Ühenda meile

Prantsusmaa

Prantsusmaa varjupaigakohus valmistub Mukhtar Abljazovi juhtumit arutama

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Miljardärist põgenik Mukhtar Abljazov saab peagi teada, kas tal lubatakse poliitilise pagulasena Prantsusmaale jääda või teda ähvardab pettusesüüdistusega väljaandmine. Pikaajaline Abljazovi saaga on jõudnud Prantsusmaal riikliku varjupaigakohtuni (CNDA), mis peaks peatselt otsustama oligarhi pagulasstaatuse üle.

Abljazov põgenes Kasahstanist 2009. aastal pärast BTA panga kokkuvarisemist ja Kasahstani võimud süüdistasid oligarhi seejärel pangast 7.5 miljardi dollari riisumises. Miljardär sattus Prantsusmaale ja üritab poliitilist varjupaika taotledes riiki jääda.

Aasta uurimise kohaselt Paris Match, teeb peatne asüüliotsus Prantsuse poliitilistes ringkondades murelikuks, sest riigil on Kasahstaniga olulised kaitse- ja uraanilepingud.

Prantsusmaa valitsus on mures, et kui CNDA blokeerib Abljazovi väljaandmise taotluse, andes talle poliitilise varjupaiga, pingestab see suhteid Kasahstaniga.

Paris Match teatas, et Ablyazovi otsus on üks esimesi suuremaid juhtumeid, mis langeb juunis CNDA uueks presidendiks asunud Mathieu Hérondarti lauale.

Justiitsministeeriumi endine personaliülem Hérondart juhib organisatsiooni, mis tegeleb aastas enam kui 60,000 40 juhtumiga – Le Figaro andmetel kasvas see arv tänavu enam kui XNUMX%.

Kuigi enamik CNDA juhtumeid on suhteliselt madala profiiliga, käsitleb Hérondart Ablyazov juhtum tuleb põhjaliku kontrolli all.

reklaam

Paris Match teatas, et Abljazovi mured said alguse 2009. aastal, kui Kasahstani prokurörid väitsid, et ta oli BTA pangast võltslaenude ja lugematute varifirmade kaudu välja tõmmanud 7.5 miljardit dollarit.

Abljazov otsis algul varjupaika Londonis ja talle anti poliitiline varjupaik. Briti kohus otsustas, et Abljazov peab BTA-le maksma 4.6 miljardit dollarit, kuid oligarh keeldus menetlusega koostööd tegemast ja teda leiti põlglikust kohtust. Talle määrati 22-kuuline vangistus ja varjupaigastaatus võeti ära. Kuna valikuvõimalused said otsa, põgenes Abljazov öise bussiga Prantsusmaale.

Venemaa ja Ukraina esitasid Prantsusmaal BTA juhtumiga seoses väljaandmismääruse ja see viis oligarhi vahistamiseni. Kohus otsustas 2014. aastal, et ta tuleb välja anda ja Lyoni apellatsioonikohus kinnitas selle otsuse järgmisel aastal.

2015. aastal allkirjastas peaminister Manuel Valls väljaandmismääruse, kuid aasta hiljem tühistas riiginõukogu otsuse, väites, et Abljazovit tuleks käsitleda poliitilise pagulasena, kuna ta on Kasahstani valitsusele vastu.

Seejärel saadeti juhtum Prantsuse pagulaste ja kodakondsuseta isikute kaitse ametile (OFPRA), mis otsustas 2018. aastal, et Abljazov ei taga poliitilist varjupaika. OFPRA viitas Genfi konventsiooni artiklile F, mis ütleb, et "teatud teod on nii tõsised, et nad ei vääri rahvusvahelist kaitset".

Abljazov kaebas CNDA-le, kes tühistas OFPRA otsuse põhjendusega, et miljardäril on "poliitiliste positsioonide tõttu tagakiusamise oht". OFPRA kaebas selle otsuse edasi ja see saadeti tagasi riiginõukogusse.

Vaatamata Abljazovi varasemale toetusele otsustas riiginõukogu 2021. aasta detsembris, et oligarh ei peaks saama varjupaigastaatust, kuna ta oli loonud BTA-s petuskeemi, et "isiklikult rikastada".

Küsimus on nüüd tagasi CNDA-s, mis Paris Matchi sõnul peab nüüd uuesti otsustama, kas anda Abljazovile poliitilise pagulasstaatus. Arvestades aastaid kestnud juriidilist vaidlust Ablyazovi staatuse üle Prantsusmaal, tundub tõenäoline, et hoolimata sellest, mida Mathieu Hérondart ja CNDA otsustavad, see vaidlus kestab veel palju aastaid.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid