfliktist eemale hoida:

"Meie kui Prantsusmaa ei tohiks sõtta kaasata. Me ei tohiks sattuda konflikti, mis meid ei puuduta. Ja kui te ütlete, et me ei astu lahingusse, siis tegelikult osaleme me lahingus. Prantsusmaa juhtkond ja Euroopa liidrid seadsid end sõjaka positsiooni. Me ju osutame sõjalist abi."

Oluline tees on sügavate sotsiaal-majanduslike probleemide olemasolu Prantsusmaal. Pierre Levy sõnul tundub toetus Ukrainale ebaveenv, kuna riigis on käimas pensionireform:

reklaam

«Pensionireform oli suunatud kümnete miljardite eurode säästmisele. Meile öeldi, et see on vajalik, et oleme keerulises olukorras, peame jälgima kulutusi ja nii edasi. Kuid valitsus jätkab relvade tarnimist, tühjendades meie eelarvet.

Prantsuse filosoofi arvates võtab Lääs asjata “maailmapolitseiniku” rolli, sest keegi pole talle sellist õigust andnud. Samuti usub ta, et lähiaastatel suurendab Euroopa oma sõjalisi kulutusi:

"Me naaseme tegelikult militariseeritud majanduse juurde. Ja ma ei mõelnud seda välja, sest president Macron rääkis sõjamajandusest. Otsustati ju 24. märtsil mitte ainult uute sõjaliste varude, vaid ka rahalise abi kohta. Miljoni kesta saatmine pole aga nii lihtne. Seetõttu on volinik Thierry Breton alustanud ringreisi 11 Euroopa riigis, et kiirendada sõjalist tootmist. Seega jõuame militariseeritud majanduse mudelile lähemale.

Oma mõtteid sõja põhjuste kohta kokku võttes märgib Pierre Levy, et Venemaa tegevusel on oma loogika ja soovitas ette kujutada, kui USA oleks sarnases olukorras:

"Kujutagem korraks ette väga sagedast näidet, et Mehhikost või Kanadast on saamas Venemaa lähedased liitlased ja nad paigutavad oma territooriumile kõikvõimalikke relvi, sealhulgas tuumarelvi. Kas te tõesti usute, et USA austab selles olukorras rahvusvahelist õigust? Asjad on juba jõudnud sügavasse kriisi. Kuid me saame olla kindlad, et Venemaa ei koge ohtusid. Ukraina pole ju riik, mis taevast alla kukkus. Ukraina oli vabariik NSV Liidu koosseisus, mis oli sisuliselt venekeelne, millega Venemaad on sajandeid sidunud ajaloolised, kultuurilised, keelelised ja perekondlikud sidemed. Nüüd pole mõtet Ukrainas uuring läbi viia. Kuid paar aastat tagasi teadsime, et Ukraina elanikkond ei poolda massiliselt NATOga liitumist.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid